GreenWEEE investește 10 milioane de euro într-o nouă fabrică de reciclare, la Buzău

11 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

Noua investiție, programată a fi finalizată înainte de sfârșitul anului viitor, va fi amplasată pe platforma industrială Frasinu și va recicla deșeuri de echipamente electrice și electronice.

 

GreenWEEE

Într-o perioadă în care amenințările persistente la adresa sănătății planetei impun adoptarea de măsuri urgente de remediere, reciclarea este o componentă importantă a strategiei de stopare a schimbărilor climatice, poluării mediului, declinului biodiversității și exploatării nedurabile a resurselor naturale. În lume, aproximativ 8,5 milioane de oameni își pierd viața anual, din cauza bolilor provocate de poluare, iar numărul animalelor ucise de poluare este infinit mai mare. În România, nimărul victimelor poluării este îngrijorător de mare, iar specialiștii atrag atenția că o mai bună colectare selectivă, reciclarea și valorificarea deșeurilor este cheia către o sănătate mai bună.

În acest context, GreenWEEE International, lider de piață în reciclarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) anunță că va investi 10 milioane de euro în cea de-a treia fabrică de reciclare, care va fi aplasată în Buzău, pe platforma industrială Frasinu, unde compania mai deține o fabrică de reciclare.

Prezentă la Buzău din anul 2009 și în Câmpia Turzii din anul 2017, compania, membră Green Group, a cuprins noua investiție în strategia sa de dezvoltare, prin construcția unei fabrici noi și achiziția de cele mai avansate instalații în reciclarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice. „Construcția noii fabrici de reciclare va demara la începutul anului viitor și va fi pe deplin operațională în trimestrul patru 2022. La finalizarea proiectului, GreenWEEE va avea peste 325 de angajați în România, iar capacitatea totală de reciclare va crește cu 30%, însumând și operațiunile celorlalte două fabrici existente”, transmit reprezentanții companiei.

 

GreenWEEE

GreenWEEE obține din DEEE-urile colectate (echipamente frigorifice şi de aer condiţionat, aparate electrocasnice de mici şi mari dimensiuni, unelte electrice sau echipamente informatice şi de telecomunicaţii etc.) fracții de înaltă puritate, asimilate în economie ca materii prime secundare, atât de necesare în contextul economic actual, explică reprezentanții companiei.

 „Înca din 2009 ne-am angajat să deschidem calea în crearea unei economii circulare naționale puternice, prin reciclarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice, iar fracțiile rezultate să fie folosite ca materii prime secundare în diferite industrii. Această nouă fabrică evidențiază strategia grupului nostru, și anume creșterea continuă a businessului prin investiții într-un viitor mai verde, prin achiziția de noi și moderne tehnologii, contribuind totodată la reducerea poluării și la menținerea materialelor în uz”, a declarat Marius Costache, director general GreenWEEE.

 

Marius Costache

Deșeurile ce vor fi reciclate în noua fabrică provin de pe piața locală, de la operatori economici autorizați pentru preluarea responsabilității producătorului, retaileri de electronice și electrocasnice, firme de salubritate, colectori, cât și prin contracte cu mari producători.

Inovația în sectorul producției de echipamente electrice și electronice ne alimentează dorința de a crește nivelul de performanță pentru calitatea serviciilor de reciclare, motiv pentru care liniile noastre de tratare sunt aliniate la standardele internaţionale BATRRT (Best Available Techniques of Recovery, Recycling and Treatment). Pe lângă generarea de beneficii economice semnificative, industria reciclării are un rol esențial în protecția mediului. DEEE-urile nu reprezintă doar materiale valoroase, ci au în compoziție inclusiv substanțe toxice. În urma procesării în fabricile noastre, agenții poluanți sunt îndepărtați în mediu controlat, iar recuperarea materialelor din deșeuri atinge un procent de peste 98%”,  mai spune Marius Costache.

 

Gyula Fater

Proiectul, ce va fi finanțat de OTP Bank România în cadrul unui credit sindicalizat existent, este cel mai recent dintr-o serie de investiții strategice semnificative, ca parte a angajamentului GreenWEEE de a stimula un model economic sustenabil, în acord cu aspirațiile UE, ce face trecerea către economia circulară și cu impact major în combaterea schimbărilor climatice. 

În Uniunea Europeană, Economia Circulară este corelată cu 300-380 miliarde de euro din PIB, în timp ce în România se discută despre o nevoie substanțială pentru a se avansa în această direcție. Beneficiile pe care le aduce tranziția la un model de dezvoltare circular sunt legate de creșterea economică, forța de muncă, investiții, toate generând o creștere sustenabilă pe termen lung. În acest context, apreciem eforturile Green WEEE de a stimula un model economic sustenabil, în acord cu aspirațiile UE, și rămânem un partener financiar de încredere în susținerea unui business puternic și cu impact major în societatea în care trăim”, explică Gyula Fatér, director general OTP Bank România.

 

Schimbările climatice, poluarea mediului, declinul biodiversității și exploatarea nedurabilă a resurselor naturale prezintă riscuri multiple pentru sănătatea umană și animală. Poluarea este responsabilă pentru 8,5 milioane de decese premature în întreaga lume (16 % din totalul deceselor) – de trei ori mai mult decât numărul deceselor cauzate de SIDA, tuberculoză și malarie la un loc și de 15 ori mai mult decât numărul deceselor rezultate în urma tuturor războaielor și a altor forme de violență. Iar numărul animalelor ucise de poluare este infinit mai mare.

Prevenirea poluării este o măsură de sănătate publică, pentru așa cum arată studiile realizate în ultimii ani, poluarea poate cauza cancer, cardiopatie ischemică, bronhopneumopatie obstructivă, accidente vasculare cerebrale, afecțiuni mintale și neurologice, diabet etc.

Potrivit OMS, în UE, poluarea provoacă anual 1 din 8 decese, iar România ocupă primul loc la rata mortalității asociate cu poluarea – anual, 25.000 de români mor prematur din cauza acestor boli, conform celor mai recente statistici europene. Agenția Europeană de Mediu a constatat că 20% din decesele înregistrate în România sunt corelate cu poluarea, iar cea mai frecventă boală cauzată de poluare este cancerul, urmată de boli cardiovasculare, astm și alte afecțiuni pulmonare, dar și cancer, tulburări mentale sau anomalii congenitale. Aceste decese ar putea fi însă prevenite prin eforturi de îmbunătățire a calității mediului.

 

* Green WEEE face parte din parcul integrat de reciclare Green Group și își desfăsoară activitatea în două fabrici în România (la Buzău și la Câmpia Turzii), având o capacitate totală de tratare de 100 000 de tone/an, cu o investiție totală de 25 milioane de euro.

Compania reciclează toate categoriile de deșeuri menționate în legislație, baterii și acumulatori uzați, cabluri și componente din industria automotive.

Green WEEE este singura companie din România și una din puținele din Europa care deține licența de operare WEEELABEX, pe cinci fluxuri de tratare, aceasta fiind o recunoaștere a performanței privind colectarea, logistica și tratarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice.

* Începând din 2016, Green Group este deținut de Abris Capital Partners, un fond independent de top de private equity, care se concentrează pe oportunităţi mid-market în ţările din Europa Centrală şi de Est (CEE), cu investiții de capital de peste 1,2 miliarde EUR.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*