Cancerul colorectal rămâne o necunoscută pentru mulți dintre români

2 iunie 2021 | 0 comentarii |

Sunt concluziile unui chestionar lansat în cadrul proiectului „Furnizarea serviciilor de sănătate din programele de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale – ROCCAS II Bucureşti-Ilfov”, derulat de Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central (SUUMC), în parteneriat cu Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România –COPAC.

 

În cursul anului trecut, SUUMC în parteneriat cu COPAC au lansat programul ROCCAS II, beneficiind de o finanțare de aproape 24 de milioane de lei, dintre care 19,1 milioane provin din fonduri europene. Programul se derulează până în decembrie 2023 și are ca principal scop depistarea precoce a pacienților cu cancer colorectal și a celor care prezintă leziuni precanceroase. În cadrul acestui program, a fost desfășurat pe parcursul lunii aprilie un studiu privind adresabilitatea către medic pentru verificarea existenţei cancerului colorectal în rândul populației din România, ale cărui rezultate au fost făcute publice de COPAC. Studiul a constat în completarea unui chestionar on-line, ce a conținut mai multe întrebări la care au răspuns 160 de persoane.

Întrebările au a urmărit teme precum stilul de viaţă al respondenţilor, gradul de informare privind cancerul colorectal, istoricul familial legat de această afecţiune sau aşteptările faţă de interacţiunea cu medicul. Răspunsurile participanților au indicat un grad de informare limitat al acestora, 49% dintre ei susţinând că nu au cunoştinţe despre cancerul colorectal.

 

Cu toate acestea, 91% ar merge la un consult şi un test pentru depistarea cancerului colorectal în timp ce 35% spun că le este teamă de rezultat, iar 17% se tem  nu ar putea continua tratamentul dacă ar primi un diagnostic nedorit.

Un set de întrebări a vizat și așteptările pacienților în ceea ce privește interacțiunea cu medicul, iar din răspunsurile oferite se poate deduce că aceste așteptări sunt mari. Astfel, 72% se aşteaptă ca medicii să manifeste interes şi implicare în rezolvarea problemei, 56% doresc să dea dovadă de empatie şi respect, 55% doresc să le răspundă clar la întrebări, iar 47% se așteaptă ca medicul să le  explice care sunt riscurile şi beneficiile unui posibil tratament sau refuz.

 

Dintre cei 160 de respondenți, 92,5% au declarat că nu au fost diagnosticați niciodată cu cancer sau leziuni precanceroase, în timp ce 5% spun că au avut polipi rectali, 1,9% boli intestinale inflamatorii și 0,6% au fost sau sunt diagnosticați cu cancer.

Chestionarul a urmărit și identificarea factorilor de risc în rândul participanților la studiu, astfel că unele întrebări au fost legate de stilul de viață, și de obiceiurile alimentare și de consum. Astfel, 49% dintre respondenți au declarat că nu țin cont de nici un fel de restricții în ceea ce privește alimentația, în timp ce 43% spun că au o alimentație echilibrată. Peste 75% dintre participanți au declarat că sunt consumatori de alcool, 43% spunând că fac asta ocazional, 21% consumând de 1-2 ori pe săptămână, iar 12% consumând lunar alcool. De asemenea 60% spun că fumează zilnic, ocazional ori s-au lăsat de fumat, restul de 40% declarându-se nefumători.

Pr baza acestor rezultate, inițiatorii sun că există o nevoie constantă de informare în rândul populației, privind această afecţiune.


Adaugati un comentariu


 

*