România a depășit pragul de 300.000 de cazuri de COVID 19, iar Buzăul are 100 de noi infectări

8 noiembrie 2020 | 0 comentarii |

DSP Buzău a confirmat astăzi 93 de cazuri de infecție la nivelul județului. La nivel național, unul din trei români testați pentru infecția cu SARS-CoV-2 a ieșit pozitiv.

 

Evoluția COVID-19 devine din ce în ce mai alarmantă, iar mâine intră în vigoare cele mai drastice măsuri de limitare a răspândirii noului coronavirus impuse de autorități: nimeni nu mai iese din casă fără mască de protecție, iar noaptea nu e voie să fii pe stradă decât dacă mergi sau te întorci de la serviciu sau ai o urgență medicală, dar și în aceste cazuri este nevoie de declarație pe propria răspundere, la fel ca în starea de urgență.

Până astăzi, 8 noiembrie, în România au fost confirmate 303.751 de persoane infectate cu noul coronavirus, iar previziunile pentru următoarele săptămâni nu sunt deloc optimiste, chiar dacă autoritățile arată că 204.679 dintre pacienții care anterior au fost infectați s-au vindecat.

În urma efectuării a 21.552 de teste, în ultimele 24 de ore, 6.752 de români au ieșit pozitiv la noul coronavirus, astfel că rata de infectare este de 31,33%, adică unul din trei români testați este infectat. 

Alți 86 de români (40 bărbați și 46 femei) au pierdut lupta cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore, astfel că s-a ajuns la 7.879 de decese de la debutul pandemiei.

În spitale sunt 12.295 de persoane diagnosticate cu COVOD-19, iar 1.056 dintre acestea sunt la Terapie Intensivă și se luptă să trăiască.

 

La nivelul Județului Buzău, situația epidemiologică a atins noi recorduri negative. Direcția de Sănătate Publică a confirmat nu mai puțin de 93 de cazuri de infecție cu noul coronavirus (COVID-19), ale unor pacienți cu vârste între 7 și 90 de ani. S-a ajuns astfel la 4.646 de persoane infectate de la debutul pandemiei, în timp ce numărul celor vindecați de coronavirus este 3.408.

Din fericire în utlimele 24 de ore nu s-au mai înregistrat decese la nivelul județului, așa că numărul celor care au fost răpuși de temutul virus a rămas la 126, ca și în ziua anterioară, când patru buzoieni și-au pierdut viața.

La acest moment, 1.382 de buzoieni sunt în carantină la domiciliu, iar 954, în izolare la domiciliu.

Pe teritoriul României, 40.629 persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 23.788 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 71.017 persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 20 de persoane.

 

De mâine, 9 noiembrie, circulația pe teritoriul României va fi interzisă între orele 23.00 și 05.00, cu câteva excepții. Persoanele care sunt nevoite să se deplaseze în acest interval vor trebui să completeze o declarație pe propria răspundere. Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a hotărât că 30 de zile de acum încolo deplasările în intervalul orar 23:00 – 5:00 vor fi permise doar pentru a merge la muncă, la medic sau pentru îngrijirea copiilor sau a persoanelor vârstnice.

Declaraţia pe propria răspundere și/sau adeverința de la angajator (după caz) trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/ gospodăriei/ locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura. Acesta poate fi scrisă de mână sau poate fi prezentată și în format electronic.

Tot de luni, toate școlile vor trece la sistemul de predare on-line, iar agenții economici din sistemul public și privat, laolaltă cu instituțiile, trebuie să treacă la sistemul de telemuncă, acolo unde acest lucru este posibil. În cazul angajaților care vor continua să meargă la muncă, firmele și instituțiile trebuie să decaleze programul de lucru, pentru a se evita astfel aglomerația în mijloacele de transport în comun.

Declarația pe propria răspundere poate fi descărcată AICI

 

Tot de săptămâna viitoare, magazinele se vor închide la ora 21:00, cu excepția farmaciilor, benzinăriilor și altor unități ale căror activități sunt esențiale.

Activitatea piețelor agroalimentare în spații închise, a târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte, volante și a talciocurilor a fost suspendată, dar activitatea piețelor agroalimentare ce pot fi organizate în zone publice deschise, cu respectarea normelor de protecție sanitară, va fi permisă în continuare.

Autoritățile buzoiene au decis, astăzi, în cadrul unei ântâlniri a prefectului Leonard Dimian și a subprefecților Adina Moiseanu și Alecu Vasile cu primarii care au în administrare piețe agroalimentare, ca în municipiului Buzău, Piața centrală și Dorobanți II să devină deschise datorită existenței posibilității desființării pereților exteriori,  în Piața Micro V activitatea se va desfășura în afara incintei acesteia, prin amplasarea tarabelor în zonele din imediata vecinătate, iar Piața Micro XIV va rămâne deschisă, activitatea desfășurându-se cu respectarea normelor de protecție sanitară.

În municipiul Râmnicu Sărat, piața va deveni deschisă prin rabatarea/desființarea pereților exteriori, iar în comuna Berca, activitatea pieței se va desfășura prin amplasarea standurilor în afara acesteia. În celelalte comune ale județului funcționează piețe în aer liber, care nu sunt vizate de noile prevederi ale HG nr. 935/2020.

 

Tot de mâine, toate școlile trec la sistemul de predare online. Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a semnat și transmis ordinul prin care, de luni, se închid şcolile, grădiniţele şi liceele. Ordinul prevede, la articolul 1, că „începând cu data de 09.11.2020 se suspendă, pentru o perioadă de 30 de zile, activitățile didactice care impun prezența fizică în unitățile de învățământ preșcolar, primar, gimnazial, liceal și postliceal a preșcolarilor și elevilor”.

Document a ajuns deja la inspectoratele şcolare județene. O prevedere foarte importantă este aceea că, acolo unde cursurile nu se pot desfăşura în sistem online, inspectoratele și școlile „au obligația să asigure resursele educaționale pentru elevii care nu au acces la tehnologie informațională și internet”.

În document se precizează că „direcția generală învățământ preuniversitar, inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București și unitățile de învățământ preuniversitar duc la îndeplinire dispozițiile prezentului ordin”.

Toate măsurile anunțate de Guvern se aplică din noaptea de duminică spre luni, de la ora 00.00 și au o valabilitate de 30 de zile. În funcție de cum va evolua numărul de îmbolnăviri cu coronavirus, autoritățile pot decide să prelungească aceste măsuri sau nu, ori pot adăuga unele noi. Autoritățile speră că, astfel, vom ajunge la o scădere a infectarilor, până în decembrie.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*