FABC a inițiat o abordare unică în tratamentul cancerului în România și Europa de Est

29 august 2022 | 0 comentarii |

Proiectul pilot „Îmbunătățirea calității vieții pacienților cu afecțiuni oncologice” va fi implementat de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din Romania în colaborare cu institutele oncologice din București, Iași și Cluj-Napoca.

 

Un proiect ambițios pentru tratarea pacienților oncologici a fost lansat de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC), despre care organizția de pacienți susține că va fi implementat într-o abordare unică în România și în Europa de Est. Proiectul, spun ințiatorii, sintetizează concluziile specialiștilor oncologi din Europa și Statele Unite ale Americii, conform cărora medicamentele, tehnologia și cercetarea sunt insuficiente în lupta cu cancerul, dacă este afectată calitatea vieții pacientului oncologic.

Calitatea vieții bolnavului de cancer este determinantă în succesul tratamentului, la fel ca orice alt medicament inovativ”, susține Cezar Irimia, președintele FABC.

Proiectul pilot „Îmbunătățirea calității vieții pacienților cu afecțiuni oncologice” va fi finanțat exclusiv din fonduri private și va fi implementat în colaborare cu cele trei Institute de Oncologie din țară. La Institutul Oncologic București (IOB) este deja în curs de implementare, urmând să fie preluat de Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași și de Institutul Oncologic Cluj-Napoca (IOCN), informează FABC.

Direcții principale

 

Principalele direcții ale proiectului sunt Nutriția Oncologică, Consilierea Psihologică și Managementul terapiei limfedemului și recuperare fizică medicală.

Este vorba despre o abordare interdisciplinară în care, pe lângă medicii specialiști să fie integrați și acceptați și specialiștii în nutriție si dietetică, specialiștii în psihoterapia oncologică precum și specialiștii în terapia limfedemului și în recuperarea fizică medicală. Și pe lângă toate acestea avem nevoie de pacient în această echipă: un pacient cu stima de sine, cu încredere în coechipieri”, afirmă coordonatoarea acestui proiect, Roxana Raluca Bârzu, nutriționist clinician.

Toate aceste etape vor avea la bază susținerea unor experți din domeniul nutriției clinice, psihoterapiei oncologice, educației-fizice și recuperării medicale și vor contribui la emiterea unor ghiduri finale de bune practici care vor fi coordonate și redactate cu ajurorul specialiștilor din cadrul Institutelor Oncologice partenere, în colaborare cu Ministerul Sănătății, societățile profesionale medicale și alte instituții publice și private din Romania.

 

Nutriția Oncologică

 

În prima faza de implementare a proiectului, FABC la IOB se vor oferi gratuit consultații de nutriție oncologică pacienților aflați în terapie la Institut. Pacienții care vor începe tratamentele oncologice vor beneficia de evaluare, consiliere și monitorizare nutrițională pe toată durata tratamentului oncologic. Stabilirea necesarului caloric, hidric, de vitamine și microlememente, orecum și monitorizarea parametrilor biochimici (nivelul transaminazelor, lipidelor sanguine, uree, creatinina, markeri de inflamație, electroliți etc.) sunt esențiale în complianța pacientului la tratament. Aceste servicii vor fi oferite de nutriționiști dieteticieni specializați în nutriția pacientului oncologic.

Obiectivul nostru este să oferim pacienților oncologici informații corecte în ceea ce privește alimentația lor în etape diferite ale bolii și ale tratamentului. De cele mai multe ori, pacienţii își iau singuri informația de pe surse îndoielnice și ajung să intre în terapie dezechilibrați din punct de vedere nutrițional. Unii dintre ei abordează diete restrictive care le epuizează organismul înainte ca ei sa înceapă tratamentele. Alții încep să creadă că soluția constă în așa-zisele alimente miraculoase. De aceea ne propunem să desființăm, cu ajutorul specialiștilor nutriționiști și dieteticieni, aceste mituri. Tot cu ajutorul specialiștilor în nutriție si dietetică vom elabora noi meniuri pentru pacientul oncologic și vom dota bucătăria spitalului cu cele mai performante echipamente. Vom iniția ghiduri de nutriție pe înțelesul pacienților oncologici, în funcție de afecțiuni. Pasul cel mai important din cadrul acestei etape este însă monitorizarea și evaluarea nutrițională a pacientului oncologic, prin intermediul testelor specifice care se vor putea realiza în cadrul Centrului de Cercetare existent în Institutul Oncologic București“, explică Roxana Raluca Bârzu.

