Furnizorii de servicii medicale private, nemulțumiți că laboratoarele de stat au prioritate la prelucrarea testelor Covid-19

19 martie 2021 | 0 comentarii |

Acest fapt a fost reglementat printr-un ordin recent al ministrului Sănătății, iar reprezentanții laboratoarelor private spun că decizia pune în pericol procesul de testare.

 

Un ordin al ministrului Sănătății adoptat zilele acestea prevede că centrele de testare pentru Covid-19 din sistemul public au prioritate față de cele private, în cazul anchetelor epidemiologice derulate de către direcțiile de sănătate publică (DSP). Astfel, DSP-urile vor apela la laboratoarele private doar dacă este depășită capacitatea laboratoarelor publice dintr-o regiune, după ce, până acum, se puteau adresa prioritar celui mai apropiat laborator, indiferent dacă era vorba de unul de stat sau privat. „Direcțiile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București se vor adresa prioritar celui mai apropiat laborator din rețeaua publică, pe care îl vor contacta în vederea trimiterii probelor. În situația în care cel mai apropiat laborator din rețeaua publică are capacitatea de testare depășită, direcțiile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București se vor adresa celui mai apropiat laborator privat” – se arată în noul ordin care modifică procedurile aflate până acum în vigoare.

 

Cristian Hotoboc

Decizia a stârnit nemulțumirea furnizorilor de servicii medicale din mediul privat, care spun că aceasta ar putea pune în pericol procesul de testare. Prin intermediul unui comunicat transmis astăzi de Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED), președintele organizației, Cristian Hotoboc, a declarat că „suntem surprinși de modificarea adusă prin ordinul ministrului Sănătății. De mai bine de un an, suntem cu toții sub presiunea realității pe care o trăim și pe care o gestionăm împreună. În condițiile în care datele statistice arată o creștere a ratei de infectare în rândul populației, nu înțelegem raționamentul și motivele de oportunitate pentru adoptarea acestei măsuri. Suntem de părere că în acest fel, criteriul primordial de celeritate în primirea, procesarea probelor și emiterea rezultatelor analizei a fost înlocuit cu unul artificial, acela al formei de deținere a laboratorului primitor”.

 

Acesta mai precizează că măsurile adoptate trebuie să păstreze un caracter obiectiv cert, să răspundă rapid la necesitățile prezente și viitoare, să eficientizeze procesele și procedurile aplicabile, și nu să le complice în mod artificial.

Prin urmare, PALMED sugerează reprezentanților Ministerului Sănătății să analizeze datele statistice existente de la instituirea stării de urgență, în data de 15 martie 2020, când la nivel național au fost procesate 276 de teste pentru depistarea infecției cu virusul SARS CoV-2. Din aceste date se poate observa că până în prezent, capacitatea de testare a crescut semnificativ, iar acest lucru se datorează în mare parte implicării laboratoarelor private de analize medicale, se mai arată în comunicat. „PALMED dorește să asigure autoritățile de disponibilitatea la dialog pe temele de interes pentru sistemul de sănătate, cu speranța că prezentul mesaj, transmis oficial și către Ministerul Sănătății, este de natură să clarifice caracterul profund arbitrar și inoportun al măsurii adoptate”, conchid reprezentanții organizației.

 


Adaugati un comentariu


 

*