Donații de echipamente și materiale împotriva Covid-19, pentru cinci maternități
Fondurile necesare pentru aceste donații au fost colectate în cadrul unui program inițiat de Asociația Prematurilor.
Asociația Prematurilor a anunțat la jumătatea acestei săptămâni finalizarea programului „Sprijin pentru personalul medical şi nou-născuţii din maternităţi – echipamente de protecţie şi aparatură împotriva Covid-19”, finanțat de Kaufland România în cadrul unui proiect caritabil mai amplu, denumit „În stare de bine”.
Cu ajutorul Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, inițiatorii programului adresat personalului medical din maternități și copiilor veniți pe lume în această perioadă dificilă, dominată de pandemie, au obținut o finanțare de 150.000 de lei, prin intermediul căreia au reușit să doteze cinci maternități din țară cu echipamente și materiale sanitare utile pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus.
Maternitățile care au beneficiat de donații în cadrul acestui program sunt cele aparținând spitalelor județene din Bacău, Călărași și Târgoviște, alături de maternitățile Bucur și Filantropia din București.
Din suma obținută ca finanțare, asociația achiziționat 30 de lămpi biocide UV pentru dezinfecţia aerului, cu utilizare în prezenţa persoanelor, 2.000 de perechi de mănuşi chirurgicale, 2.000 de halate de unică folosinţă, 2.000 de măşti chirurgicale simple, 500 de combinezoane de unică folosinţă, 250 de viziere, 5.000 de botoşi protecţie încălţăminte, un aparat de aer condiţionat, 550 de măşti medicale FFP2, 150 de litri de dezinfectant suprafeţe cu biocid și 150 de litri de săpun dezinfectant.
Toate aceste produse au fost deja donate celor 4 maternități, fiind utile pentru un număr de peste 100 de cadre medicale, peste 2.000 de părinţi şi aproximativ 2.000 de nou-născuţi care au venit pe lume începând cu luna iulie sau urmează să se nască în perioada următoare.
Donațiile au fost mai mult decât binevenite, în toate cele patru unități medicale fiind deja folosite la acest moment materialele și echipamentele primite în cadrul programului derulat de Asociația Prematurilor. Dr. Camelia Husac, șefa secției de Neonatologie de la maternitatea din Bacău, a precizat că „apreciem efortul celor care au contribuit pentru a traversa şi o criză economică, nu numai medicală şi umană. Folosim zi de zi pentru dezinfecţia spaţiilor lămpile de ultraviolete şi le împărţim cu prietenii noştri şi colegii noştri din secţia de obstetrică pentru saloanele de rooming-in. Materialele sanitare, măştile, halatele, mănuşile, au fost extraordinar de binevenite, consumul crescând exponenţial în această perioadă”.
Asociaţia Prematurilor este singura organizație non-guvernamentală pe prematuritate din România, unde dezvoltă programe dedicate copiilor născuţi prematur, părinților şi personalului medical de la neonatologie. Asociația reuneşte experţi din diferite discipline, părinţi, jurnaliști şi persoane publice, pentru a îmbunătăţi calitatea serviciilor publice de sănătate din țară, fiind și membră a European Foundation for the Care of Newborn Infants – singura organizaţie pan-europeană care reprezintă interesele prematurilor şi ale nou-născuţilor.