Pacienții cronici, îndemnați să nu ignore vaccinarea antigripală

23 decembrie 2021 | 0 comentarii |

Apelul vine din partea Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), pe fondul creșterii numărului de infecții respiratorii.

 

În urmă cu un an, apariția unui vaccina împotriva Covid-19 era așteptată cu înfrigurare în România, fiind considerată cea mai sigură metodă de prevenire a infectării, până la acel moment. Un nou val pandemic se suprapusese cu sezonul gripal, iar în lipsa unui vaccin anti-Covid, mulți români, majoritatea dintre ei pacienți cu boli cronice, au ales să se vaccineze antigripal, deși nu o făcuseră în anii anteriori. Prin urmare, pe fondul creșterii interesului pentru vaccinarea antigripală și datorită normelor de siguranță sanitară impuse de pandemie, numărul cazurilor de gripă din sezonul precedent a fost unul extrem de redus.

Imediat după Crăciun, a devenit disponibil și vaccinul anti-Covid, mai întâi pentru cadrele medicale și, începând cu anul 2021, pentru restul populației. Cu câteva zile înainte de a se face anul de la primul vaccin anti-Covid administrat în România, puțin peste 40% din populație s-a vaccinat, însă România este campioană europeană la vaccinarea „la chiuvetă”, așa că nu se poate ști cât de real este acest procent.

 

Radu Ganescu

Reprezentanții COPAC atrag atenția, în această perioadă, și asupra faptului că a scăzut interesul și pentru vaccinarea antigripală, deși vremea s-a răcit și a crescut numărul cazurilor de infecții respiratorii.

În aceste condiții, Radu Gănescu, președintele organizației, a făcut un apel către pacienții cu boli cronice să ia în considerare și acest aspect și să meargă la medicul de familie pentru a-l întreba despre posibilitatea de a se vaccina antigripal.

Considerăm că pacienţii cronici au nevoie de protecţie şi împotriva gripei în acest context pandemic, iar scăderea ratei de vaccinare antigripală nu este o veste bună. Pacienţii cronici sunt cei mai expuşi la complicaţii din cauza bolilor infecţioase şi au nevoie de protecţie”, a declarat Radu Gănescu.

 

Ca argument, acesta citează datele Institutul Naţional de Sănătate Publică, care a raportat în săptămână 6-12 decembrie, la nivel naţional, 45.699 de cazuri de infecţii respiratorii acute, cu 31,7% mai mult comparativ cu numărul înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent când se înregistrau 34.684 de cazuri. Totodată, numărul de cazuri este cu 38,2% mai mare decât cu cel din săptămâna anterioară, când s-au înregistrat 33.067 de cazuri.

De asemenea, din datele prezentate de INSP reiese că, în timp ce anul trecut, până la jumătatea lunii decembrie, se vaccinaseră antigripal un 1.264.657 de persoane din grupele de risc, anul acesta, numărul celor din aceleași categorii este de doar 886.127, iar interesul pare să scadă.

 


Adaugati un comentariu


 

*