Etapa a treia a campaniei de vaccinare anti-COVID începe mai devreme

10 martie 2021 | 0 comentarii |

În nouă localități, din opt județe cu o rată mare de infectare, populația generală se poate deja programa, iar în zilele următoare se vor deschide noi centre de vaccinare în toată țara și, de luni, 15 martie, orice român se poate programa, dacă dorește, pentru imunizarea împotriva SARS-CoV2.

 

Andrei Baciu și dr Valeriu Gheorghita

Rata mare de infectare înregistrată în mai multe localități din țară, în contextul unui nou val al pandemiei, a determinat autoritățile să devanseze etapa a treia a campaniei de vaccinare. Pentru început, aceasta se va derula în nouă localități din țară în care incidența infectărilor a depășit 4,5 la mia de locuitori, permițând astfel accesul la vaccinare a unui număr mai mare de persoane, în încercarea de a limita creșterea numărului de îmbolnăviri și de a evita carantinarea zonelor respective.

Este vorba de șapte reședințe de județ, mai precis Alba Iulia, Timișoara, Baia Mare, Zalău, Cluj-Napoca, Giurgiu și Brașov, cărora li se adaugă localitățile Sânpetru din județul Brașov și Petroșani din Hunedoara. Aici, înscrierile au fost deschise astăzi și pentru populația generală, iar în zilele următoare, în funcție de spațiile și resursa umană disponibile se vor deschide noi centre de vaccinare comunitară. „Am ales această rată de incidenţă de 4,5 la mie pentru că, după cum ştim, acolo unde sunt mai mult de 3 persoane infectate la o mie de locuitori, localitatea respectivă intră în scenariul roşu şi din acest punct de vedere se impun anumite restricţii, stabilite prin decizii şi hotărâri ale CNSU. La o rată de incidenţă de peste 6 la mie, localitatea respectivă intră în carantină şi are criterii de carantinare. Noi ne dorim ca de la 4,5 la mie să intervenim medical prin vaccinare, pentru a preveni intrarea în carantină a localității respective”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiță, în cadrul conferinței de presă săptămânale ce are ca subiect principal vaccinarea împotriva Covid-19.

 

Acesta a adăugat că, în prezent, sunt deschise în țară 678 de centre de vaccinare, cu 990 de fluxuri, iar în perioada următoare vor fi deschise încă 1.137 de centre cu 1.571 de fluxuri. Primele 74 de noi centre vor fi operaționalizate de luni, 15 martie. Programările pentru aceste noi centre pot fi făcute începând chiar de astăzi, urmând ca activitatea de vaccinare propriu-zisă să fie începută luni, de la ora 8.00.

Aceste noi cabinete vor fi destinate, de asemenea, persoanelor vulnerabile, celor peste 65 de ani, persoanelor cunoscute cu boli cronice şi cu dizabilităţi. Zilnic, în aceste noi cabinete se vor putea vaccina aproximativ 4.440 de persoane. Practic, în total, pe toată perioada de 28 de zile în care sunt disponibile aceste locuri de programare pentru prima doză, putem asigura aproximativ 120.000 de persoane noi că se vor putea vaccina”, a mai declarat dr. Valeriu Gheorghiță.

 

Primele date despre livrările de vaccinuri în trimestru al doilea sunt deja cunoscute, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, declarând că în luna martie sunt așteptate 2,6 milioane de doze, mai mult decât s-au primit până acum de la demararea campaniei de vaccinare, iar în luna aprilie, cel puțin 3.128.000 de doze.

Vaccinul produs de BioNTech/Pfizer o să-l primim în mai multe tranşe. Este vorba de 2.111.000 de doze în patru tranşe de câte aproximativ 527.000.  Pentru vaccinul produs de compania Moderna o să avem un minim de 249.000 sau un maxim de 333.000 de doze, o să vedem cifra finală în perioada următoare. Oricum, vor fi două tranşe, la fel ca şi până acum, dozele vor fi livrate la un interval de două săptămâni, deci, vorbim de minim 103.000, de doze, cu un posibil maxim de 129.000 în săptămâna a doua, urmând ca în ultima săptămână să primim un minim de 146.000 sau, sperăm noi, până la un maxim de 204.000. Cu privire la vaccinul produs de către AstraZeneca avem estimat un minim de 766.000 de doze, mergând până la un maxim de 976.000. Practic, dacă ţinem cont de valorile minime ale celor două companii, cumulat cu ceea ce ştim de la BioNTech/ Pfizer, vorbim de 3.128.000 de vaccinuri pentru luna aprilie. În eventualitatea în care şi vaccinul de la Johnson&Johnson primeşte o recomandare pozitivă, se vor adăuga şi dozele pe care le va trimite această companie”, a precizat secretarul de stat.

 

Între timp, starea de alertă urmează a fi prelungită cu încă o lună, după cum a anunțat președintele Klaus Iohannis ieri, la finalul unei întâlniri cu premierul și mai mulți miniștri. Vestea bună dată în acest context este aceea că nu va mai fi decretat un nou lockdown în perioada Paștelui, însă vestea proastă este că se va scurta cu încă o oră programul până la care se va putea circula liber pe stradă.

Astfel, conform noii decizii de prelungire a stării de alertă în contextul noului val al pandemiei, care va fi adoptată în zilele următoare, circulația va fi permisă până la ora 22.00, iar după această oră se va mai putea ieși din casă doar cu motive întemeiate și doar cu declarație la purtător.

Vreau să atrag atenţia că cifrele din ultima săptămână, privind evoluţia pandemiei de COVID-19, sunt îngrijorătoare. Tendinţa de creştere este evidentă şi din toate părţile ni se spune că presiunea pe secţiile de Terapie Intensivă este tot mai mare. Haideți să nu irosim ceea ce am câștigat până acum prin campania de vaccinare, care merge foarte bine! Starea de alertă va fi prelungită, restricțiile vor fi păstrate, iar circulația pe timp de noapte va fi restricționată începând cu ora 22:00. Este foarte clar însă, dragi români, că nu avem în vedere un lockdown de Paște”, a declarat președintele Iohannis.

 


Adaugati un comentariu


 

*