România – țara cu acces deficitar la medicamente esențiale și consum irațional de suplimente alimentare

Acesta este semnalul de alarmă tras de studenții farmaciști, în cadrul unei campanii naționale de sănătate publică, desfășurată online și în mai multe centre universitare din țară și din Republica Moldova.

 

Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România (FASFR) desfășoară, în colaborare cu Departamentul de Educație Farmaceutică, o campanie de informare numită sugestiv MedAcces, inițiată ca urmare faptului că, în timp ce accesul la medicamentele esențiale este unul deficitar, românii folosesc în mod irațional suplimentele alimentare, la care apelează pentru a-și trata diverse afecțiuni minore și fără a întreba un medic.

Campania se desfășoară în mediul online, dar și în cele 8 mari centre universitare din țară, precum și în Republice Moldova, având ca scop informarea studenților farmaciști și a publicului larg despre consumul de medicamente și suplimente alimentare, despre beneficii și despre contraindicații, dar și despre posibile efecte adverse, precum și despre alte riscuri posibile în momentul administrării „după ureche” sau achiziționării din surse neverificate. Inițiatorii doresc astfel să lămurească populația care este diferența între un medicament și un supliment alimentar și care sunt situațiile distincte în care trebuie utilizat fiecare din aceste produse. De asemenea, studenții farmaciști doresc să ajute populția să conștientizeze efectele pe termen lung ale utilizării iraționale de suplimente alimentare, dorind să clarifice și aspectele legate de situațiile în care se impune folosirea unor astfel de produse.

 

În mediul on-line, campania se desfășoară în special prin publicarea de materiale informative referitoare la istoria suplimentelor alimentare, categoriile de vârstă care au nevoie în mod special de administrarea lor, situațiile comune în care poate fi utilă administrarea de suplimente alimentare și accesul îngreunat la medicamente.

Aceste materiale pot fi găsite pe paginile de Facebook și Instagram ale FASFR, fiind accesibile atât persoanelor avizate din domeniul sănătății, cât și publicului larg.

Totodată, inițiatorii au pus la dispoziția celor interesați un chestionar menit să reprezinte baza unei statistici privind nivelul de conștientizare și comportamentul populației cu privire la acest subiect, pentru a putea acționa corect în soluționarea lui. Aceștia îndeamnă cât mai multe persoane să completeze chestionarul și să îl distribuie în mediul on-line pentru a ajunge la cât mai mulți utilizatori.

 

În ceea ce privește acțiunile fizice, organizate în fiecare din cele 8 mari centre universitare din România și în Republica Moldova, acestea vor include organizarea de webinarii, întâlniri cu elevii și studenții din orașele respective și o serie de alte activități cu caracter informativ.

Prin acest demers, ne dorim să creștem gradul de încredere al populației în recomandările profesioniștilor în sănătate și să susținem calitatea acestor recomandări prin încurajarea unei educații continue a viitorilor profesioniști. De asemenea, încurajăm publicul larg să abordeze un stil de viață sănătos și echilibrat în detrimentul utilizării excesive a suplimentelor alimentare și îndemnăm viitorii profesioniști – studenți din domeniul sănătății – să-și dezvolte un simț critic, ghidat de principiile medicinei bazate pe dovezi” se arată într-un comunicat al organizatorilor.

Campania studenților farmaciști beneficiază de sprijinul Asociației Române a Producătorilor de medicamente fără prescripție, suplimente alimentare și dispozitive medicale și de suport financiar asigurat de Worwag Pharma Romania.

 


Adaugati un comentariu


 

*