12 noi ambulanţe SMURD pentru transportul nou-născuţilor în stare critică

Noile ambulanțe vor ajunge în 11 unități ISU-SMURD din țară, iar în trei trei dintre ele se vor forma echipaje noi, specializate în transportul urgențelor neonatale critice.

 

Douăsprezece ambulanţe SMURD de tip neonatologie, pentru transportul nou-născuţilor în stare critică, au intrat în dotarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). Acestea vor înlocui cele 9 ambulanţe echipate pentru urgențe neonatologie, care vor rămâne ca rezervă în dotarea IGSU, iar trei vor intra în dotarea unor noi unități ISU-SMURD. În același timp vor fi create noi echipaje la Braşov, Prahova şi Sibiu, iar paramedicii care vor lucra pe noile ambulanţe vor parcurge cursuri speciale de pregătire pentru transportul neonatal.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a explicat că IGSU avea în dotare ambulante de transport neonatal din 2009 şi era nevoie ca unele să fie înlocuite, dar și ambulanțele noi vor crește și capacitatea de intervenție, prin desemnarea unor noi centre zonale de transport neonatal pentru copiii critici. „Primele acţiuni de transport neonatal cu ambulanţe dedicate cu personal instruit au început în 2004, în Târgu Mureş, Bucureşti și Iaşi, iar în 2009, programul s-a extins și un număr de ambulanţe de terapie intensivă şi au intrat Cluj, Constanţa, Dolj şi Timiş. Astăzi, cele 12 maşini vor merge să înlocuiască maşinile vechi, dar vom crea şi noi echipaje în Braşov, Prahova şi Sibiu”, a explicat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat.

 

Cele 12 autospeciale, complet echipate, vor fi repartizate în Bucureşti – Ilfov (2) și în Bihor, Braşov, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi, Mureş, Prahova, Sibiu şi Timiş câte una.

Autospeciala de tip neonatologie este destinată transportului nou-născuţilor, în condiţii de terapie intensivă și este dotată cu o targă adaptată, pe care este montat un incubator performant, precum şi cu echipamente medicale specifice pentru terapie intensivă. În dotarea ambulanţelor se găsesc incubator de transport, targă, saltea vacuum dedicată, pentru copii, instalaţie fixă de oxigen, instalaţie fixă de aer, butelii oxigen portabil, ventilator automat, dispozitive de aspiraţie, defibrilator, aparat infuzie volumetrică, încălzitor prin radiaţie şi trusă resuscitare adult.

Zece dintre autospeciale au fost achiziţionate prin proiectul „Îmbunătăţirea capacităţii de intervenţie la urgenţe medicale”, finanţat prin POR, iar alte 2 prin proiectul VIZIUNE 2020, finanţat prin POIM. Prețul unei ambulanţe este de 888.757,85 lei (TVA inclus), iar valoarea totală a achiziţiei este de 10.665.094,2 lei (TVA inclus).

 

Arafat a precizat că anul trecut au fost „1.737 de misiuni de transport al unor nou-născuţi aflaţi în stare critică şi asta include foarte mulţi nou-născuţi prematur, transportaţi în stare critică către centrele specializate ale unor spitale. În acest an suntem deja la 579 de misiuni de transport neo-natal, din care 472 terestre, 97 cu elicopterul şi 10 cu avionul”, a precizat Raed Arafat.

Șeful DSUa anunțat, totodată, că printr-un proiect „finanţat de o companie” se vor dota, în acest an, și „şase din elicopterele SMURD, cu incubatoare noi şi aparatură nouă, identică cu cea care este pe aceste maşini, ca să facem preluarea copiilor între elicoptere şi ambulanţele de transport neonatal să fie cât mai uşoară şi cât mai puţin traumatizantă pentru copilul transportat. Mai mult, primul avion SMURD din cele două achiziţionate, care urmează să sosească, sperăm în luna august, este dotat cu incubator special pentru transportul unor astfel de cazuri. Şi al doilea care va veni prin luna octombrie este tot dotat cu astfel de incubator”, a mai spus Arafat.

 

Prezent la recepția noilor ambulanțe, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode a adăugat că profilul stării de sănătate a populaţiei din România este unul precar, raportat la celelalte ţări ale Uniunii Europene, iar un indicator cu adevărat îngrijorător îl reprezintă mortalitatea infantilă.

La acest capitol, România se plasa, din păcate, la nivelul anului 2020, pe locul 2 la nivel european. Putem schimba această situaţie dramatică prin intervenţii şi accesarea cât mai multor programe destinate achiziţiilor de echipamente medicale moderne de intervenţie. Ambulanţele pe care le vedeţi astăzi, aici, sunt destinate intervenţiilor de urgenţă în cazuri critice, pentru o categorie extrem de vulnerabilă, reprezentată de nou-născuţi”, a spus Lucian Bode.

Potrivit ministrului, în ultimii trei ani, structurile de intervenţie au primit 821 de ambulanţe pentru serviciile de urgenţă şi 465 pentru SMURD, în valoare totală de peste 500.000.000 de lei, toate acestea fiind achiziţionate din fonduri europene nerambursabile.

 

Foto: IGSU

 


Adaugati un comentariu


 

*