Consiliere gratuită on-line, pentru tinerii părinți
Asociația Prematurilor demarează, începând de azi, un ciclu de 6 webinarii la care vor fi invitați specialiști ce vor feri sfaturi competente și vor răspunde întrebărilor adresate în direct.
Timp de o lună și jumătate, familiile cu copii abia veniți pe lumea vor avea posibilitatea să se pună la curent cu „Primii paşi de Părinte”, așa cum a fost denumit un proiect al Asociației Prematurilor, care își propune să ofere informaţii utile despre nou-născuţi la termen şi prematur. Astfel de proiecte nu sunt o noutate, doar că până acum erau organizate sub forma unor întâlniri față în față, la care luau parte părinți și specialiști care le ofereau acestora sfaturi utile și comunicau cu ei direct. Din păcate, contextul epidemic nu permite încă organizarea unor astfel de evenimente, așa că reprezentanții asociației s-au adaptat rigorilor actuale și au mutat întâlnirile în mediul virtual.
Acestea vor avea loc sub forma a șase webinarii care se vor ține săptămânal, începând de azi, la care vor fi invitați diverși specialiști, iar părinți interesați vor putea participa gratuit, doar intrând pe pagina de Facebook a asociației. Webinaiile vor fi transmise live, astfel că participanții vor putea adresa și întrebări invitaților, iar pentru a-și reaminti recomandările acestora vor putea accesa ulterior filmările realizate.
Principalele tematici abordate în cadrul celor șase webinarii sunt legate de spitalizarea bebeluşilor, alăptarea copiilor născuţi la termen şi prematur și îngrijirea nou-născuţilor acasă.
Moderatoarea întâlnirilor on-line va fi Diana Gămulescu, fondatoarea asociației, care a precizat că acestea vor avea loc în fiecare joi începând cu data de azi, 1 octombrie. Prima întâlnire care va avea loc în această după-amiază este programată cu începere de la ora 14.30, când moderatoarea va intra în direct pe pagina de Facebook, alături de medicul primar neonatolog Ioana Roşca. Aceasta va răspunde întrebărilor şi curiozităţilor părinţilor legate de spitalizarea bebeluşilor născuţi la termen şi prematur, cu care va interacționa prin intermediul rețelei de socializare.
A doua ediţie va fi difuzată live pe 8 octombrie, de la ora 12.30, alături de Adina Păun, consultant în alăptare IBCLC, care va informa publicul despre alăptarea şi alimentaţia bebeluşilor prematuri. O săptămână mai târziu, pe 15 octombrie, asistentul medical neonatal Mirela Păcălici va prezenta pe larg tehnicile de îngrijire ale prematurului acasă, ora transmisiei urmând a fi anunțată ulterior.
De asemenea, informați referitoare la ultimele trei ediții vor fi oferite ulterior pe aceeași pagină de Facebook, iar inițiatorii proiectului spun că participanții vor avea parte și de premii surpriză și tombole la care pot câștiga produse utile pentru îngrijirea copiilor.
„Părinții trebuie să fie informați și să înțeleagă ce presupune prematuritatea, ce etape urmează în cazul unei nașteri premature, cât durează spitalizarea, cum se clădește un parteneriat părinte-medic pentru binele copilului, cum este și ce se întâmplă în terapia intensivă, protocolul de acces și vizite ale părintelui în terapia neonatala etc. De asemenea, este importantă alimentația nou-născutului, dar și menținerea lactației pe termen lung. Evident că în cazul unei nașteri premature sunt provocări legate de alimentația prematurului, dar și de lactație și credem că orice familie aflată în această situație este important să le cunoască. O altă etapă importantă este externarea și îngrijirea unui prematur acasă: baia, masajul, somnul sunt doar câteva dintre subiectele pe care le vom discuta. Acest program este gândit și implementat din grija unei mame care a născut prematur, pentru alte familii. Este o mână întinsă, într-o situație tot mai complicată și grea, accentuată acum și de pandemie”, a declarat Diana Gămulescu.