Institutul Oncologic din Iași și-a extins gama de servicii oferite pacienților

La nivelul unității medicale va funcționa un grup de suport multidisciplinar pentru pacienții cu cancer colorectal.

 

Cezar Irimia

Pacienții diagnosticați cu cancer colorectal beneficiază, începând de azi, de un nou serviciu medical oferit de Institutul Regional de Oncologie (IRO) din Iași, la nivelul unității medicale, fiind înființat, în colaborare cu Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), un grup de suport multidisciplinar adresat pacienților cu acest diagnostic.

Proiectul derulat în comun de IRO și FABC își propune în primul rând să faciliteze dialogul și schimbul de experiență între pacienți, supraviețuitori ai cancerului colorectal și specialiștii în domeniu. „Urmărim astfel creşterea nivelului de informare al pacienţilor, creşterea nivelului de cunoştinţe cu privire la importanţa unei nutriţii adecvate în gestionarea cancerului colorectal, reducerea stării de anxietate provocată de boală, diminuarea stării de epuizare fizică şi psihică”, a precizat într-un comunicat de presă Cezar Irimia, președintele FABC.

Echipa medicală care va lua parte la sesiunile grupului de suport va fi formată dintr-un medic specialist oncolog, un nutriționist și un psiholog, care vor avea o serie de întâlniri cu pacienții, ocazie cu care vor răspunde la toate întrebările venite din partea acestora, ajutându-i astfel să își gestioneze mai bine boala și să reducă impactul negativ al acesteia, atât în plan fizic, câr și psihic.

 

Grupul de sprijin se va întruni de patru ori pe lună în cadrul IRO, fiind organizate sesiuni separate pentru pacienții bărbați și pentru femei. Prima sesiune are loc chiar azi, când echipa multidisciplinară se întâlnește cu pacienții bărbați, următoarele sesiuni cu aceștia urmând să aibă loc în zilele de  15 mai, 29 mai, 12 iunie, 26 iunie și 10 iulie. Pentru femeile care suferă de aceasta afecțiune sesiunile grupului vor avea loc în zilele de 8 mai, 22 mai, 5 iunie, 19 iunie și 3 iulie. Toate sesiunile au loc în intervalul orar 14.15-16.00, iar reprezentanții IRO au precizat că la aceste întâlniri pot lua parte atât pacienții cât și aparținătorii, iar accesul este gratuit pentru ambele categorii.

Misiunea instituţiei noaste este să ofere pacienţilor servicii medicale integrate şi complete, de aceea ne bucură foarte mult faptul că am reuşit să extindem gama de servicii oferite pacienţilor prin aceste grupuri suport. Cred că abordarea multidisciplinară din spatele acestui proiect este extrem de utilă pentru pacienţi”, a precizat și managerul IRO, Mirela Grosu.

 

Cancerul colorectal este o afecțiune cu o incidență destul de importantă în România, anual fiind diagnosticate circa 11.000 de cazuri noi. Totodată, boala provoacă în fiecare an 6.300 de decese în rândul acestor pacienți.

Și în Europa, cancerul colorectal este al doilea tip de cancer în ceea ce privește mortalitatea, provocând anual circa 230.000 de decese.

Despre acest diagnostic, Cezar Irimia a mai precizat că „este, de multe ori, privit cu teamă, însă prin acest proiect încercăm să oferim pacienţilor speranţa că pot să trăiască normal, în pofida diagnosticului primit. Abordarea multidisciplinară a echipei medicale din cadrul acestor grupuri va asigura un suport extrem de util pacienţilor, care vor putea astfel să gestioneze boala mult mai eficient”.

Înființat în urmă cu șapte ani, IRO Iași  este singurul institut de profil din estul țării, aici fiind tratați pacienți din toată zona Moldovei, dar și de peste Prut. Unitatea are o capacitate de 300 de paturi, dintre care 28 de paturi pentru secția ATI, dispunând și de un bloc operator cu 10 săli de operație, un laborator de radiologie și imagistică medicală, laborator de analize medicale – hematologie, biochimie, imunologie, diagnostic molecular, laborator de medicină nucleară și  un laborator de anatomie patologică.


Adaugati un comentariu


 

*