Un nou program de screening gratuit pentru depistarea precoce a canceului colorectal

29 septembrie 2020 | 0 comentarii |

Acesta va fi derulat pe durata a patru ani, de Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Carol Davila” (SUUMC), în parteneriat cu Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC).

 

SUUMC a anunțat azi demararea, în urmă cu o săptămână, a unui proiect finanțat din fonduri europene, care are ca principal scop depistarea precoce a pacienților cu cancer colorectal și a celor care prezintă leziuni precanceroase. Proiectul, denumit „Furnizarea serviciilor de sănătate din programele de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale – ROCCAS II București-Ilfov”, se va derula pe parcursul a patru ani, având la fispoziție un buget de aproape 24 de milioane de lei, din care circa 19,1 milioane de lei reprezintă finanțare nerambursabilă din bani europeni, iar aproape 4,5 milioane de lei va fi suportată din fonduri bugetare.

Spitalului militar i s-a alăturat ca partener în acest proiect Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), asumându-și rolul de a îndruma pacienții la risc să efectueze screningul gratuit, în cadrul unități medicale, prin organizațiile membre.

 

Până la finele anului 2023, inițiatorii și-au propus să includă în program 50.001 de persoane din regiunea București-Ilfov, din care 53%vor face parte din grupurile vulnerabile. Beneficiarii vor avea vârste cuprinse între 50 și 74 de ani, iar investigația va fi efectuată gratuit, în funcție de rezultat, urmând dă fie îndrumați către medici specialiști, pentru investigați mai amănunțite. În cadrul programului urmează a fi efectuate și cel puțin 2.104 de endoscopii.

O altă acțiune care va fi derulată în cadrul acestui program constă într-o campanie de informare, educare și conștientizare a populației cu privire la serviciile de screening oferite prin proiect, cu scopul de a descoperi o boală latentă, de a o detecta în stadiile incipiente și de a permite tratarea ei adecvată înainte de a reprezenta o amenințare pentru individ sau pentru comunitate.

Nu în ultimul rând, în cadrul aceluiași proiect va fi înființat un Centru de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului colorectal, pentru regiunea București-Ilfov, în cadrul SUUMC.

 

Colonelul medic Daniel Octavian Costache, șeful Departamentului de Cercetare al SUUMC, a precizat că necesitatea demarării unui program de screening gratuit pentru cancerul colorectal este impusă de analiza statisticilor actuale, referitoare la incidența acestei afecțiuni.

Cancerul colorectal reprezintă la acest moment o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial și implicit, la nivelul Uniunii Europene.  Prevenția și diagnosticul precoce sunt etape esențiale în cadrul programelor de luptă împotriva acestei maladii, iar screeningul s-a dovedit a fi singura măsură eficientă în scăderea mortalității din patologia oncologică cu localizare colorectală”, a mai declarat col. dr. Daniel Octavian Costache.

Cancerul colorectal este a doua cauză de mortalitate în patologiile oncologice, reprezentând 9,2% din totalul deceselor datorate cancerului, anual fiind diagnosticate la nivel mondial 1,8 milioane de cazuri noi.

 


Adaugati un comentariu


 

*