Apel la responsabilitate în Săptămâna Îngrijirii Personale

19 noiembrie 2019 | 0 comentarii |

Producătorii de medicamente fără prescripție și suplimente alimentare spun că îngrijirea personală ține și de informarea corectă asupra afecțiunilor și administrarea rațională a medicamentelor.

 

Diana Mereu

Începând cu 2010, la inițiativa Self Care Forum, se marchează, anual, în luna noiembrie, Săptămâna Îngrijirii Personale, în scopul de a promova îmbunătăţirea educaţiei pentru sănătate şi a responsabiliza cetăţenii cu referire la autogestionarea stării de sănătate. Anul acesta, Săptămâna Îngrijirii Personale are loc în perioada 18-24 noiembrie, fiind pentru prima dată când Asociaţia Română a Producătorilor de medicamente fără prescripţie, suplimente alimentare şi dispozitive medicale (RASCI) se alătură pe plan local acestei inițiative, pentru a contribui la creşterea gradului de conştientizare asupra importanţei şi a beneficiilor îngrijirii personale eficiente, atât în rândul cetăţenilor, cât şi la nivelul profesioniştilor din domeniul sănătăţii şi al sistemului de sănătate.

Demersurile RASCI sunt orientate în special către utilizarea responsabilă a medicamentelor fără prescripție și a suplimentelor alimentare. Diana Mereu, directorul executiv al organizației, a declarat că „prin promovarea beneficiilor pe care le au produsele din această categorie, îmbunătăţirea educaţiei pentru sănătate, promovarea transparenţei şi a unui mediu concurenţial corect la nivelul industriei, precum şi prin colaborarea cu autorităţile de reglementare din domeniu, putem contribui cu toţii la extinderea şi consolidarea rolului extrem de important pe care îngrijirea personală îl are în cadrul sistemelor de sănătate din întreaga lume”.

 

Într-un comunicat remis cu această ocazie, reprezentanții RASCI spun că îngrijirea personală reprezintă, de fapt, primul pas în domeniul asistenței medicale, iar informarea corectă a populației şi responsabilizarea oamenilor cu privire la gestionarea propriei stări de sănătate sunt demersuri necesare în acest sens.

Astfel, îngrijirea personală implică și recunoaşterea simptomelor unei afecţiuni, precum şi abilitatea de a recunoaşte dacă este necesară implicarea unui profesionist în domeniul sănătăţii pentru adresarea acestora.

Totodată, îngrijirea personală include şi automedicaţia raţională, respectiv utilizarea responsabilă a medicamentelor, fie că se eliberează cu prescripţie medicală sau fără. „Sănătatea este cel mai preţios lucru pe care îl avem şi ne dorim cu toţii să rămânem sănătoşi. De aceea credem că îngrijirea personală, care include şi automedicaţia responsabilă, este şi ar trebui să fie întotdeauna prima alegere şi primul pas în domeniul asistenţei medicale. Prin intermediul acesteia, putem să avem grijă de sănătatea noastră în mod eficient şi convenabil, în colaborare cu profesioniştii din domeniul sănătăţii, după cum este necesar”, se mai arată în document.

 

Implicarea RASCI în activitățile din cadrul Săptămânii Îngrijirii Personale are loc în contextul unei campanii mult mai ample, pe care organizația o desfășoară pe termen lung, prin care îşi propune să contribuie la informarea și educarea consumatorilor şi pacienţilor români cu privire la utilizarea corectă a medicamentelor fără prescripţie medicală, suplimentelor alimentare şi dispozitivelor medicale pentru îngrijire personală, astfel încât pentru ca aceştia să poată lua decizii informate privind modul în care îşi gestionează propria sănătate.

Totodată, asociaţia încurajează cele mai ridicate standarde de etică în afaceri, susținând transformarea într-un mediu concurenţial echitabil, începând chiar cu membrii săi care au aderat la Codul Etic al asociaţiei.

Scopul principal al RASCI este să asigure claritatea şi obiectivitatea informaţiei atât la nivelul populaţiei, principalul beneficiar al produselor reprezentate, cât şi la nivelul profesioniştilor din domeniul sănătăţii, cei care zilnic dau sfaturi şi indicaţii de utilizare ale acestora”, a mai declarat directorul executiv al organizației.

 


Adaugati un comentariu


 

*