Măsuri suplimentare de siguranță sanitară la Biblioteca Județeană Vasile Voiculescu

Un aparat de ozonificare donat instituției de cultură buzoiene de administratorul Galleria Mal este folosit pentru dezinfectarea cărților returnate de cititori.

 

Sectorul cultural se numără printre domeniile cele mai grav afectate din cauza pandemiei, nu atât din cauza  îmbolnăvirilor, cât a măsurilor restrictive care au dus la suspendarea spectacolelor și altor evenimente culturale. Autoritățile au apreciat că aceste activități prezintă un risc sporit de răspândire a infecției virusului SARS-CoV2, desfășurându-se cu participarea unui număr mare de persoane.

Nici activitatea Bibliotecii Județene Vasile Voiculescu din Buzău nu a rămas neafectată de aceste restricții, instituția suspendându-și pentru o vreme activitatea cu publicul.

Redeschiderea instituțiilor de cultură, chiar cu restricțiile impuse de pandemie, i-a încântat pe mulți, dar mulți alții s-au temut în continuare că riscul de transmitere a virusului prin intermediul cărților împrumutate de abonați rămâne unul ridicat, chiar dacă au fost stabilite proceduri clare pentru eliminarea acestuia.

Pentru a elimina temerile unor cititori fideli că s-ar putea infecta prin intermediul cărților împrumutate, conducerea instituției anunță abonații că pot face acest lucru în siguranță, măsurile de siguranță fiind sporite grație unui aparat de ozonificare primit recent de la firma care administrează centrul comercial Galleria Mall, în care își desfășoară activitatea Biblioteca Județeană.

 

Biblioteca Județeană

Aparatul permite dezinfectarea cărților returnate, fără riscul deteriorării acestora. Practic, Fiecare volum este introdus în aparatul de ozonificare înainte de a fi plasat în carantină și de a-și relua locul pe rafturile bibliotecii. „După introducerea în aparatul de ozonificare, cărțile care vin de la cititori stau în carantină trei zile. Este vorba despre volumele de la secțiile Împrumut pentru Adulți, Împrumut pentru Copii, Biblioteca Franceză și cele de la Sala de Lectură. Aceeași procedură este aplicată și DVD-urilor cu filme, muzică și documentare, care pot fi împrumutate de la secția Internet-Multimedia”, a explicat Sorin Burlacu, directorul Bibliotecii Județene.

Acesta a mai spus că procedura prin care se realizează ozonificarea durează între 10 – 12 minute, timp în care cărțile sunt tratate cu molecule de ozon ce formează un gaz cu capacitate de oxidare foarte puternică. Posibilii agenți patogeni sunt astfel distruși, iar procedura este una complet ecologică, nu afectează în vreun fel cărțile sau mediul înconjurător.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*