Buzaul sub cod portocaliu de canicula

Autoritatile judetene au trecut la punerea in aplicare a planului de masuri si actiuni pentru atenuarea efectelor temperaturilor ridicate asupra populatiei.

 

Pentru buzoieni urmeaza un week-end de foc, cel putin in cursul zillor de azi si maine fiind anuntate temperaturi care vor depasi 40 de grade. La nivelul judetului a intrat in vigoare, incepand de azi, o avertizare meteorologice de cod portocaliu pentru temperaturi ridicate si disconfort termic accentuat.

Avertizarea meteorologilor a fost receptionata de autoritatile judetene la jumatatea acestei saptamani, fapt pentru care a fost pus la punct un plan de masuri si actiuni pentru atenuarea efectelor temperaturilor foarte ridicate anuntate pentru aceste zile.

Planul a fost detaliat si in cadrul unei videoconferinte cu ministrul Administratiei si Internelor  si cel al Sanatatii, la care au participat toti prefectii din tara. Videoconferinta a fost urmata de o sedinta a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, in cadrul careia a fost aprobat planul de masuri pentru zilele in care avertizarea meteo va fi in vigoare. Planul stabileste un set unitar de masuri pentru asigurarea unor activitati de prevenire eficiente, cat si stabilirea responsabilitatilor privind implementarea masurilor si monitorizarea situatiilor ce pot aparea. Acest plan a fost detaliat, astazi, in sedinta Colegiului Prefectural.

 

Fiecare institutie implicata in gestionarea acestor masuri a primit atributii specifice domeniului de activitate, printre structurile implicate numarandu-se si Directia de Sanatate Publica, Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor si Crucea Rosie.

Astfel, una dintre sarcinile care revine DSP este organizarea asistentei medicale pentru acordarea ingrijirilor la domiciliu persoanelor varstnice si nedeplasabile. Totodata, institutiei ii revine si evaluarea evidentelor privind persoanele expuse la risc de agravare a starii de sanatate din cauza influentei temperaturilor extreme, atat din mediul urban dar mai ales din mediul rural, categorie din care fac parte bolnavii cronici, gravidele cu risc, persoanele dependente fizic, varstnicii cu nevoi speciale, copiii cu afectiuni care necesita monitorizare permanenta. Aceasta sarcina va fi realizata de reprezentantii DSP in colaborare cu personalul medical al Serviciului Judetean de Ambulanta, medicii de familie din teritoriu, serviciile de ingrijiri la domiciliu, asistentii medicali comunitari si mediatorii sanitari.

In acelasi timp, filialei locale a Crucii Rosii ii revine sarcina stabilirii unui sistem de cooperare cu organizatiile neguvernamentale in domeniul asistentei sociale, fundatiile si societatile ce presteaza servicii de ingrijire in domeniu, in vederea sustinerii actiunilor derulate de comitetele locale pentru situatii de urgenta, vizand acordarea de ajutor pe durata perioadei de canicula, persoanelor aflate in dificultate.

 

La nivelul Serviciului de Ambulanta Judetean s-a dispus activarea planului de interventie in perioadele de canicula, ceea ce presupune stabilirea persoanelor responsabile si suplimentarea personalului si a numarului de ambulante. Potrivit dr. Lhuana Zissu, directorul SAJ Buzau, deocamdata nu s-au inregistrat cazuri de lipotimie sa alte afectiuni acutizate de canicula, dar „noi suntem pregatiti, cu toate masinile si toate echipajele, pentu a interveni cat mai prompt la solicitari, la fel ca si colegii nostri de la SMURD. Revin insa cu rugamintea adresata mai ales persoanelor cu afectiuni cardiace sau alte boli cronice, sa fie mai precaute in aceasta perioada, sa evite deplasarile in intervalul orar 11.00-18.00 si sa nu neglijeze sub nicio forma sa-si administreze tratamentele prescrise de medici. Recomandarea evitarii deplasarii si evitarii efortului fizic in intervalul orar amintit, ca si consumul de multe lichide, fruncte si legume proaspete este valabila pentru intreaga populatie”, subliniaza medicul urgentist.

