Noi restricții de circulație, în contextul valului al treilea al pandemiei

Acestea se vor aplica în zonele în care incidența infectărilor depășește pragul de 4 la mie, și se va renunța la ele doar după ce ceasta va scădea sub 3,5 la mie.

 

La propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) Guvernul  a aprobat aseară noi restricții de circulație în condițiile creșterii îngrijorătoare a incidenței cazurilor de Covid-19 în Capitală,  județul Ilfov și alte orașe mari, restricții care urmează să fie publicate în Monitorul Oficial  în cursul zilei de azi, dată la care vor și intra în vigoare.

Acestea se vor aplica doar în zonele cu o incidență ridicată a cazurilor de infectare, în care se depășește pragul de 4 la mie, și nu se referă la carantină totală, ci doar la anumite perioade în care circulația va fi restricționată. Astfel, în localitățile în care incidența a ajuns la 4 la mie, circulația în week-end, respectiv în zilele de vineri sâmbătă și duminică, va fi restricționată începând cu ora 20.00, iar magazinele și ceilalți operatori economici vor fi obligați să își înceteze activitatea la ora 18.00, tot în week-end. În cazul în care incidența continuă să crească și se ajunge la un prag de 7,5 la mie, sau în cel al localităților care au depășit în prezent acest prag, restricțiile de circulație se vor aplica pe tot parcursul săptămânii. Acestea vor fi valabile până când incidența în localitățile respective va scădea sub 7 la mie, caz în care se vor aplica doar în week-end, iar când se va ajunge sub 3,5 la mie, vor fi eliminate, rămânând valabilă restricția de la ora 22.00 care se aplică în continuare  în toată țara.

În perioada restricționată, va fi permisă doar circulația în interes de serviciu sau din motive bine întemeiate, care se va face pe bază de declarație pe proprie răspundere sau eliberată de angajator.

 

Secretarul de stat Raed Arafat, coordonatorul CNSU a mai anunțat la finalul ședinței că în localitățile unde incidența depășește 4 la mie se va suspenda și activitatea sălilor de fitness, care se vor putea deschide atunci când se va reveni sub pragul de 4 la mie. hotărârea CNSU este valabilă timp de 14 zile, perioadă ce va include și Paștele catolic, astfel că este prevăzută și derogare pentru acest eveniment, pentru ca oamenii să poată participa la slujbele religioase specifice.

Astfel, în noaptea de 2 spre 3 aprilie va fi permisă circulația până la ora 2.00, o derogare fiind făcută și pentru mâine noapte când se celebrează Pesah – paștele ebraic. Dacă restricțiile vor intra în vigoare din acest week-end, mâine seară circulația va fi permisă peste tot până la ora 22.00.

Documentul nu face nicio mențiune despre Paștele ortodox, pentru că acesta va fi celebrat la începutul lunii mai, iar hotărârea este valabilă până aproape de jumătatea lunii aprilie.  Raed Arafat a dat asigurări însă că aceeași regulă va fi valabilă și atunci, în noaptea de 1 spre 2 mai circulația urmând a fi permisă până la ora 2.00, însă această prevedere va fi inclusă într-o nouă hotărâre de prelungire a restricțiilor.

La nivelul județului Buzău, doar în localitatea Bozioru se pot aplica noile restricții, întrucât acolo există o incidență de 4,15 la mie. În zona roșie se mai află Cozieni, cu o incidență de 3,02 la mie, însă aici nu se impune încă aplicarea noilor restricții. La nivelul municipiului Buzău, incidența este de 2,22 la mie, astfel că nu se pune problema deocamdată de noi restricții, în timp ce în județ, incidența este de 1,28 la mie.

 

La rândul său, ministrul de Interne, Lucian Bode, a anunțat în cadrul aceleiași conferințe de presă că Guvernul a aprobat în primă lectură un proiect de lege care să permită suspendarea activității operatorilor economici care nu respectă programul de funcționare și ignoră în mod repetat regulile de protecție sanitară.

„Întrucât în practică s-a constatat faptul că anumiţi operatori economici – reduşi numeric, este adevărat, dar vizibili – care au fost sancţionaţi pentru astfel de fapte au continuat să încalce prevederile legale, am considerat că aplicarea sancţiunii contravenţionale este nesemnificativă în raport cu profitul realizat în urma desfăşurării activităţilor interzise. În acest sens, considerăm necesară instituirea în acest caz şi a unei sancţiuni contravenţionale complementare. Astfel, opinăm că aplicarea sancţiunii complementare a închiderii pe o durată de 15 zile, respectiv 30 de zile, a sediului principal sau secundar în care operatorul economic îşi desfăşoară activitatea fără respectarea condiţiilor stabilite. Aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare se va materializa prin afişarea în primă fază, la loc vizibil de la intrare sau intrările în sediul închis temporar, a mesajului că spaţiul este închis temporar din cauza nerespectării măsurilor dispuse pentru diminuarea efectelor pandemiei Covid-19, cu menţiunea expresă a datei până la care este valabilă această sancţiune. Ulterior, nerespectarea sancţiunii contravenţionale complementare în acest caz se va materializa prin aplicarea pentru durata rămasă de sigilii sau alte semne distinctive cu valoare de sigiliu. În ambele cazuri, îndepărtarea ulterioară a sigiliilor în vederea reluării activităţii poate îndeplini elementele constitutive ale infracţiunii de rupere de sigiliului. Totodată, vom stabili şi care sunt instituţiile statului chemate să aplice aceste prevederi”, a declarat Lucian Bode.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*