Noua maternitate din Buzau, gata sa-si primeasca pacientii

Unitatea medicala a fost preluata in administrare de Spitalul Judetean Buzau si va fi deschisa in zilele urmatoare, cand se vor transfera mamicile, bebelusii si personalul din vechiul sediu.

 

sala asteptareNasterea bebelusilor in noua Maternitate din Buzau a devenit, incepand de astazi, o chestiune de zile. A doua inaugurare pare sa fie cu noroc. Unitatea medicala este gata si va deveni functionala saptamana viitoare, dupa ce analizele obligatorii care sunt in lucru la DSP vor confirma ca aceasta isi poate primi in siguranta primele paciente.

Este un proiect configurat in urma cu 30 de ani. S-a nascut greu, cu forcepsul am putea spune, dar copilul este mare, frumos, sanatos si are tot ce ii trebuie. Mai trebuie puse la punct niste detalii legate de epidemiologie, de anumite functii vitale si, in momentul in care totul este verificat si aprobat, atunci putem deschide maternitatea si din punct de vedere medical. Pot spune ca aici, pacintele vor avea conditii comparabile cu cele occidentale, nu cu cele particulare. Si cred ca si actul medical se va ridica la inaltime, pentru ca avem personal medical capabil de performanta, iar aparatura, tehnologia de ultima generatie de care dispunem acum ne va ajuta atat pe noi cat si pe paciente si pe bebelusii care se vor naste”, a spus dr. Dorin Neacsu, seful OG II.

Astazi s-a desfasurat un moment important in cadrul intregului proces de dare in folosinta care se desfasoara de mai bine de patru ani, moment ce a marcat sfarsitul investitiilor facute de administratia locala in noul edificiu si preluarea in administrare de catre Spitalul Judetean. Noua Maternitate a fost predata in aceasta dupa-amiaza la cheie” managerului Spitalului Judetean de Urgenta Buzau, Claudiu Damian si sefilor sectiilor Obstetrica-Ginecologie I si II, Neonatologie si ATI, care isi vor desfasura activitatea in sediul de pe strada Victoriei, unde se vor muta in zilele urmatoare.

 

Neagu - maternitateMomentul nu a mai fost marcat de o festivitate specifica marilor inaugurari, ca in urma cu patru ani, dar la predarea noii Maternitati catre Spitalul Judetean au tinut sa fie prezenti mai multi consilieri judeteni, in frunte cu presedintele Petre Emanoil Neagu si cei doi vicepresedinti, Adrian Petre si Gabriel Baciu.

Cu aceasta ocazie, presedintele Consiliului Judetean a anuntat ca investitia facuta de administratia locala in noua maternitate a ajuns la final, unitatea fiind dotata la acest moment cu toata aparatura si dispozitivele medicale necesare functionarii la capacitate maxima. Pentru ca noua maternitate sa poata fi data in folosinta, administratia locala a investit 16,8 milioane de euro, un sfert din aceasta suma costand numai aparatura medicala , de ultima generatie. Banii au provenit atat din bugetul local al judetului, cat si dintr-un imprumut contractat de Consiliul Judetean, cu o perioada de rambursare de 10 ani.

Noua Maternitate este construita, compartimentata si dotata dupa standarde europene, cu aparatura si mobilier de ultima generatie, astfel ca medicii s-au declarat multumiti de noile conditii in care vor acorda servicii medicale. Odata cu preluarea in administrare de catre Spitalul Judetean, Petre Emanoil Neagu a mentionat ca momentul deschiderii efective a noii Maternitati si functionarea ei in conditii de siguranta ramane acum in sarcina reprezentantilor unitatii medicale, fiind obligatorii niste preparative care tin de aspecte tehnice si de igiena.

