Dialoguri online între medici și pacienții cu boli inflamatorii intestinale

Singura organizație reprezentativă a acestor pacienți a lansat o serie de evenimente educative, pentru a facilita accesul acestora la informații și consiliere medicală în perioada pandemiei.

 

 În luna aprilie a acestui an, în plină perioadă de stare de urgență, Asociaţia Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România (ASPIIR) a efectuat un sondaj în rândul acestor pacienți, cu tema „Pacienţii cu Boli Inflamatorii Intestinale şi Covid-19”. La studiu au participat 152 de pacienți cu boli intestinale inflamatorii (BII), majoritatea cu vârste sub 54 de ani, care au declarat în proporție de 82% că le este teamă să nu se infecteze cu noul coronavirus. Din acest motiv, 84% dintre ei au precizat că le este teamă să meargă la spital pentru consultaţie sau administrarea tratamentului. Totodată, 54% au spus că încercat să ia legătura cu medicul lor curant, în general pentru a obţine o reţetă, pentru a se programa pentru administrarea tratamentului sau consultaţie şi pentru a cere informaţii cu privire la Covid-19, iar 17% dintre ei au întâmpinat greutăţi în a lua legătura cu medicul.

Ținând seama de rezultatele acestui sondaj și de faptul că se pare că va mai dura ceva timp până când lucrurile vor reveni la normal ASPIIR a demarat proiectul „BII Online”, în cadrul căruia vor fi organizate până la finele anului peste 10 webinarii pentru pacienţi, având ca invitați medici specialişti gastroenterologi din centrele universitare din întreaga ţară.

 

Prima sesiune a avut loc pe 2 iulie, avându-l ca invitat pe prof. dr. Cristian Gheorghe, preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie, iar a doua ediţie este programată pentru 21 iulie, pacienţii putând discuta la această dată cu prof. dr. Liana Gheorghe, şefa secţiei Gastroenterologie-Hepatologie de la Centrul de Gastroenterologie și Hepatologie Fundeni. Tot luna aceasta, o a treia ediţie este programată pentru 29 iulie 2020, webinar realizat împreună cu prof. dr. Mircea Diculescu, şeful Clinicii de Gastroenterologie şi Hepatologie, de la Institutul Fundeni.

„În această perioadă dificilă, în care accesul la îngrijire este îngreunat, foarte important este să fim aproape de pacienţi şi să le putem oferi informaţie medicală validată. Prin programul BII Online, ne propunem să creăm cadrul pentru ca pacienţii să poată adresa întrebările pe care le au şi să putem găsi împreună cu medicii specialişti îndrumări folositoare”, a declarat Isabella Grosu, preşedintele ASPIIR.

 

Isabella Grosu

ASPIIR este singura asociaţie din România dedicată persoanelor cu BII şi celor purtătoare de stome, prin oferirea de programe educaţionale şi de informare, facilitarea accesului la informaţie medicală şi consiliere de specialitate, grupuri de suport. Organizația este în contact permanent cu peste 1.500 de pacienţi cu BII şi aparţinători ai acestora din România, cu asociaţiile de pacienţi BII din Europa, precum şi cu societăţi medicale ale specialiştilor gastroenterologi din ţară sau din Europa.

Președintele asociației a mai explicat că BII sunt tulburări gastro-intestinale cronice, care se manifestă prin dureri abdominale, diaree, incontinenţă, pierdere în greutate, oboseală. „Deşi impactul acestor afecţiuni se răsfrânge asupra vieţii personale şi profesionale, diagnosticarea corectă şi tratamentul adecvat pot oferi pacienţilor cu BII şansa la o viaţă cât mai apropiată de cea normală. În România, aproximativ 15.000 de pacienţi sunt diagnosticaţi cu BII, cele mai frecvente afecțiuni fiind boala Crohn şi colita ulcero-hemoragică”, a precizat Isabella Grosu.

 


Adaugati un comentariu


 

*