Ministrul Sănătății anunță campanii mai „agresive” de promovare a vaccinării

Aceste acțiuni vor avea loc cu precădere în zonele în care au apărut focare de rujeolă și cele cu populație vulnerabilă.

 

Astăzi debutează Saptămâna Europeană a Vaccinării, un eveniment ce are ca principal scop conștientizarea populației cu privire la beneficiile vaccinării. Aceasta, în contextul în care la nivel european și global se constată, în ultimii ani, o scăderea a ratei imunizării, care a dus la apariția unor epidemii ale unor boli prevenibile prin vaccinare.

România nu face excepție la acest capitol, rata imunizării la nivel național scăzând sub pragul de risc referitor la izbucnirea de epidemii. Urmările nu au întârziat să apară, țara noastră confruntându-se cu o epidemie de rujeolă care a provocat deja 49 de decese, marea majoritate în rândul copiilor nevaccinați.

Dată fiind situația actuală, Ministerul Sănătății va marca Săptămâna Europeană a Vaccinaării printr-o serie de acțiuni care se vor întinde pe o perioadă de timp mai îndelungată, până la promulgarea Legii vaccinării, care va crea cadrul legal pentru autorități în demersul lor de îmbunătățire a ratei imunizării.

 

Sorina Pintea

Ministrul Sorina Pintea s-a declarat și de această dată un susținător al vaccinării și al unei legi care să reglementeze activitatea de vaccinare în România. Ea a subliniat că, până acum, campaniile de promovare a beneficiilor imunizării nu au fost suficient de „agresive”, însă lucrurile se vor schimba în perioada următoare, când ministerul pe care îl conduce va organiza o serie de acțiuni în acest sens.

Legea vaccinării trebuie să reprezinte o prioritate pentru noi. Avem nevoie de un cadru legislativ pentru binele copiilor noștri. Decizia părinților cu privire la vaccinarea copiilor trebuie să fie luată în urma informării, în mod responsabil. Să nu uităm că prin vaccinare au fost eradicate multe boli și datorită vaccinurilor astăzi nu mai avem poliomielită sau alte afecțiuni care ne mutilau sau chiar omorau copiii. Cred că nu s-au făcut campanii suficient de agresive pentru a putea convinge părinţii să se informeze despre beneficiile vaccinării. Până la apariția unui cadru legal, intenționăm să demarăm campanii de vaccinare în zonele cu focare de rujeola și populație vulnerabilă”, este mesajul transmis de ministrul Sorina Pintea la debutul Săptămânii Europene a Vaccinării.

 

La acest moment, acoperirea vaccinală la vaccinurile incluse în cadrul Calendarului Național de Vaccinare se situează sub limita de 95%, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății ca prag de siguranță pentru evitarea apariției unor epidemii.

La această situație s-a ajuns după ce vaccinarea în România a scăzut constant de la an la an, la toate vaccinurile incluse în Programul Naţional de Vaccinare. Astfel, la nivelul anului 2016, pentru copiii în vârstă de 18 luni, acoperirea vaccinală la nivel național și pe tipuri de vaccinuri a înregistrat valori de 95,4% pentru BCG, 87,8% pentru Hepatita B, 68,1% pentru DTP, HiB și VPI, și 76,8% pentru ROR.

La finele săptămânii trecute, epidemia de rujeolă produsă pe fondul acestei scăderi dramatice a ratei de imunizare provocase 12.368 de îmbolnăviri, soldate cu 49 de decese.

 


Adaugati un comentariu


 

*