Debut cu dreptul al campaniei de recuperare vaccinală

16 iulie 2018 | 0 comentarii |

Acțiunea este derulată de Ministerul Sănătății, în colaborare cu UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și vizează comunitățile în care se înregistrează cele mai scăzute rate de vaccinare.

 

În doar trei zile, autoritățile și voluntarii implicați într-un proiect pilot al unei campanii inițiate de Ministerul Sănătății în perteneriat cu OMS și UNICEF au reușit creșterea ratei de vaccinare într-o comunitate din județul Bacău, de la 3,9%, cât se înregistra în luna mai, la 95%. Singurii copii rămași nevaccinați sunt cei cu contraindicație temporară de vaccinare și cei care erau plecați din localitate la momentul efectuării campaniei, transmite Ministerul Sănătății, printr-un comunicat.

Acțiunea s-a derulat în comuna Coțofănești și a constituit primul pas în cadrul unei campanii pe care Ministerul Sănătății și cele două organizații intenaționale o vor desfășura, în perioada următoare, la nivel național, în comunitățile care înregistrează cele mai scăzute rate ale vaccinării. Comuna din județul Bacău se număra printre acestea și a fost aleasă pentru a da startul campaniei, în cadrul unui atelier de lucru care a avut loc în cursul lunii mai, la Slănic Moldova, stațiune aflată în același județ. În momentul respectiv au fost discutate și identificate modalitățile de abordare, cu cel mai bun impact, pentru creșterea gradului de informare și vaccinare în rândul comunităților vulnerabile, iar primul pas a fost făcut îm perioada 10-12 iulie, când a fost derulată prima etapă de vaccinări din cadrul campaniei.

 

În campania de recuperare a vaccinării s-au mobilizat atât autoritățile administrației locale cât și cele din domeniul sanitar, împreună cu medicii de familie și specialiști în promovarea educației pentru sănătate, care s-au oferit voluntari pentru această activitate. Pe durata desfășurarii campaniei, directorul DSP Bacău și coordonatorul compartimentului epidemiologic din cadrul instituției au fost prezenți în permanență în localitate, monitorizând activitatea de vaccinare derulată pe parcursul celor trei zile.

Cu această ocazie au fost vaccinați 190 de copii, cărora li s-au administrat 220 de doze de vaccin, 176 de copii fiind vaccinați antirujeolic, 28 de copii vaccinați cu hexavalent, 6 copii vaccinați cu pneumococic și 10 copii vaccinați cu tetravalent.

În acest sens, medicului de familie din comuna Coțofănești i s-au alăturat doi medici voluntari din Onești, specialiști în medicina primara. Astfel, trei echipe de medici și asistenți medicali au consultat copiii aduși de părinți la cabinetul medical și i-au vaccinat pe cei fără contraindicații. În colaborare cu administrația locală din Coțofănești, părinții și copiii aflați în zone mai izolate din comună au fost transportați la căminul cultural pentru sesiunea de informare, unde specialiști în promovarea educației pentru sănătate au prezentat un film despre vaccinare, dar și despre reguli de hrană și igienă care trebuie respectate în creșterea copilului.

 

Campania de informare a inclus și sesiuni de întrebări ale părinților, la care un medic specialist voluntar le-a oferit răspunsuri. După ce au fost informați, părinții care au dorit să își vaccineze copiii au mers la cabinetul medical, aflat în apropierea căminului cultural. Primăria a asigurat și transportul acestora către casă. Acțiunea a vizat recuperarea, conform Programului național de vaccinare, pentru copiii până în 10 ani, dar au beneficiat de vaccin și copiii peste această vârstă care nu fuseseră imunizați și ai căror părinți au dorit să-i protejeze de bolile contagioase grave prevenibile prin vaccinare. Totodată, au fost protejați împotriva rujeolei și a altor boli transmisibile și adolescenții căsătoriți și care nu beneficiaseră de vaccin.

La finalul acțiunii, Despina Andrei, reprezentanta UNICEF România, a declarat că rezultatele campaniei de vaccinare organizate în comuna Coțofănești și experiența noastră în implementarea Serviciilor Comunitare pentru Copii ne arată că atunci când autoritățile centrale și locale colaborează cu reprezentanții sectorului neguvernamental și cu profesioniștii de la nivel local, părinții sunt informați despre beneficiile vaccinării și aleg să își protejeze copiii în cunoștință de cauză. UNICEF, Ministerul Sănătății, autoritățile centrale și cele județene lucrează pentru a dezvolta și implementa un Program Național puternic de Vaccinare astfel încât toți copiii din România să fie protejați”.

 

Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a subliniat cu același prilej că este o campanie ce are ca scop atât recuperaea vaccinală în zonele în care rata imunizării este foate scăzută, cât și informarea și educarea părinților cu privire la beneficiile vaccinării. „O campanie de informare și de recuperare a vaccinării era imperios necesară, în condițiile în care viețile a 59 de copii au fost curmate de rujeolă. Nu mai puteam aștepta. Fac un apel permanent către medicii de familie, direcțiile de sănătate publică și autorități locale să se mobilizeze, pentru a crește gradul de vaccinare. Alegem locurile în care gradul de vaccinare este foarte scăzut și recuperarea este dificil de realizat și intervenim prin realizarea unor campanii care presupun informarea populației și suplimentarea cu medici de familie și asistenți medicali în zonă. Acolo unde este necesar vom crea, temporar, centre de vaccinare pentru un acces mai facil. Avem alături de Ministerul Sănătății, în această campanie, reprezentanți ai celor mai mari organizații cu expertiză în domeniu, OMS și UNICEF, și le mulțumesc. Am certitudinea că împreună vom reuși în demersul nostru. Este un prim pas această serie de acțiuni, care va continua cu o campanie la nivel național”, a declarat ministrul.

Potrivit ultimelor date de la Institutul Național de Sănătate Publică, săptămâna trecută au fost confirmate, în 12 județe din țară și municipiul București, 105 noi cazuri de rujeolă. Buzăul se află pe locul al treilea din punct de vedere al numărului de cazuri confirmate în ultima săptămână, aici fiind consemnate 18 cazuri. În București au fost confirmate 28 de cazuri, iar în Iași 20, în timp ce în Neamț sunt 14 cazuri noi, în Călarași 5, în Tulcea și Vaslui câte 4, în Argeș și Galați câte 3, două în Giurgiu și Teleorman și câte unul în Constanța și Prahova.

(Sursă foto: Ministerul Sănătății)


Adaugati un comentariu


 

*