Ministrul Sănătății pleacă în inspecție în zonele inundate

Sorina Pintea dorește astfel să verifice în teritoriu modul în care au fost aplicarte măsurile de prevenție care se impun în astfel de situații.

 

Vremea rea care s-a abătut peste mai multe județe în ultimele zile a impus o serie de măsuri la nivelul autorităților, ministrul Sorina Pintea anunțând în această după-amiază ca și la nivelul Ministerului Sănătății s-a instituit un comitet de criză care gestionează toate problemele ce pot apărea în zonele afectate de inundații. Având în vedere faptul că ploile abundente au început să creeze probleme încă de săptămâna trecută, ministrul Sănătății a declarat că au fost transmise din timp, către toate direcțiile de sănătate publică, recomandări privind măsurile care trebuie luate în zonele afectate și că aceste măsuri sunt deja puse în aplicare, acolo unde este cazul.

„Printre altele, pot să vă spun că s-au distribuit pastile de clorom, adică acolo unde apa este infectată aceste pastile dezinfectează. S-au revizuit şi refăcut stocuri de vaccin pentru hepatita A şi antitetanos, astfel încât acolo unde există probleme să poată să fie administrate. Deja în zonele cu probleme de până acum au fost administrate aceste vaccinuri”, a mai declarat, în urmă cu puțin timp, Sorina Pintea.

 

Aceasta a mai precizat totodată ca nu se va baza doar pe informațiile transmise din teritoriu cu privire la aplicarea acestor măsuri, așa că va efectua, în zilele următoare, o serie de inspecții în județele unde există zone inundate, pentru a verifica la fața locului verdicicitatea acestor informații. „Eu personal mă voi duce în câteva zone să verific exact dacă ceea ce mi s-a transmis s-a realizat, dar îmi este greu să cred că nu s-au făcut toate aceste lucruri. Avem comunicare permanentă la nivelul Ministerului Sănătăţii cu judeţele expuse la inundaţii”, a declarat ministrul.

Din fericire, ploile din ultimele zile nu au mai adus Buzăul în centrul astenției publice decât prin gafa ministrului de interne, Carmen Dan, care a avut impresia că Întorsura Buzăului este pe teritoriul județului Buzău și i-a cerut lămuriri prefectului Carmen Ichim despre modul în care gestionează situația în zonă, singura lamurire pe care a primit-o fiind de natură geografică.

În același timp, specialiștii Direcției de Sănătate Publică, împreună cu medicii de familie, Direcția Sanitară Veterinară și Siguranța Alimentelor, împreună cu autoritățile locale sunt permanent în alertă și acționează în vederea prevenirii unor ficare de infecție.

 

 

Cu excepția problemelor create la Chiliile la finele săptămânii trecute, când viiturile au izolat trei sate și au colmatat izvorul care asigură aprovizionarea cu apă potabilă a mai multor gospodării, în județ nu au mai fost semnalate situații deosebite.

Cu toate acestea, astăzi, de la ora 16.00, intră în vigoare o nouă avertizare meteo cod portocaliu de ploi abundente, care vizează și Buzăul, avertizare care va fi valabilă până miercuri, la ora 21.00.

În cadrul ședinței extraordinare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență care a avut loc ieri, prefectul Carmen Ichim a propus activarea Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției la sediul Prefecturii până la expirarea codului portocaliu, propunere aprobată de către membrii CJSU Buzău.

Avertizarea meteo a fost transmisă de către ISU Buzău comitetelor locale pentru situații de urgență, care au obligația să asigure serviciul de permanență în acest interval, să monitorizeze permanent și să raporteze evoluția fenomenelor meteorologice și hidrologice din zona lor de competență și, dacă este cazul, să intervină cu forțele umane și mijloacele tehnice la dispoziția serviciilor voluntare pentru situații de urgență până la sosirea echipelor profesioniste ale ISU Buzău.

Pănă la acest moment nu s-au semnalat creșteri alamante ale cotelor cursurilor de apă din județ, iar singurele probleme au fost legate de producerea unor avarii la rețeaua electrică, avarii care au fost remediate între timp.

 


Adaugati un comentariu


 

*