COPAC reclamă încălcarea drepturilor pacienților după ieșirea din starea de urgență

5 iunie 2020 | 0 comentarii |

Organizația solicită Ministerului Sănătății să îndrepte de urgență lucrurile, cerând totodată și Avocatului Poporului să se autosesizeze.

 

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), a atras atenția că, deși în alte sectoare au fost luate măsuri de relaxare după data de 15 mai, nu același lucru se întâmplă și în cazul sistemului de Sănătate, unde pacienții cu alte afecțiuni în afară de Covid-19 sunt privați în continuare de dreptul de a beneficia de servicii medicale.

Reprezentanții organizației au adresat o solicitare oficială Ministerului Sănătății, în care sunt expuse problemele cu care se confruntă pacienții cronici, dar și alte categorii de pacienți care se adresează unităților medicale în această perioadă. Astfel, COPAC reclamă faptul că în spitale continuă să fie internate doar urgențele, iar pacienții cu afecțiuni non-Covid, care nu reprezintă cazuri urgente, sunt amânați până data de 15 iunie și nici atunci nu se știe ce măsuri se vor lua în privința lor.

În același timp, continuă să nu se permită accesul în spitale pentru aparținători, nici măcar în cazurile speciale, în care aceștia trebuie să ajute pacienți care nu se pot deplasa ori au nevoie de alte îngrijiri.

 

O altă situație semnalată este cea din maternități, unde taților nu li se permite să își vadă copiii nou-născuți chiar dacă își fac testul Covid, iar rezultatul este negativ și se respectă toate regulile de siguranță care erau în vigoare și înainte de pandemie. De asemenea, există cazuri în care unele mame nu își pot ține copiii în brațe imediat după naștere pentru că trebuie să aștepte rezultatele testelor pentru Covid-19.

În același timp, pacienții sunt nevoiți să umble pe drumuri pentru a-și procura medicamentele, chiar dacă le este foarte dificil să facă acest lucru, în timp ce persoanele cu boli infecțioase precum hepatită, tuberculoză sau SIDA nu se mai pot adresa unităților medicale în care se tratau, pentru că acestea au fost transformate în spitale suport și tratează doar pacienți cu Covid-19.

Nu în ultimul rând, COPAC reclamă și încălcarea confidențialității datelor în cazul pacienților decedați în după ce s-au infectat cu noul coronavirus, fiind menționate diagnostice precum HIV sau schizofrenie.

 

Reprezentanții pacienților spun că aceste măsuri erau de înțeles în luna martie, atunci când nu se știa care va fi amploarea pandemiei și se impuneau reguli stricte de siguranță, însă în prezent lucrurile trebuie să revină la normal în privința pacienților cronici, iar autoritățile să înțeleagă că există și alte afecțiuni mult mai grave decât Covid-19.

În acest sens, Radu Gănescu, președintele COPAC a declarat că „autorităţile trebuie să înţeleagă în acest moment că au de gestionat un sistem de sănătate cu mulţi pacienţi şi nu doar cu cei Covid. Ca de obicei, ne situăm într-o situaţie extremă: interzicem orice drept şi nu ne gândim niciun moment la binele pacienţilor. Se pare că ne-am pierdut şi bunul simţ şi orice urmă de umanitate în anumite cazuri, iar nouă, ca reprezentanţi ai pacienţilor, acest lucru ni se pare de neacceptat. Nu mai acceptăm aceste încălcări de drepturi ale pacienţilor şi vă solicităm urgent să luaţi măsuri care să corecteze aceste lucruri, care în luna iunie 2020 nu mai au nicio justificare”.

Solicitarea a fost adresată oficial Ministerului Sănătății, în același timp, fiind avertizat și Avocatul Poporului pentru a se autosesiza în privința acestui caz de „încălcare flagrantă a drepturilor pacienţilor”.

 


Adaugati un comentariu


 

*