 

La nivelul Spitalului Judetean de Urgenta Buzau, asa cum a precizat purtatorul de cuvant, Adriana Bunila, se inregistreaza, deja o crestere a numarului de prezentari la Unitatea de Primire Urgenta. „Deocamdata nu am avut cazuri de insolatie sau lipotimie din cauza caniculei, dar a cescut semnificativ numarul pacientior cu afectiuni cardiace acutizate, a celor cu diabet sau alte afectiuni cronice despre care se stie, pot da complicatii, pe fondul cresterii bruste si accentuate a temperaturii si disconfortului termic”.

Medicii se asteapta insa ca in weekend, sa creascca numarul de solicitari, atat din cauza caniculei, cat si a lipsei de precautie a celor mai multi dintre cei care vor dori sa se bucure de iesirea in aer liber de plaja si mai ales daca vor fi tentati sa consume bauturi alcoolice, cafea sau bauturi acidulate (in special cu cofeina). Recomanda, de aceea, respectarea recomandarilor medicilor, pentru a se bucura de zilele libere si pentru a evita complicatiile si neplacerile.

 

In ceea ce priveste misiunile DSVSA Buzau, acestea constau in intensificarea verificarii conformitatii produselor alimentare primare comercializate in piete si magazine, actiuni ce vor fi intreprinse in cadrul controalelor mixte efectuate impreuna cu politistii si inspectorii de la Inspectia Sanitara de Stat si cei de la Protectia Consumatorului.

De asemenea, inspectorii isi vor concentra atentia si asupra taberelor scolare, a cantinelor, pensiunilor turistice si a unitatilor de alimentatie publica, unde vor fi intensificate actiunile de control. Acestea vor viza respectarea conditiilor de igiena a spatiilor, ustensilelor si echipamentelor personalului lucrator, asigurarea conditiilor de depozitare a materiilor prime, conformitatea materiilor prime, documentele insotitoare, modul de etichetare si trasabilitatea acestora.

Totodata, DSVSA recomanda crescatorilor de animale, dar si populatiei care detine animale de companie, sa le asigure, in aceste zile toride, masuri specifice de protectie si se ingrijeasca de evitarea stresului termic. In primul rand este necesar sa li se asigure suficienta apa proaspata si curata, posibilitatea de a sta la umbra si mai ales sa nu se transporte vite in conditii de microclimat neadecvat, care le-ar putea provoca rani si suferinte inutile sau chiar decesul. Medicii veterinari atrag atentia ca si animalele pot suferi de insolatie, iar inima si vasele lor de sange pot suferi din cauza caldurii.

 

La nivelul municipiului Buzau, functioneaza in aceasta perioada 4 puncte de acordare a primului ajutor si asistenta medicala, unul dintre acestea fiind amplasat in sediul Primariei, un altul in Piata Crang, al treilea in Piata Centrala si ultimul in incinta clinicii Euro Optic, din cartierul Dorobanti. Politistii locali au intreprins, in aceste zile, actiuni de informare a populatiei cu privire la existenta acestor puncte de prim-ajutor si la masurile de preventie ce trebuie respectate in aceste zile caniculare si au impartit sticle cu apa oamenilor aflati pe strada.

De asemenea, in Parcul Tineretului, in zona strandului, voluntarii Crucii Rosii asigura asistenta si prim-ajutor celor aflati la plaja sau imbaiere, totodata avand la dispozitie un salvamar, pentru a sari in ajutorul copiilor care s-ar putea afla, la un moment dat, in dificultate.

Totodata, in urma unui acord incheiat cu filiala locala a Colegiului Farmacistilor, toate farmaciile din oras se constituie, in aceasta perioada, in puncte de prim-jutor pentru persoanele aflate in dificultate, iar buzoienii care simt ca li se face rau in timp ce se afla pe strada sunt sfatuiti sa intre in cea mai apropiata farmacie pentru a beneficia de ajuor, aer conditionat si un pahar cu apa.

 

 

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*