 

Damian -GradinaruManagerul spitalului,  Caludiu Damian, a precizat ca la acest moment mai sunt necesare operatiuni de dezinfectie in cateva sectii ale noii Maternitati, iar intre timp se asteapta rezultatele unor analize obligatorii care trebuie efectuate la deschiderea unei unitati medicale noi. Probele au fost deja recoltate din sectii si au fost trimise spre analiza la Directia de Sanatate Publica, al carei reprezentant, medicul epidemiolog Carmen Scantei, a declarat ca este necesara o perioada de timp pentru stabilirea cu exactitate a rezultatelor, iar imediat ce acestea vor fi obtinute in laborator, vor fi comunicate reprezentantilor spitalului. „Nu putem grabi efectuarea acestor teste pentru ca este nevoie de o perioada de timp bine determinata, pentru stabilirea cu acuratete a rezultatelor, sa nu ne trezim apoi ca avem de-a face inca din primele zile cu vreo infectie nozocomiala. Zielele urmatoare vom afla cu siguranta aceste rezultate si imediat le vom transmite colegilor de la Maternitate, pentru ca nimeni nu isi doreste sa prelungeasca inutil termenul pana la care unitatea sa poata fi data in folosinta. Nu va pot preciza exact cand, dar este o chestiune de cateva zile”, a declarat medicul Carmen Scantei.

 

Neacu - Scantei-SerbanoiuLa randul lor, medicii Dorin Neacsu si Claudiu Serbanoiu, sefii celor doua sectii de Obstetrica Ginecologie au declarat ca prima operatiune ce se va face, odata ce maternitatea va fi deschisa, va fi transferul pacientelor din vechiul sediu de pe bulevardul Garii, in noua cladire de pe strada Victoriei. Transferul pacientelor nu va ridica probleme deosebite si se va efectua in decurs de o zi, insa nu le putem muta decat in momentul in care vom avea certitudinea ca vor fi in siguranta aici”, a dat asigurari medicul Claudiu Serbanoiu, adaugand ca totul depinde de momentul in care vor fi comunicate rezultatele analizelor facute de DSP.

Concomitent se va efectua si transferul personalului din vechiul sediu, fara a mai fi nevoie de mutarea aparaturii sau mobilierului, intrucat noua maternitate este dotata cu tot ce este nevoie.

Astazi a fost singura zi in care accesul vizitatorilor a fost permis in absolut toate sectile noii Maternitati, intrucat dupa efectuarea lucrarilor de desinfectie si sterilizare, in salile de operatie, saloanele pacientelor sau cele din sectia de Neonatologie nu va mai avea acces decat personalul avizat.

 

director spital-consilieriIn consecinta, reprezentantii Consiliului Judetean si cei ai presei au fost invitati sa faca un ultim tur al noii Maternitati, ghidati de managerul spitalului judetean si sefii celor patru sectii care isi vor desfasura activitatea in noul sediu.

Vizitatorii s-au putut convinge ca de aceasta data nu mai este vorba despre o inaugurare de fatada, ca acum patru ani, si ca absolut toate salile de operatie, salile de nasteri, saloanele si cabinetele sunt dotate cu aparatura si mobilier ultramoderne, la standarde europene, iar de data asta totul este pe bune.

Presedintele Consiliului Judetean a mai precizat ca nu este vorba despre o maternitate regionala, asa cum s-a vehiculat in unele medii, ci este una destinata doar pacientelor din Buzau, numarul de paturi fiind egal cu cel din vechiul sediu, respectiv 165 de paturi, doar conditiile sunt cu totul altele.

Odata cu preluarea in administrare a noului sediu, Spitalului Judetean i-a fost retras dreptul de administrare a vechiului imobil in care maternitatea a functionat pana acum, consilierii judeteni aproband astazi o hotarare in acest sens.

Soarta vechiului imobil este incerta la acest moment, acesta urmand sa intre in conservare,  pentru ca ulterior sa i se gaseasca o noua utilitate.

 

GALERIE FOTO:


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Comentarii (2)

  1. Marius Sepi spune:

    Felicitari pentru investitie,dar nu uitati câteva lucruri:e nevoie de personal suficient,trebuie rezolvate inechitatile salariale si mai ales TREBUIE dublate veniturile personalului.OAMENII(medici,asistenti,infirmiere…) vor face diferenta in vietile mamicilor si a copilasilor.STOP umilirii cadrelor medicale

Adaugati un comentariu


 

*