Ancheta la Patarlagele, dupa ce un localnic s-a imbolnavit de botulism

Autoritatile sanitare judetene au intrat in alerta dupa ce barbatul de 44 de ani s-a prezentat la spital in cursul zilei de ieri, acuzand o stare de rau dupa e a consumat o conserva cumparata de la un magazin din localitate.

 

spital buzau - urgenteUn localnic de 44 de ani din Patarlagele a fost diagnosticat, in cursul zilei de ieri, cu botulism, dupa ce a ajuns la sectia de Boli Infectioase a Spitalului Judetean Buzau, acuzand simptome specifice acestei boli. Pacientul le-a spus medicilor ca in cursul zilei mancase o conserva de fasole cu carnati, pe care o cumparase de la un magazin din localitate, iar dupa cateva ore incepuse sa se simta rau. Pacientului i-au fost recoltate probe biologice, iar in urma analizelor efectuate a fost confirmat diagnosticul de botulism, o afectiune destul de rara, provocata de o toxina foarte periculoasa. Fiind vorba despre o boala infectioasa foarte grava, provocata de o toxina eliberata de bacteria Clostridium botulinum si care poate duce la paralizie si chiar la deces, medicii buzoieni au dispus imediat transferul pacientului la spitalul Victor Babes din Capitala, unitate medicala specializata in tratamentul bolilor infectioase si tropicale.

La acest moment, pacientul se afla internat la clinica din Capitala unde beneficiaza de tratamentul adecvat, in timp ce la nivel local, autoritatile au declansat o ancheta epidemiologica.

 

Dr. Milea Marijan

Dr. Milea Marijan

Dupa confirmarea diagnosticului de botulism, medicii de la spital au anuntat Directia de Sanatate Publica, existand riscul ca si alte persoane sa se imbolnaveasca, dat fiind faptul ca pacientul consumase o conserva cumparata din comert, iar toxina putea fi prezenta in intreg stocul aflat la vanzare. La randul lor, reprezentantii DSP Buzau au semanlat cazul si Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, demarand impreuna o ancheta. Inspectorii DSVSA s-au deplasat in cursul zilei de ieri la Patarlagele, unde au identificat magazinul de la care barbatul de 44 de ani cumparase conserva care se presupune ca l-a imbolnavit. Medicul veterinar Milea Marijan, din cadrul DSVSA Buzau, spune ca administratorul magazinului din Patarlagele le-a declarat inspectorilor sanitar-veterinari ca in stoc a avut doar sase conserve din lotul respectiv, una fiind vanduta barbatului care s-a imbolnavit si o alta unui alt localnic. A fost luata legatura si cu acesta, insa barbatul a declarat ca nu a resimtit niciun fel de stare de rau dupa ce a mancat din conserva si nici nu a observat ca aceasta sa fi fost alterata sau sa fi avut un gust ciudat.

Cele patru conserve ramase la magazin au fost scoase de la vanzare si sigilate, una dintre ele fiind trimisa pentru analize la laboratorul specializat al ANSVSA Bucuresti, pentru a se stabili daca si acestea contin toxina botulinica.

 

pacient-comaCazurile de botulism sunt foarte rare, insa boala este extrem de periculoasa, putand fi fatala in cazul in care nu se intervine imediat, cu tratament specific. Boala este cauzata de toxina botulinica produsa de o bacterie prezenta in apa, in alimente si in mediul inconjurator. In anumite conditii, atunci cand sunt expusi la niveluri scazute de oxigen si anumite temperaturi, sporii acestei bacterii elibereaza toxina botulinica, aceasta actionand ca o adevarata otrava asupra organismului. Toxina poate aparea in cazul alimentelor preparate necoerepunzator, asa cum este cazul conservelor insuficient sterilizate sau neinchise ermetic. De altfel, aceasta este cea mai frecventa cale prin care cei care s-au imbolnavit au intrat in contact cu toxina botulinica. Primele simptome ale bolii sunt slabirea puterii, o vedere incetosata, stare de oboseala si dificultati de vorbire.

Boala nu cauzeaza febra, iar pacientul ramane pe deplin constient, dar in astfel de situatii este vital sa se prezinte cat mai repede la medic. Diagnosticarea se face pe baza analizelor de laborator, care identifica prezenta toxinei botulinice in probele biologice recoltate, iar tratamentul consta in administrarea antitoxinei, care anihileaza efectele acesteia. In cazurile grave, pacientii pot ajunge chiar sa isi piarda capacitatea de a respira singuri, din cauza slabiri muschilor, in acest caz avand nevoie de ventilatie mecanica.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*