Noi directive pentru autoritățile buzoiene, după ce s-au înmulțit cazurile noi de Covid-19 la nivel național

1 octombrie 2020 | 0 comentarii |

Premierul Ludovic Orban a cerut intensificarea acțiunilor de verificare a respectării regulilor de protecție sanitară și sancționarea promptă a celor care le încalcă.

 

Deși previzibilă după revenirea din concedii și momentul începerii noului an școlar, creșterea numărului de îmbolnăviri de Covid-19 și depășirea pragului de 2.000 de cazuri înregistrate în 24 de ore a stârnit îngrijorare în rândul autorităților și specialiștilor din lumea medicală, mai ales în condițiile în care locurile la ATI în București, și alte centre importante sunt ocupate la capacitate maximă.

După ce, ieri, a fost raportat un număr de 2.158 de noi îmbolnăviri în 24 de ore, aseară a avut loc o videoconferință la care au fost convocați toți prefecții, subprefecții și membrii comitetelor județene pentru situații de urgență din țară. De cealaltă parte, din partea autorităților centrale, la videoconferință au participat premierul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, și secretarii de stat în MAI Bogdan Despescu și Gheorghe Sorescu.

Tema ședinței a constituit-o evaluarea situației epidemiologice la nivel național și stabilirea unor măsuri ce trebuie luate în perioada următoare pentru a evita creșterea numărului de îmbolnăviri și pentru a ține sub control situația actuală. Din fericire, în ziua în care au fost raportate peste 2.000 de cazuri noi, la Buzău au fost confirmate 18 cazuri, cifră care se menține în trendul înregistrat în ultimele săptămâni la nivelul județului.

 

Cu toate acestea măsurile, dispuse în cadrul videoconferinței vizează și autoritățile buzoiene, pentru că oricând ne putem aștepta la o creștere bruscă a numărului de cazuri. Astfel, ministrul Nelu Tătaru a cerut direcțiilor de sănătate publică să facă o nouă evaluare a situației paturilor din unitățile declarate suport Covid-19, precum și a paturilor disponibile la Terapie Intensivă. Totodată, vor fi reevaluate circuitele epidemiologice în unitățile sanitare și economice, ministrul Sănătății cerând și intensificarea anchetelor epidemiologice și o mai mare acuratețe a acestora, precum și a măsurilor de izolare și carantină.

O altă solicitare se referă la reevaluarea spitalelor care au fost suport Covid-19 și au ieșit din această categorie, pentru a fi pregătite să revină, dacă va fi nevoie, la acest statut.

În același timp, secretarul de stat Raed Arafat a cerut autorităților locale să asigure o monitorizare atentă a localităților cu risc epidemiologic ridicat, în cazul cărora există posibilitatea de a se impune, la un moment dat, carantina.

 

Ludovic Orban

La rândul său, premierul Ludovic Orban a cerut intensificarea acțiunilor de verificare a respectării regulilor de protecție sanitară și aplicarea promptă de sancțiuni, atunci când este cazul. Acesta a menționat că principalele surse de răspândire a infecțiilor o constituie evenimentele cu o participare numeroasă cum ar fi nunțile, botezurile și alte adunări publice, unde s-a constatat că regulile de protecție sunt adesea ignorate. Același lucru este valabil și pentru transportul în comun dar și în mijloacele de transport contractate de diferite societăți, pentru transportul angajaților. Nu în ultimul rând, acesta a menționat și piețele, mall-urile și unele supermarket-uri printre zonele în care este favorizată transmiterea noului coronavirus. „Trebuie intensificate verificările și aplicate sancțiuni celor care nu respectă regulile și pun în pericol nu doar propria sănătate, ci și pe a multor altora. Controalele și sancțiunile sunt eficiente în aceste cazuri, dar la fel de important este să transmitem populației că suntem în continuare într-un risc major, iar pandemia nu va putea fi ținută sub control dacă oamenii nu înțeleg că regulile sunt făcute pentru ei, pentru a le proteja sănătatea. De asemenea, este imperios necesar să mărim capacitatea de testare, să scurtăm timpul în care rezultatele testelor ajung la DSP-uri și la cei testați, să creștem rigurozitatea anchetelor epidemiologice”, a declarat premierul la finalul videoconferinței.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*