Diagnosticul de toxiinfectie alimentara in cazul copiilor de la Ziduri, pus sub semnul intrebarii

Dupa primele cercetari s-a stabilit ca alimentele consumate de cei 18 copii erau in termenul de valabilitate si depozitate corespunzator, iar simptomele prezentate sugereaza ca ar putea fi vorba despre un alt diagnostic, ce nu poate fi legat concret de consumul cornului si laptelui primite la scoala.

 

ambulantaDin fericire, starea celor 18 copii de la scoala Zoita care au ajuns ieri la spitalul din Ramnicu Sarat, dupa ce li s-a facut rau in timpul cursurilor, s-a ameliorat la cateva ore dupa incident. Cei mai multi dintre ei au fost lasati de medici sa plece acasa, iar cei cinci care au ramas internati urmeaza a fi externati in cursul zilei de astazi.

Intre timp, specialistii de la DSP si DSVSA  implicati in desfasurarea anchetei epidemiologice incep sa aiba tot mai multe indoieli asupra diagnosticului de toxiinfectie alimentara si asupra faptului ca problemele de sanatate ale copiilor ar fi putut fi provocate de alimentele care li s-au impartit la scoala, respectiv corn si iaurt. Deocamdata insa, pana la aflarea rezultatelor analizelor de laborator, se fac doar supozitii, un verdict clar urmand a fistabilit in zilele urmatoare, dupa ce probele ridicate vor fi analizate.

 

Dr. Milea Marijan

Dr. Milea Marijan

Sarcina verificarii alimentelor consumate de copii si a recoltarii de probe in vederea analizelor le-a revenit specialistilor de la DSVSA Buzau. Directorul institutiei, medicul veterinar Milea Marijan a comunicat primele concluzii in urma verificarilor efectuate la scoala din comuna Ziduri. Aceasta a precizat ca iaurturile impartite copiilor in cursul zilei de ieri sunt in termenul de valabilitate, iar depozitarea acestora era facuta corespunzator, intr-un frigider. Singura problema ar putea fi legata de lipsa unui termomentru din frigider, pentru a se asigura ca temperatura este cea optima si a unui grafic in care aceasta temperatura sa fie monitorizata zilnic. In acelasi timp, cornurile erau depozitate intr-un dulap, in conditii igienice corespunzatoare.

Specialistii DSVSA au ridicat probe din dozele de iaurt gasite in frigider, de pe mesele pe care erau depozitate cornurile si de pe mainile persoanei responsabile cu impartirea alimentelor catre copii. Aceste probe urmeaza sa fie analize, iar primele rezultate sunt asteptate cel tarziu la inceputul saptamanii viitoare.

 

Dr. Carmen Scantei

Dr. Carmen Scantei

In acelasi timp, medicul Carmen Scantei, seful Serviciului Epidemiologic din cadrul DSP Buzau, a precizat ca este prematur sa se pronunte cu certitidine in privinta diagnosticului de toxiinfectie alimentara, pana nu se vor afla rezultatele analizelor. Dr. Scantei a mai spus ca, din declaratiile personalului de la scoala din Zoita, referitoare la simptomele copiilor, rezulta ca cei 18 elevi cu varste cuprinse intre 10 si 12 ani au acuzat dureri abdominale si epruptii cutanate insotite de mancarime, simptome care indica faptul ca ar putea fi vorba si despre altceva decat toxiinfectie alimentara, alimentele consumate putand sa nu aiba nicio legatura. In plus, din acelasi lot de alimente au consumat si copiii de la celelelte scoli din comuna, dar niciunul dintre acestia nu acuza vreo problema similara.

Cel mai probabil, la inceputul saptamanii viitoare vor fi prezentate primele date certe privind calitatea alimentelor incriminate si vom afla daca acestea au fost sau nu cauza problemelor de sanatate pentru cei 18 copii care au ajuns la spital.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*