Pandemia a crescut cererea pentru anumite suplimente alimentare

24 noiembrie 2020 | 0 comentarii |

Producătorii atrag atenția că un consum exagerat de astfel de produse poate avea efecte negative și recomandă să fie administrate numai la recomandarea unui medic. 

 

De la debutul pandemiei, în spațiul public au început să circule o serie de informații incomplete, referitoare la rolul important pe care îl au anumite vitamine și minerale în prevenirea îmbolnăvirii de Covid-19. Pe măsură ce evoluția situației epidemiologice a început să fie una tot mai îngrijorătoare, s-a constatat o creștere importantă a cererii pentru anumite suplimente care conțin acele vitamine și minerale recomandate pentru protecția împotriva noului coronavirus.

Deși s-ar putea spune că această situație îi avantajează, producătorii de suplimente alimentare și medicamente eliberate fără prescripție medicală, trag un semnal de alamă cu privire la consumul exagerat al unor astfel de produse.

Asociaţia Română a Producătorilor de medicamente fără prescripţie, suplimente alimentare şi dispozitive medicale (RASCI) reamintește faptul că suplimentele alimentare sunt preparate ce conţin vitamine, săruri minerale sau alte substanţe cu efect nutriţional sau fiziologic, indicate atunci când, din anumite motive, aceste substanţe lipsesc sau nu se regăsesc într-o cantitate suficientă în organism sau în dieta zilnică. Diana Mereu, directorul executiv al asociației subliniază însă că trebuie să conștientizăm că, sub nici o formă, aceste produse nu sunt destinate tratării, diagnosticării, ameliorării, prevenirii sau vindecării bolilor.

 

Diana Mereu

Efectele administrări necontrolate ale unor astfel de suplimente pot avea efecte nocive mai ales în cazul celor care conțin vitaminele A, D, E, K – recomandate pentru că ar fi eficiente în prevenirea Covid-19.

Diana Mereu a explicat că acestea sunt vitamine liposolubile, care se dizolvă în grăsimi, iar spre deosebire de cele hidrosolubile, cantitățile în exces nu se elimină pin urină.

Este foarte important ca utilizatorii să ştie că suplimentele alimentare pot deveni toxice dacă sunt luate în cantităţi prea mari, mai ales în cazul vitaminelor liposolubile. Acestea se pot depune sub formă de rezerve în organism şi nu se elimină renal, cum o fac cele hidrosolubile. În plus, administrarea în exces a anumitor vitamine sau minerale poate duce la absorbţia deficitara a altora, creând astfel un dezechilibru nutriţional”, a mai explicat directorul executiv al RASCI.

 

Mai mult de atât, aceste produse pot avea interacțiuni cu unele medicamente administrate, cu alte suplimente sau chiar și cu alimente cu care sunt asociate. Astfel de interacțiuni pot încetini sau chiar anula efectul produselor administrate, iar în cazurile mai severe  pot genera reacții adverse.

Producătorii recomandă ca, înainte de a folosi un astfel de produs, consumatorii să își facă un control medical de rutină, să își facă un set de analize sau să discute cu medicul de familie, pentru a vedea dacă într-adevăr au nevoie de acel supliment. Nu în ultimul rând, aceștia îndeamnă consumatorii să se documenteze foarte bine înainte să apeleze la un astfel de produs. „Informaţiile cu privire la utilizarea diferitelor produse cu eliberare fără prescripţie medicală în gestionarea sau prevenirea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, dar şi a altor afecţiuni, trebuie să explice populaţiei o conduită corectă, care să nu aibă potenţialul de a prejudicia sănătatea individuală sau colectivă. Astfel de informaţii trebuie transmise de către profesionişti din domeniul sănătăţii, pe baza unor dovezi validate ştiinţific, într-un mod accesibil, care să nu stimuleze sentimentul de panică sau consum iraţional la nivelul publicului”, a mai adăugat Diana Mereu.

 


Adaugati un comentariu


 

*