Ministrul Sănătății anunță controale în cabinetele stomatologice

13 februarie 2020 | 1 comentariu |

A fost nevoie să se întâmple o nouă tragedie și să moară un copil care a primit anestezie generală pentru o procedură stomatologică, pentru a fi demarate controale privind modul în care se face anestezia în cabinetele de medicină dentară.

 

În urmă cu câteva zile, un copil de patru ani a intrat în comă, într-un cabinet stomatologic din Pitești, după ce a fost sedat pentru a i se pune o plombă. Acestuia i s-a făcut anestezie generală, procedură care se folosește pentru astfel de tratamente stomatologice în cazul pacienților care, din diverse motive, sunt necooperanți. Pentru acest lucru, este nevoie însă ca în clinicile în care se fac astfel de proceduri să existe secții ATI, iar clinica din Pitești mi îndeplinea această condiție esențială. Anestezia generală a fost făcută în cabinetul medicului stomatolog, de un medic anestezist, cu acordul părinților copilului, dar la scurt timp, pacientul a intrat în comă. A fost transportat de urgență la spital și transferat ulterior la spitalul de copii Grigore Alexandrescu, din Capitală. Aici starea lui s-a agravat, copilul intrând în moarte cerebrală, iar ulterior instalându-se decesul.

Incidentul a pus autoritățile în alertă, clinica stomatologică în care funcționează 5 cabinete fiind amendată cu 20.000 de către Direcția de Sănătate Publică, pentru că aici se efectuaseră proceduri de analgo-sedare, deși activitatea nu era înscrisă în autorizația de funcționare și nici nu exista secție ATI, în care să se efectueze această procedură.

 

Victor Costache

Totodată, activitatea clinicii a fost suspendată temporar, iar Colegiul Medicilor a demarat propria anchetă în privința medicului anestezist, s-a autosesizat și Colegiul Medicilor Stomatologi, în paralel cu cercetările polițiștilor care au întocmit un dosar penal pentru ucidere din culpă. De asemenea, în cursul zilei de azi, Colegiul Medicilor Stomatologi a anunțat că s-a autosesizat în acest caz și a deschis propria anchetă în ceea ce-l privește pe medicul stomatolog în cabinetul căruia a avut loc evenimentul.

Între timp, cercetările au scos la iveală și alte nereguli, dezvăluite ieri de ministrul Sănătății, Victor Costache, care a precizat că medicul anestezist a folosit un cocktail de substanțe, printre care și propofol – un anestezic foarte puternic, care trebuie utilizat într-un cadru foarte bine monitorizat, nicidecum într-un cabinet stomatologic sau de mică chirurgie, fără dotări ATI.

Ministrul a evitat să comenteze amănunțit cazul, fiind o anchetă în desfășurare, dar a precizat că în mod cert a fost vorba de „un derapaj punctual al unui medic, care, evident că riscă și un dosar penal”.

 

Pentru a evita producerea unor evenimente similare, săptămâna viitoare va fi convocată, la minister, o întâlnire pe această temă cu reprezentanții medicilor stomatologi. „Este o tragedie care nu trebuie să se mai repete. Tot ceea ce înseamnă anestezie generală se practică în instituţii acreditate de ANMCS în acest scop. Săptămâna viitoare ne întâlnim cu medicii stomatologi pentru a vedea cum îi putem ajuta, pentru a-şi desfăşura activitatea în bune condiţii. Dar este clar că acolo au fost probleme mari pe care le va evidenţia ancheta. Evident, acum este o anchetă în curs, Ministerul Sănătăţii a luat măsuri ferme și urmează o anchetă a Colegiului Medicilor, a Parchetului şi, de îndată ce avem concluziile, le vom comunica”, a declarat Victor Costache. Acesta a mai precizat că în perioada următoare vor fi derulate o serie de controale la cabinetele stomatologice pentru a verifica modul în care se fac anesteziile și analgo-sedările.

Și în județul Buzău se fac tratamente stomatologice sub anestezie generală, însă acestea au loc la Spitalul Județean de Urgență, în cadrul unui parteneriat încheiat între câțiva medici stomatologi din mediul privat și unitatea medicală. De acest parteneriat beneficiază în special copiii cu probleme speciale, care suferă de afecțiuni ce îi împiedică să fie cooperanți în timpul intervențiilor stomatologice, ceea ce impune sedarea lor. Aceste intervenții au loc la spitalul județean, care pune la dispoziție sălile proprii de operați, dotate și cu aparatură ATI, medicii stomatologi fiind asistați de specialiști ATI și de specialiști în chirurgie buco-maxilo-facială. Prima intervenție de acest gen a avut loc la SJU Buzău la jumătatea anului 2018.

 Comentarii (1)

  1. dragomir spune:

    si la cabinetele de colonoscopie? tot cu anestezie generala si fara ATI…..

Adaugati un comentariu


 

*