 

Consilierea psihologică

 

În managementul bolii oncologice, la fel ca tratamentul și nutriția, deosebit de importantă pentru pacient este păstrarea stimei de sine. Mulți dintre bolnavii oncologici trăiesc sentimente și emoții contradictorii, se simt frustrați, devin furioși, cad în depresie, se simt abandonați, se izolează, își pierd încrederea în ei și mai ales în efectul terapiilor, iar unii dintre ei chiar abandonează tratamentele. Este important ca îngrijirea să fie centrată pe prevenţia şi înlăturarea suferinţei, prin identificarea precoce, evaluarea şi tratarea cu maximă eficienţă a durerii şi a altor probleme fizice, psihosociale şi spirituale. Pentru a-i ajuta să depășească aceste momente dificile, pacienții vor beneficia de sesiuni gratuite de psihoterapie, care pot fi individuale sau de grup.

Tot în cadrul acestei etape avem în vedere dotarea cu sisteme de tip cooling-scalp, o tehnologie care permite pacientului oncologic să-și păstreze părul în timpul chimio-radioterapiei, vom continua să oferim proteze mamare și servicii cosmetice dedicate pacientelor oncologice”, menționează coordonatul proiectului.

 

Managementul terapiei limfedemului și recuperare fizică medicală

 

Cezar Irimia

Pacienţii vor beneficia gratuit de serviciile specialiștilor în terapia limfedemului și în recuperare fizică medicală. „Vom încerca, acolo unde ne va permite spațiul și dotările Institutelor partenere, să dotăm și să punem la dispoziția pacienților oncologici saloane de recuperare fizică medicală, dar și spații de recreere în cadrul cărora pacienţii oncologici vor putea socializa, vor putea avea acces la o bibliotecă și poate chiar la un mic cinema”.

Toate studiile din ultimii ani acordă o importanță din ce în ce mai mare celoror trei direcții descrise, pe care FABC dorește să le implementeze prin intermediul acestui Proiect, arătând cât de importantă este calitatea vieții pacienților oncologici în timpul terapiilor.

Menționăm ca toate aceste etape cuprind și alte mini-proiecte care vor fi prezentate pe parcurs. Scopul final al proiectului inițiat și implementat de FABC este ca această nouă abordare să poată fi multiplicată și aplicată în toate spitalele României care tratează bolnavi cronici, nu doar pe cei oncologici”, punctează președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din Romania, Cezar Irimia.

 

Suport științific

 

Partea științifică a proiectului este asigurată de medicii specialiști din cadrul celor trei Institute Oncologice și de către specialiștii puși la dispoziție de către FABC. Se vor elabora cursuri și articole de specialitate în colaborare cu Colegiul Dieteticienilor, ESPEN (Societatea Europeană de Nutriție Enterala și Parenterala) ASPEN (Societatea Americană de Nutriție Enterală și Parenterala), Institutul Vooder, Academia de Nutriție și Dietetică din Europa și alte instituții partenere.

Reprezentanții FABC spun că toate etapele vor avea la bază susținerea unor specialiști profesioniști din domeniul nutriției clinice, psihoterapiei oncologice, educației-fizice și recuperării medicale și vor contribui la emiterea unor ghiduri finale de bune practici care vor fi coordonate și redactate în colaborare și cu specialiștii din cadrul IOB, IRO Iași și IOCN, dar și cu alți parteneri precum Ministerul Sănătății, societățile române de Radiologie și Oncologie Medicală, Colegiul Dieteticienilor din Romania, Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, Ordinul Psihologilor din România, Ordinul Kinetoterapeuților din Romania și alte instituții publice și private din România.

 


Adaugati un comentariu


 

*