Intră în vigoare cele mai drastice restricții de la ieșirea din starea de urgență

6 noiembrie 2020 | 0 comentarii |

Purtarea măștii va deveni obligatorie începând de luni, în toată țara, în toate spațiile publice, iar circulația pe timpul nopții va fi restricționată și se va face doar cu declarație pe propria răspundere.

 

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a decis instituirea unor noi măsuri pentru prevenirea şi limitarea răspândirii infecţiei cu SARS-CoV-2, a anunţat în această dimineață, Grupul de Comunicare Strategică.

Propunerile din Hotărârea CNSU au fost discutate aseară în cadrul unei ședințe de Guvern prezidată de președintele Klaus Iohannis, care a precizat că se impune instituirea unor restricții pentru a stopa cât de cât acest trend ascendent, întrucât există riscul blocării totale a sistemului sanitar, care astfel nu ar mai putea face față numărului mare de pacienți în stare gravă, pe fondul creșterii accelerate a numărului de cazuri noi de îmbolnăvire cu Covid-19.

Noile măsuri au fost anunțate de Klaus Iohannis în deschiderea ședinței, iar în urma discuțiilor purtate s-a decis ca acestea să fie puse în aplicare începând de luni, 9 noiembrie. „Am avut astăzi aproape 10.000 de cazuri noi de persoane care s-au îmbolnăvit de Covid-19 și mulți, prea mulți români care au decedat. Sunt necesare măsuri mai ferme, luate la nivel național, pentru că cele deja în vigoare nu mai sunt suficiente pentru a controla epidemia” a declarat președintele, în ziua în care s-a raportat cel mai mare număr de cazuri de îmbolnăvire de la debutul pandemiei.

 

Prima măsură se referă la obligativitatea purtării măștii  în toate spațiile publice, indiferent că este vorba de spații închise sau deschise. Inițial, CNSU propusese ca această măsură se aplice doar în localitățile în care incidența la 14 zile depășea 1,5 la mie, iar în județele în care incidența depășea acest prag, portul măștii să fie obligatoriu în toate localitățile. Conform noilor decizii însă, masca va deveni de luni obligatorie în toată țara, în spațiile publice închise și deschise, inclusiv la locul de muncă, indiferent de rata de infectare de la nivelul fiecărei localități.

Județul Buzău, oricum s-ar fi încadrat în această prevedere chiar dacă ar fi fost adoptată în forma propusă de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, dat fiind faptul că ieri s-a depășit incidența de 1,5 la mie la nivel județean, iar în municipiu s-a trecut deja de o rată de infectare de 3 la mie. Așadar, de luni  nu se mai poate ieși pe stradă fără mască de protecție, portul acesteia fiind obligatoriu în toate locurile publice, în orice moment al zilei.

Tot de luni, toate școlile vor trece la sistemul de predare on-line, iar agenții economici din sistemul public și privat, laolaltă cu instituțiile, trebuie să treacă la sistemul de telemuncă, acolo unde acest lucru este posibil. În cazul angajaților care vor continua să meargă la muncă, firmele și instituțiile trebuie să decaleze programul de lucru, pentru a se evita astfel aglomerația în mijloacele de transport în comun.

 

Tot de săptămâna viitoare, magazinele se vor închide la ora 21:00. Excepție vor face farmaciile, benzinăriile și alte unități ale căror activități sunt esențiale.

Revin și restricțiile de circulație, care vor fi valabile pe timpul nopții. „În toate localităţile din România, se propune interzicerea circulaţiei persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în intervalul orar 23:00 – 5:00” – se arată în propunerea CNSU. Premierul Ludovic Orban a declarat aseară că, cel mai probabil, circulația va fi restricționată începând cu ora 22.00 sau 23.00, până la ora 5.00 sau 6.00 dimineața. Se va putea circula doar cu motive întemeiate, cum ar fi deplasarea către sau de la locul de muncă, probleme medicale sau alte urgențe precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie. Excepție vor face și persoanele care se deplasează în afara localităţilor, fiind în tranzit, sau care efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane şi care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei.

 

Cei care se vor deplasa pe stradă în intervalul restricționat vor fi nevoiți să aibă asupra lor o declarație pe propria răspundere care, cel mai probabil, va putea fi completată online și prezentată pe telefon. O astfel de declarație a fost introdusă în România pe timpul stării de urgență, dar viza toate deplasările, inclusiv pe timpul zilei. Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

Vor fi interzise și petrecerile publice și private, la fel ca orice adunări publice, iar piețele și târgurile vor fi închise. Referitor la acest ultim aspect, premierul Orban a precizat că este vorba de piețele agro-alimentare care funcționează în spații închise, iar decizia a fost luată ca urmare a verificărilor efectuate în aceste spații, unde s-a constatat că foarte puțini comercianți respectau regulile de protecție sanitară. Piețele agroalimentare din spații deschise vor continua să funcționeze, cu respectarea celorlalte reguli impuse.

Restricțiile vor fi valabile timp de 30 de zile de la momentul punerii în aplicare, urmând ca după aceea să se facă o nouă evaluare, în funcție de care vor fi luate noi decizii.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*