Proiect unic în România, dedicat îngrijirii orale a copiilor cu nevoi speciale de tratament

Inițiativa aparține Asociației Naționale de Stomatologie Pediatrică din România, care a obținut o finanțare din fonduri europene în acest sens.

 

Statisticile oficiale indică faptul că în România sunt înregistrați peste 70.000 de copii cu dizabilități. Reprezentanții Asociației Naționale de Stomatologie Pediatrică din România spun că numărul copiilor cu nevoi speciale de tratament oro-dentar este cu mult mai mare, deoarece în această categorie se includ și cei care suferă de afecțiuni care nu sunt încadrate în sfera dizabilităților, precum diabet sau boli cardiace congenitale.

În aceste condiții, în afară de cunoștințe suplimentare și precauții speciale din partea echipei medicale, acești pacienți pot necesita, în funcție de capacitățile lor de comunicare, chiar tratamente ce nu se pot efectua în cabinetul de medicină dentară, ci impun condiții speciale, cum ar fi sedare sau anestezie generală, așa cum se practică și în cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău.

Pentru a veni în sprijinul acestor copii și pentru a se evita tragedii precum cea petrecută în luna februarie la Pitești, când un copil de patru ani a decedat într-un cabinet stomatologic în urma unei proceduri de sedare, asociația a demarat un program unic în România, dedicat îngrijirii orale a acestor copii cu nevoi speciale de tratament.

Proiectul OSCAR se derulează în parteneriat cu Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila și fundația Special Olympics și în colaborare cu parteneri din Franța, Italia și Turcia.

 

Proiectul are ca obiectiv înființarea unei platforme digitale care va cuprinde informații utile și cu aplicabilitate practică despre tratamentul stomatologic al copiilor cu nevoi speciale de îngrijire a sănătății oro-dentare și va fi disponibilă tuturor centrelor academice interesate să organizeze programe postuniversitare în domeniu.

Prof. dr. Andreea Didilescu, decanul Facultății de Medicină Dentară a UMF Carol Davila, spune că OSCAR se adresează în primul rând medicilor stomatologi rezidenți de pedodonție, în contextul în care, doar anul trecut, au început rezidențiatul în această specializare 212 medici.

„Înainte de pandemie, preconizam ca la cursurile și activitățile hands-on ale proiectului să fie prezenți aproximativ 300 de medici, atât din țara noastră cât și din țările partenere. Am reușit, până la declanșarea pandemiei, să desfășurăm câteva evenimente în România, Turcia și Italia, cu un total de circa 160 de medici prezenți. Din cauza împrejurărilor, acum ne reorganizăm și ne orientăm mai mult spre zona on-line, deși este evident că în medicina dentară, contactul nemijlocit cu pacientul este esențial”, a adăugat aceasta.

 

Dr Arina Vinereanu

Inițiativa lansării acestui proiect s-a datorat și faptului că în România nu există clinici dedicate și nici servicii de stomatologie specială. De altfel, și la nivel mondial, nevoia de tratamente stomatologice pe care o resimt acești copii depășește cu mult posibilitățile concrete de realizare.

Pe de o parte, părinții nu sunt îndeajuns de bine informați cu privire la rolul sănătății orale în cadrul mai larg al stării generale de sănătate și al calității vieții micuților pacienți, ajungând adeseori să solicite consultație și tratament în faze avansate ale îmbolnăvirii oro-dentare, când tratamentul va fi mai complex și mai costisitor, iar cooperarea copilului mai dificil de obținut. Pe de altă parte, mulți dintre medicii stomatologi manifestă reticență față de cazurile cu complexitate care depășește sfera uzuală și se simt nesiguri să trateze pacienți a căror patologie nu le este familiară. Părinții acestor copii cu nevoi speciale de tratament semnalează dificultăți în a identifica un medic stomatolog potrivit pentru copilul lor” a explicat la rândul său dr. Arina Vinereanu, coordonatorul proiectului.

Valoarea totală a programului este de aproape 200.000 de euro, iar finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin programul Erasmus+.

 


Adaugati un comentariu


 

*