Un medicament folosit în tratamentul COVID-19 ar putea fi produs în România

10 martie 2021 | 0 comentarii |

Compania clujeană Terapia a anunțat că a început probele tehnologice pentru fabricarea de Favipiravir, care ar putea fi produs sub brandul FluGuard.

 

Protocolul național de tratament în cazul pacienților cu Covid-19 permite administrarea mai multor medicamente, între care Favipiravir. Acesta este un un inhibitor al ARN-polimerazei, utilizat înainte de izbucnirea pandemiei de COVID-19 în tratarea gripei și a infecției cu virus Ebola. În cazul infecției cu SARS-CoV-2 a avut o eficacitate superioară în privința eradicării virale și a regresiei imaginilor pulmonare, față de alte medicamente folosite în tratamentul pacienților infectați, fiind însă contraindicat în tratamentul copiilor.

Medicamentul este în prezent importat și apoi distribuit spitalelor în care sunt tratați pacienții diagnosticați cu noul coronavirus, însă în viitorul apropiat ar putea fi produs în țară, așa cum a anunțat Compania farmaceutică Terapia Cluj, printr-un comunicat, cu ocazia aducerii în țară a unui nou lot de Favipiravir, sub denumirea FluGuard. Este vorba de o tranșă de 1,65 de milioane de tablete care vor fi distribuite unităților medicale care tratează pacienți cu COVID-19. Compania farmaceutică și-a asumat responsabilitatea de a asigura accesul la tratamentul cu FluGuard și de a răspunde nevoilor imediate ale pacienţilor infectați, internați în spitalele din România, livrând până acum cantități record, care au ajutat peste 25.000 de pacienți cu forme ușoare și medii de boală.

 

Reprezentanții companiei clujene și-au exprimat însă intenția de a demara producția de Favipiravir și în România, sub brandul FluGuard, menționând că dispun de facilitățile necesare și chiar au demarat probele tehnice, în eventualitatea în care aceste intenții se vor materializa.

Am explorat posibilitățile pentru extinderea capacității de furnizare a acestui medicament esențial anti-Covid și am demarat verificarea proceselor tehnologice în vederea fabricării acestui preparat în țară, pentru că ne dorim să putem satisface această nevoie la nivel național, mai ales că ne pregătim de intrarea în cel de-al treilea val pandemic. În continuare, ne menținem angajamentul de a asigura accesul la tratamentul cu FluGuard si de a răspunde nevoilor imediate pentru pacienţii spitalizaţi şi diagnosticaţi cu Covid-19, din România” – a declarat managerul Terapia, Dragoș Damian. Ca orice om de afaceri, acesta a reiterat și propunerea de a aduce, lunar, în România, 200.000 de tablete de Ivermectină pentru uz uman, dacă autoritățile de reglementare vor autoriza includerea medicamentului în protocolul naţional standard pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*