România achiziționează două avioane pentru transportul pacienților în stare gravă

17 decembrie 2021 | 0 comentarii |

Aeronavele vor intra în dotarea inspectoratului General al Aviației (IGAv) până la finele anului viitor și vor putea transporta pacienți oriunde în Europa.

 

În această dimineață a fost semnat, la sediul MAI, contractul de achiziție a două avioane mediu-curier în cadrul proiectului Air Ambulance, finanțat din fonduri europene nerambursabile. Aeronavele echipate medical vor intra în dotarea IGAv până la sfârșitul anului viitor și sunt sunt dotate cu aparatură și dispozitive medicale capabile să asigure suportul pacienților în stare critică în străinătate. Având au o autonomie de zbor de circa 3.500 de kilometri, acestea vor putea ajunge în orice țară din spațiul european.

Vorbim despre aeronave multifuncționale de care Inspectoratul General de Aviație are nevoie, mai ales că trecem printr-o perioadă plină de provocări, în care numărul de intervenții a crescut semnificativ, dar și complexitatea acestora s-a diversificat foarte mult în context pandemic. Dotarea cu tehnică de zbor modernă și performantă reprezintă un obiectiv asumat la nivelul MAI, pentru că siguranța și integritatea cetățenilor este prioritară. În acest moment, gradul actual de încadrare cu mijloace tehnice pentru transport pe distanţe medii şi lungi se situează la doar 25% din necesar, însă după recepţia celor două aeronave vom putea vorbi de o dublare a capacităţii, care se traduce prin salvarea de vieţi omeneşti. Astfel, vor fi salvate mai multe vieți omenești, câștigându-se în eficiență prin reducerea timpului de răspuns în cazul intervențiilor de urgență”, a declarat precizat ministrul de Interne, Lucian Bode.

 

Lucian Bode

Prin semnarea acestui contract va fi consolidată capacitatea aeriană de răspuns şi de creştere a gradului de disponibilitate a aeronavelor pentru transportul aerian pe distanţe medii şi lungi, a subliniat ministrul. În plus, potrivit lui Lucian Bode, multe dintre elicopterele vechi din IGAv vor ieşi din serviciu în anii următori, unele dintre aceste aparate de zbor având o vechime de 30 şi chiar 48 de ani, așa că nevoia de achiziţie a noilor aeronave era stringentă.

Costul celor două avioane se ridică la 150 de milioane de lei, din care 126 de milioane vor proveni din fonduri europene nerambursabile, așa că statul român va trebui să achite doar 24 de milioane de lei, a mai spus Bode.

Aeronavele sunt de tip Learjet 75 și vor permite transportul a doi, până la trei pacienţi cărora echipa medicală le poate asigura terapie intensivă pe parcursul zborului, aparatele având în dotare inclusiv un incubator, care permite transportul unui nou-născut prematur, care necesită îngrijiri de terapie intensivă pe timpul zborului. Avioanele dispun, de asemenea, de aparatură care poate acționa ca un plămân artificial, vitală pentru pacienții care nu pot respira singuri.

 

Raed Arafat, coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat că, la acest moment, SMURD dispune de două avioane care au 20-30 de ani vechime, sunt încă funcționale însă va fi nevoie să fie înlocuite în viitorul apropiat.

„La acest moment suntem la faza în care mai achiziţionăm două avioane noi, folosind fonduri europene. Raza de acţiune va fi una medie, care va acoperi oricum tot teritoriul european şi ne aşteptăm ca aceste avioane să înceapă să intre în dotare către sfârşitul anului 2022. În ultima perioadă, au intrat în dotarea Inspectoratului General de Aviaţie a MAI şase elicoptere uşoare, iar recent fost semnat acordul cadru pentru cele 12 elicoptere medii-grele, din care şase sunt contractate, urmând a fi livrate în a doua parte a anului 2023”, a mai precizat Raed Arafat.

 


Adaugati un comentariu


 

*