Primele două cazuri de infecție cu varianta Omicron a SARS-CoV-2 în România bagă autoritățile în priză

5 decembrie 2021 | 0 comentarii |

Premierul Nicolae Ciucă i-a convocat la Guvern pe Alexandru Rafila, Raed Arafat și Adriana Pistol. Unul din cazuri este asimptomatic, celălalt are simptomatologie ușoară.

 

Primele două cazuri de infecție cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 au fost confirmate în România. Institutul Național de Sănătate Publică a primit, sâmbătă după-amiază, rezultatul primelor secvențieri efectuate la Institutul Național de Cercetare Medico-Militară ,,Cantacuzino” București care confirmă prezența noii tulpini la doi dintre pasagerii cursei din Africa de Sud, care a aterizat la București în data de 30 noiembrie 2021, a transmis Ministerul Sănătății (MS).

Cele două persoane la care s-a confirmat prezența noii variante a coronavirusului sunt o femeie în vârstă de 48 de ani din județul Brașov și un bărbat în vârstă de 59 de ani din județul Vaslui. Acestea sunt izolate la domiciliu și sunt asimptomatice, menționează MS, care precizează că rezultatul secvențierii probei recoltate de la sportivul din Baia Mare este încă așteptat. 

Pe de altă parte, Ministerul Sănătății precizează că o persoană care a fost depistată pozitiv după ce a revenit în țară cu cursa aeriană din Maroc este confirmată cu varianta Delta a SARS CoV-2. Ministerul Sănătății precizează că au fost prelucrate 115 probe, de la toți pasagerii cursei, iar 114 dintre acestea au fost negative. Reamintim că MAE anunțase inițial că 127 de români au solicitat reaptrierea din Maroc, ulterior a transmis că 122 de români figurează pe lista de îmbarcare a cursei din Maroc, dar se pare că doar 115 dintre ei au și reușit să ajungă în țară.

 

Ca urmare a confirmării celor două cazuri de infecție cu varianta Omicron, premierul Nicolae Ciucă a convocat o ședință de Guvern, duminică dimineață, la ora 11.00, la care vor participa ministru Sănătății, dr. Alexandru Rafila, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), dr. Raed Arafat, și directorul Centrului pentru Controlul Bolilor Transmisibile (CNSCBT), dr. Adriana Pistol.

Voi dispune măsuri, în urma consultării cu specialiștii din domeniul sănătății și al situațiilor de urgență. Nicio clipă nu trebuie pierdută, niciun efort irosit pentru a proteja țara noastră de o evoluție nedorită. Suntem 24 din 24 la datorie pentru România”, a transmis premierul Ciucă, prin intermediul unui comunicat de presă.

Persoana din Bârlad nu are niciun fel de simptom, cealaltă are ușoare dureri în gât. O răceală banală pare, chiar din relatările acesteia. Vor continua să stea în izolare timp de 14 zile, a afirmat, duminică dimineață, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a menționat că ambele persoane sunt vaccinate anti-COVID, ceea ce „nu face decât să pledeze pentru utilitatea vaccinării, care oferă protecţie, chiar dacă îmbolnăvirea se produce. În cazul persoanelor vaccinate se pare că evoluţia clinică este favorabilă şi de multe ori trece neobservată”, a mai spus ministrul Rafila. Acesta a menționat că în ședința de astăzi, convocată de premierul Ciucă, va fi făcută o analiză rapidă a situaţiei şi a eventualelor măsuri care trebuie impuse în România pentru a limita posibilitatea ca această tulpină să se răspândească rapid, menționând că ar putea fi vorba despre „măsuri care poate vor fi temporare, până ne lămurim ce este cu această tulpină”.

Măsurile care se vor stabili în cadrul acestei întâlniri vor fi anunțate într-o conferință de presă.

 

Medicii consideră însă că nu se impun măsuri restrictive suplimentare, în condițiile în care nu s-a confirmat încă niciun deces în urma infectării cu Omicrom, și nici nu trebuie să ne panicăm, pentru că era de așteptat să apară cazuri de infectare cu tulpina Omicron și în România, câtă vreme este confirmată în peste 40 de țări din lume.

Atrage însă atenția numărul mare de copii sub 5 ani internați cu varianta Omicron a SARS-CoV-2 în Africa de Sud, care așa cum a declarat Waasila Jassat, una dintre consilierele guvernului sud-african pe probleme de sănătate publică, într-o conferință de presă, se apropie de incidența înregistrată la persoanele de peste 60 de ani.

În aceste condiții, medicii români subliniază că este important să dăm cu toții dovadă de responsabilitate și să conștientizăm că igiena personală, purtarea măștii de protecție și vaccinarea anti-COVID ar putea fi cele mai bune măsuri de protecție pe care le avem la îndemână și pe care ar trebui să le folosim, cel puțin până când vor exista mai multe informații despre virulența noii variante de coronavirus, deocamdată știindu-se doar că are o mare contagiozitate.

Medicii infecționiști și pneumologii cred că peste câteva săptămâni, când vor exista mai multe informații despre noua variantă de SARS-CoV2, se va ști mai bine care ar trebui să fie măsurile suplimentare care ar trebui luate pentru protejarea față de noua variantă a coronavirusului. Admit că este posibil ca varianta Omicron să aducă valul 5 al pandemiei în România, dar nu pot spune, cel puțin în acest moment, că valul 5 va fi determinat doar de această tupină a virusului SARS-CoV-2. Atrag însă atenția că în condițiile în care rata de vaccinare în România este sub 40%, e foarte greu de crezut că putem evita valul 5 și doar „o minune” ne mai poate salva.

 

Reamintim că 29 de sportivi repatriați din Africa de Sud, care au sosit la Baia Mare, au fost testați și li s-au asigurat condițiile pentru carantinare, conform metodologiei stabilite de către INSP. Echipa de rugby CSM Ştiinţa Baia Mare a fost repatriată din Africa de Sud, în cursul nopţii de 30 noiembrie / 1 decembrie, cu o cursă specială TAROM şi a intrat în carantină. Acestora li s-au recoltat probe RT-PCR în Africa de Sud, Kenya, dar şi la sosirea pe Aeroportul Internaţional Maramureş, de către personal medical din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Maramureş.

Aeronava cu care au fost repatriți sportivii de la Baia Mare a avut la bord 70 de persoane: 46 de cetățeni români (inclusiv delegația sportivă a CSM Baia Mare), 18 cetățeni europeni (10 cetățeni bulgari, 4 cetățeni spanioli, 3 cetățeni polonezi, 1 cetățean ungar) și 6 cetățeni din state terțe (4 cetățeni georgieni, 1 cetățean australian, 1 cetățean neozeelandez – aceștia făcând parte din lotul de sportivi ai CSM Baia Mare și având rezidență în România).

Toate persoanele revenite din Africa de Sud au fost testate. Trei dintre români – sportivul echipei de rugby CSM Ştiinţa Baia Mare și doi cetățeni din Brașov și Vaslui – au avut teste pozitive la întoarcerea în țară și s-a trecut la secvențiere pentru varianta Omicron. În cazul celor două persoane din Brașov și Vaslui s-a confirmat infecția cu varianta Omicron, iar în cazul sportivului de la Stiința Baia Mare se așteaptă încă rezultatul secvențierii, potrivit Ministerului Sănătății.

 


Adaugati un comentariu


 

*