Trei noi elicoptere SMURD completează flota Inspectoratului General al Aviației

Acestea vor putea fi folosite atât pentru misiunile aeromedicale, cât și pentru cele de căutare-salvare, incluziv în zonele montane.

 

Astăzi a avut loc recepția primelor trei elicoptere achiziționate Inspectoratul General al Aviației (IGAV) cu fonduri europene, prin intermediul programului Viziune 2020. Este vorba de elicoptere H135 care vor intra în dotarea SMURD, urmând a fi folosite atât pentru misiunile aeromedicale cât și pentru cele de căutare și salvare, incluziv în zonele montane.

Secretarul de stat Raed Arafat, coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență a declarat cu această ocazie că achiziția celor trei elicoptere este un prim pas în proiectul de înființare a unor noi baze specializate în intervențiile montane. Astfel, elicopterele recepționate azi vor ajunge la Suceava, în zona Brașov – Sibiu și în zona Caransebeș – Caraș, unde vor fi deschise primele trei baze de acest gen. Elicopterele sunt echipate și cu troliu, pentru misiunile de salvare din zonele montane iar în perioada următoare urmează a fi achiziționate alte trei aeronave similare, în cadrul aceluiași program cu finanțare europeană.

 

Totodată, vor fi achiziționate și alte 6 elicoptere medii și grele pentru înlocuirea celor existente în prezent, care sunt destul de vechi. Licitația pentru achiziția acestora este în fază avansată, iar Raed Arafat a mai precizat că se are în vedere și achiziția a două avioane de transport pacienți, fiecare cu capacitatea de transport a trei pacienți, în cazul căror urmează să fie demarate procedurile de licitație.

La festivitatea prilejuită de recepția celor trei aeronave a fost prezent și ministrul de Interne, Lucian Bode. Acesta a precizat că proiectul de achiziție al celor 6 elicoptere SMURD și al celorlalte șase elicoptere medii și grele, beneficiază de o finanțare de peste 200 de milioane de euro, reprezentând o treime din alocarea totală pe care Ministerul de Interne a atras-o prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, in scopul dotării cu echipamente complexe de intervenție.

 

Ministrul Lucian Bode a vorbit și despre contribuția pe care piloții IGAV și-au adus-o în lupta cu pandemia.

Un an trăit în pandemie ne-a făcut să conştientizăm importanţa vitală a unor domenii de activitate, precum şi presiunea care se pune, de exemplu, pe sistemul medical, pe cel al situaţiilor de urgenţă sau al ordinii publice. Piloţii Inspectoratului General pentru Aviaţie au fost solicitaţi din plin în această perioadă, au fost la datorie, luând parte la efortul comun împotriva Covid-19. Ei au avut o contribuţie importantă în transportul de plasmă hiperimună, de pacienţi confirmaţi cu SARS-CoV-2, de echipe sau tehnică medicală, toate acestea fiind efectuate în condiţii sigure şi în limite de timp care de multe ori au făcut diferenţa dintre viaţă şi moarte. Vom putea avea o reacţie mai rapidă, cu mai multe aeronave şi o zonă mai largă de acoperire şi deservire. Un alt aspect foarte important în reuşita tuturor misiunilor este resursa umană. Două elicoptere din acest lot de şase elicoptere uşoare vor fi destinate Detaşamentului de Instrucţie al Inspectoratului General de Aviaţie, în vederea susţinerii procesului de formare continuă şi creşterii performanţei piloţilor” a mai declarat ministrul de Interne.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*