Sărbători de Iarnă în stare de alertă, dar cu restricții mai blânde

8 decembrie 2021 | 0 comentarii |

Începând de mâine, 9 decembrie, se renunță la obligativitatea purtării măștii în spații deschise și la restricțiile de circulație pe timpul nopții impuse celor nevaccinați.

 

Raed Arafat

Astăzi urmează a fi adoptată de Guvern o nouă hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență privind prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile. De această dată, măsurile propuse de CNSU prevăd eliminarea unor restricții și îmblânzirea altora care rămân încă în vigoare, pe fondul scăderii incidenței cazurilor de Covid-19, dar și al apropierii Sărbătorilor de Iarnă.

Raed Arafat, coordonatorul Departamentului pentru Situațiide Urgență a anunțat aseară, după ședința CNSU, că începând cu data de 9 decembrie, se elimină obligativitatea purtării măștii de protecție în spații publice deschise, cu excepția zonelor aglomerate precum stațiile de autobuz, piețele, târgurile de Crăciun. Măsura era în vigoare de la jumătatea lunii noiembrie, fiind anunțată inițial pentru 30 de zile, dar prelungită apoi, la fel ca și restricțiile impuse persoanelor nevaccinate.

Se elimină, de asemenea, restricțiile de circulație pe timpul nopții, după ora 23.00, care se aplicau până acum doar celor nevaccinați. Astfel, circulația va fi liberă indiferent de oră, însă programul magazinelor și restaurantelor va fi în continuare limitat. Totuși, dacă până acum, acestea se închideau la ora 21.00, programul va fi prelungit începând de mâine până la ora 22.00.

 

Vor avea acces în marile magazine și persoanele nevaccinate, însă doar pe baza unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, sau a unui test antigen efectuat cu cel mult 48 de ore înainte.

Accesul va fi liber pentru toată lumea în magazinele cu o capacitate de cel mult 200 de metri pătrați, însă cu limitarea numărului de clienți aflați în interior, în funcție de suprafața unităților respective. Pentru fiecare client trebuie să fie asigurată o suprafață de 4 metri pătrați, astfel că un magazin de 200 de metri pătrați poate primi maxim 50 de clienți în același timp. Aceste magazine va trebui să afişeze pe vitrină sau la intrarea în magazin numărul maxim de persoane permis simultan, însă nimeni nu explică cum ar trebui contorizat acest număr, în cazul magazinelor mai mari, în care pot avea acces 50 de clienți în același timp.

Teatrele, cinematografele, arenele sportive și alte activități care aveau capacitatea limitată la 30% își vor putea desfășura activitatea la 50% din capacitate, accesul publicului făcându-se pe baza documentului care dovedește vaccinarea, trecerea prin boală sau testul negativ.

 

Reglementările cuprind și o concesie făcută operatorilor economici în noaptea de Ajun și de Revelion, care vor putea să funcționeze până dimineață creând astfel posibilitatea organizării unor petreceri specifice de Crăciun și Anul Nou. Cu această ocazie, restaurantele și ale unități vor putea fi deschise la 50% din capacitate, însă doar pentru persoanele care prezintă certificat digital. Totodată, în unitățile de cazare în care  nu era permis decât accesul persoanelor vaccinate sau trecute prin boală vor avea acces și cei care prezintă dovada unui test negativ.

Vor fi permise și evenimentele în aer liber, cu condiția ca organizatorii să se asigure că vor fi respectate măsurile de protecție sanitară, inclusiv purtarea măștii. Raed Arafat a mai precizat că în acest caz nu este impus un număr maxim de persoane, iar în ceea ce privește petrecerile private, se mențin măsurile care erau în vigoare până acum.

Toate aceste propuneri sunt incluse într-un proiect de hotărâre de guvern care urmează a fi adoptat în ședința de azi, iar Raed Arafat a precizat că este posibil să mai apară unele modificări în urma discuțiilor care vor avea loc cu această ocazie.

 

Potrivit Ministerului Sănătății, în aplicarea Hotărârii de Guvern privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 9 decembrie 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, Ministerul Sănătății și Departamentul pentru Situații de Urgență au stabilit că, la nivel național, „cele 132 laboratoare autorizate vor putea emite, începând de mâine, 9 decembrie a.c.,  rezultate la testarea COVID-19 cu validare rapidă. În cea de-a doua etapă, rețeaua centrelor care vor putea emite rezultate cu validare rapida va fi extinsă la nivelul farmaciilor și medicilor de familie. În acest moment ei pot efectua teste COVID-19 cu validare în 24 de ore. Operaționalizarea întregii rețele de puncte de testare cu validare rapidă va fi realizată până la sfârșitul lunii”.

Lista laboratorelor poate fi accesată AICI

 


Adaugati un comentariu


 

*