Românii repatriați din Maroc au ieșit negativ la testarea Covid

3 decembrie 2021 | 0 comentarii |

Aceștia au ajuns aseară în țară, alături de alți 62 de cetățeni ai altor state europene.

 

Aseară s-a finalizat cu succes cea de-a doua operațiune de repatriere a românilor aflați într-o zonă cu risc de infectare cu noua tulpină Omicron. Este vorba de 122 de cetățeni români care se aflau în Maroc și care au fost nevoiți să își întrerupă sejurul după ce această țară a decis să îți închidă granițele ca urmare a apariției noii tulpini. Totodată, România și celelalte țări din UE au decis să suspende zborurile spre și dinspre zona statelor africane în care a fost depistată prezența noii tulpini

Un prim zbor special a fost către Africa de Sud, de unde a fost repatriat un alt grup de români și din rândul căruia au fost depistate trei persoane pozitive în urma testării Covid. Repatrierea s-a făcut cu ajutorul unei aeronave Tarom, aceeași companie punând la dispoziție o aeronavă și pentru aducerea în țară a grupului din Maroc.

Alături de cei 122 de cetățeni români, la bordul aeronavei s-au mai îmbarcat 62 de cetățeni din state ale Uniunii Europene (4 cetățeni bulgari, 15 croați, 2 greci, 22 polonezi, 12 cetățeni ungari, 2 lituanieni, 4 sloveni și un cetățean austriac), niciunul dintre pasageri neavând simptome specifice infectării cu SARS-Cov-2.

 

Avionul Tarom a aterizat aseară în jurul orei 20.00 pe aeroportul Otopeni, fiecare pasager aflat la bord fiind testat antigen. Toate testele au ieșit negative, așa că nu sunt prea multe motive de îngrijorare, însă pasagerii români vor rămâne în contact cu autorităţile medicale pentru a depista orice semn al apariţiei eventualelor simptome.

În ceea ce privește cele trei persoane depistate pozitiv din grupul repatriat din Africa de Sud, ministrul sănătății Alexandru Rafila, a declarat că sunt șanse mari ca două dintre ele să fie infectate cu tulpina Omicron. „La debutul procedurii de secvenţiere s-a depistat prezenţa mai multor mutaţii, ceea ce ridică suspiciuni întemeiate că ar fi vorba de noua tulpină. Rămâne să vedem la sfârşitul analizei, dacă este vorba de tulpina Omicron sau de o alta, dar probabilitatea este mare, tocmai datorită faptului că este o tulpină care prezintă multe mutaţii”, a declarat ministrul.

 

Alexandru Rafila

Atât pacienții suspecți de infectare cu noua tulpină cât și cel de-al treilea testat pozitiv sunt într-o stare bună, fără să prezinte niciun fel de simptome. Cu toate acestea, cei trei pacienți rămân în izolare și sub monitorizare medicală timp de 14 zile. Alexandru Rafila este de părere că este aproape imposibil ca noua tulpină nu-și să-și facă apariția și în România, dat fiind că deja au fost confirmate multe cazuri în Europa.

Discutăm de o tulpină care a apărut în foarte multe ţări din Europa, ca urmare a călătoriilor pe continentul african și trebuie să ne așteptăm să apară și la noi, poate chiar în cazul celor doi pacienți. Din fericire, ei sunt asimptomatici, deci nu prezintă, practic, o modificare a stării de sănătate, dar sunt izolați și monitorizaţi pe întreaga perioadă de 14 zile necesară pentru acest lucru”, a mai precizat ministrul Sănătății.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*