Problemele pacienților cu boli cardiovasculare în perioada pandemiei

Aproape un sfert dintre aceștia nu au trecut pe la medic pe parcursul anului trecut, cei mai mulți, de teama de a  nu se infecta cu noul coronavirus.

 

Afecțiunile cardiovasculare constituie în continuare principala cauză de mortalitate în România, dar și în întreaga lume, un argument suficient pentru ca pacienții care suferă de astfel de boli să fie permanent monitorizați medical. Izbucnirea pandemiei a îngreunat însă accesul acestora la cabinetele medicale, astfel că, pe parcursul anului trecut, 22,8% dintre pacienții cardiaci din România nu au mai ajuns la medic. Datele reies dintr-un sondaj on-line realizat luna trecută de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), pe un eșantion de 320 de persoane din rândul pacienților cu afecțiuni cardiovasculare.

Cei mai mulți dintre cei care nu au mai fost la medic spun că le-a fost teamă că nu se infecteze cu noul coronavirus, preferând să evite spitalele și locurile aglomerate, dar semnificativ este și procentul celor care au vrut să meargă la medic sau la spital, dar accesul le-a fost îngrădit din cauza restricțiilor.

 

De altfel, acestea sunt și principalele probleme cu care pacienții au declarat că se confruntă în această perioadă. Din totalul celor care au participat la studiu 96,3% au declarat că se confruntă cu trei tipuri de probleme majore. Astfel, 52,5% dintre ei spun că se tem să nu contracteze infecția, pentru că în cazul lor există riscul unor complicații severe, 25,2% se plâng de lipsa accesului la servicii medicale, iar 18,6% se confruntă cu dificultăți în a ajunge la spital.

În opinia a 71,79% dintre ei, este necesară îmbunătățirea accesului la medic și spital, 14% spun că este nevoie de o mai bună cooperare cu medicul, iar 12,82% cer mai multe medicamente compensate.

Dintre participanții la studiu, 47% au hipertensiune arterială, 8,9% fibrilaţie atrială, 8,6% insuficienţă cardiacă, 8,2% angină pectorală şi 6,6% au suferit un infarct miocardic.

 

Un alt aspect deosebit de îngrijorător reieşit din cercetare este că vârsta celor cu probleme cardiovasculare grave precum infarctul sau insuficienţa cardiacă a scăzut, 25% dintre respondenţii chestionarului on-line fiind persoane active, cu vârste cuprinse între 45 și 55 de ani.

Referindu-se la rezultatele acestui sondaj, Radu Gănescu, președintele COPAC, de declarat că „pacienţilor le este teamă de Covid-19 şi trăiesc un stres extrem din cauza stării de sănătate. Pentru ei trebuie găsite soluţii imediate, pentru că o boală precum infarctul nu aşteaptă să treacă pandemia”.

Împreună cu specialiștii de la Fundaţia Română a Inimii, reprezentanții COPAC îndeamnă pacienţii şi populaţia să aibă grijă de inima lor şi să meargă la medic, să solicite îngrijirile medicale de care au nevoie dacă simt o schimbare a stării de sănătate prin prezenţa unor simptome precum respiraţie îngreunată, ameţeală, durere puternică în piept pentru mai mult de 15 minute. „Mergeţi la medic dacă simţiți durere în piept, dureri ale spatelui, stomacului, ameţeală, respiraţie îngreunată pentru mai mult de 15 minute, sau sunaţi-vă medicul de familie! Poate fi vorba de un infarct, iar intervenţia rapidă, într-un interval scurt, este salvatoare” este indemnul adresat de cele două organizații.


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*