Campania de vaccinare împotriva Covid-19, problemă de securitate națională

24 noiembrie 2020 | 0 comentarii |

Din acest motiv, strategia pusă la punct de autorități are nevoie de avizul Consiliului Național de Apărare a Țării (CSAT).

 

Subiectul momentului este campania de vaccinare anti-Covid și strategia în acest sens pe care autoritățile urmează să o facă publică în cursul acestei săptămâni. Aceasta a fost și tema unei noi întâlniri pe care președintele Klaus Iohannis a avut-o cu miniștrii Sănătății, Apărării și Internelor – coordonatorii principalelor structuri care vor fi angrenate în campania de vaccinare așteptată să înceapă în primul trimestru al anului viitor.

Ca de obicei, la finalul ședinței, președintele a prezentat un rezumat al subiectelor discutate, precizând cu această ocazie că strategia de vaccinare anti-Covid este o problemă de securitate națională, motiv pentru care va fi supusă aprobării CSAT, într-o ședință ce va avea loc într-una din zilele următoare.

La ora actuală, avem o strategie de vaccinare anti-Covid, care va fi aprobată în zilele următoare, şi avem organizată o structură clară – Comitetul Naţional de Coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-COV-2. De asemenea, au fost stabilite toate mecanismele de aprovizionare, stocare şi implicare a resurselor umane de la diferite niveluri, precum şi planul de acţiune, cu etape clare”, a declarat președintele la finalul ședinței cu cei trei miniștri.

 

Fiecare minister are atribuții bine stabilite prin această strategie, o implicare importantă urmând să revină Armatei. Astfel, Ministerul Apărării va pune la dispoziție centrul principal de stocare a vaccinurilor, la Institutul Cantacuzino, asigurând spații de depozitare și în cele șase centre regionale, în cadrul spitalelor militare din Timişoara, Craiova, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Constanţa. Pentru aceste centre regionale vor fi achiziționate congelatoare speciale capabile să asigure temperaturi de –75-80 de grade, necesare pentru păstrarea vaccinurilor.

Totodată, Armata va asigura și transportul dozelor de vaccin în țară, în acest scop urmând a fi folosite atât autovehicule militare, cât și aeronave, pentru transportul mai rapid pe calea aerului. Vehiculele militare vor prelua dozele de vaccin de la sosirea acestora în țară și le vor transporta către centrul principal de depozitare și centrele regionale, urmând a sprijini și distribuţia către centrele de vaccinare din ţară şi echipele de vaccinare cu resursă umană calificată. „Succesul campaniei va depinde nemijlocit de o colaborare foarte bună și coerentă a tuturor instituțiilor responsabile de elaborarea și implementarea strategiei de vaccinare”, iar  „partea de comunicare reprezintă aspectul foarte important care asigură îndeplinirea cu succes a misiunii pe care Ministerul Apărării Naționale și-a asumat-o în cadrul acestui demers național de o importanță strategică pentru România”, a transmis MApN, după ședința de la Cotroceni.

 

Președintele a subliniat că, din moment ce vor primi aprobarea organismelor internaționale, va exista certitudinea că vaccinurile sunt sigure și eficiente, astfel că nu vor exista motive întemeiate de îndoială în această privință. „Vaccinul anti-Covid a devenit, la ora actuală, speranţa noastră de a ne reîntoarce cât mai curând la o viaţă normală. La începutul pandemiei a existat foarte multă incertitudine, au fost foarte multe necunoscute care au transformat lupta cu virusul SARS-CoV-2 într-o veritabilă cursă pe care am dus-o împotriva unui adversar redutabil, însă acum, când vaccinurile s-au transformat într-o certitudine, începem să întrezărim, cu optimism, ieşirea din această criză medicală de proporţii. Până atunci, oricât de greu ne-ar fi, trebuie să avem răbdare, să respectăm cu responsabilitate măsurile de prevenţie aflate în vigoare, care încep să dea rezultate, pentru că evoluţia pandemiei la noi în ţară rămâne în continuare una deosebit de îngrijorătoare”, a declarat Klaus Iohannis.

Șeful statului a precizat totodată că personalul medical va fi imunizat la locul de muncă și va fi prima categorie care va beneficia de vaccinare, urmând ca pentru persoanele din categoriile de risc și restul populației, vaccinarea să se realizeze prin centre de vaccinare fixe şi mobile, echipe mobile, reţeaua de medicină de familie şi centre drive-through. În această activitate vor fi angrenate și organizaţiile profesionale din domeniul sanitar cât şi asociaţiile de pacienţi, cu care au fost purtate deja discuții.

 


Adaugati un comentariu


 

*