Problemele pe care comunitatea medicală buzoiană le dorește rezolvate, identificate de Fundația Comunitară
În cadrul „Serilor Sociale” organizate în iulie și august, pe tema Sănătății, participanții la dezbateri au venit cu propuneri și inițiative prin care să se îmbunătățească serviciile medicale și competențele personalului medical, precum și comunicarea cu pacienții.
Medicii și asistenții medicali buzoieni și-ar dori organizarea unor seminarii și cursuri de comunicare cu accent pe importanța empatiei față de pacient, dar și o platformă cu servicii medicale locale și de promovare individuală a cadrelor medicale ca urmare a organizării unor concursuri/ selecție/ promovare a medicilor și asistentelor medicale. Pe de altă parte, specialiștii din domeniul medical consideră că ar fi utile organizarea unor evenimente de networking, un eveniment medical profesional anual dedicat cadrelor medicale locale, dotarea unor secții din spitale sau organizarea unei Burse a tânărului medic și dezvoltarea unui parteneriat cu un centru de sănătate din străinatate. Acestea sunt doar câteva dintre ideile pe care cei 15 reprezentanți din domeniul medical care au participat la dezbaterile organizate în iulie și august, de Fundația Comunitară Buzău, în cadrul proiectului „Seri Sociale”, având ca temă de discuție Sănătatea, le consideră importante pentru personalul medical, care în acest fel ar putea contribui la îmbunătățirea serviciilor medicale și a competențelor, cât și la o mai bună comunicare și relaționare cu pacienții.
În ceea ce privește proiectele prin care să se vină în sprijinul comunității în mod direct, participanții la dezbateri au identificat ca benefice organizarea unei caravane medicale cu ajutorul căreia să se acorde consultații, anumite servicii medicale și informații pe teme medicale în comunitățile care nu au acces sau au acces difcil la servicii medicale. Totodată, organizarea unor campanii de prevenție și educație pentru sănătate în școli și în comunitățile vulnerabile, susținute de specialiști în domeniu, ar ajuta la mai buna înțelegere a unor factori de risc pentru sănătate, la evitarea automedicației sau a unor „leacuri” care pot face mai mult rău decât bine, care ar putea ajuta la prevenirea multor boli și evitarea unor riscuri majore.
Implicarea într-o problemă pe care medicii au sesizat-o tot mai frecvent în ultimul timp în rândul copiilor și tinerilor, ar fi organizarea unei campanii de evaluare posturală a elevilor în timpul școlii. Medicii ortopezi spun că atunci când copilul este în creștere, greutatea ghiozdanului, o poziție greșită în bancă sau un stil de viață sedentar pot provoca daune ireparabile coloanei vertebrale. Tocmai de aceea, o evaluare constantă și o educație adecvată ar putea corecta acest neajuns.
Împreună cu membrii Fundației, particianții la Serile Sociale pe domeniul sănătății – medici, manageri de spital, reprezentanți ai unor ONG-uri – au generat, astfel, „idei și soluții valoroase care pot fi transformate în proiecte cu impact local”, transmit reprezentanții Fundației Comunitare Buzău.
Ideile și inițiativele rezultate în urma întâlnirilor cu profesioniștii din Sănătate vor fi analizate de specialiștii Fundației Comunitare, urmând ca ideile și propunerile să se transforme în proiecte „astfel încât să putem sprijini oamenii cu inițiativă care le pot implementa. Rolul nostru, al Fundației Comunitare Buzău, este să generam contexte în care ideile și oamenii cu inițiativă pot crește și să îi conectăm cu resursele necesare pentru ca proiectele să se transforme în realitate. Ne dorim să avem destul de multe inițiative în domeniul sănătății în Buzău, în așa fel încât să le putem înscrie în concursuri de proiecte, pentru a obține finanțare pentru ele”, a declarat Anca Nicolescu, directorul executiv al Fundației Comunitare Buzău.
Lavinia Iordache, președintele Consiliului Director al Fundației Comunitare Buzău consideră că participarea celor 15 specialiști la întâlnirile organizate în cadrul Serilor Sociale „este o dovadă că avem în comunitate oameni cărora le pasă de comunitatea în care trăiesc și care sunt deschiși să se implice în astfel de inițiative, ceea ce ne dă speranța că împreună putem dezvolta potențialul Buzăului”.
Dr. Simona Anton – medic primar medicină internă, dr. Robert Irimie – medic specialist medicină de urgență, dr. Lucia Nicolescu-Vasile – medic stomatolog, dr. Alina Iordache – medic primar pediatru, dr. Crina Ștefănescu – medic primar OB, dr. Cătălin Citrea – medic primar radiologie și imagistică, dr. Dan Mihai – medic specialist ortopedie, dr. Cosmin Ursăchescu – medic primar ORL, dr. Andreea Ursăchescu – medic primar gastroenterologie, dr. Răzvan Dedu – medic primar chirurgie generală, dr. Bogdan Micu – medic primar boli infecțioase, Nicoleta Nicolae – fiziokinetoterapeut, Mihaiela Avramescu – psiholog, Cristina Vasile – director executiv Fundația Crucea Alb-Galbena și Marilena Dobrescu – manager Spitalul de boli cronice Smeeni sunt invitații Fundației Comunitare la discuțiile pe tema sănătății
Lansat in iunie 2022, proiectul „Seri Sociale” este un eveniment de networking și generator de idei pentru dezvoltarea comunității buzoiene. Prin întâlnirile din cadrul Serilor Sociale, Fundația Comunitară Buzău își propune să aducă împreună, o dată pe lună, oameni reprezentativi din comunitatea buzoiană, cu scopul de a identifica resurse, nevoi, oameni cu inițiativă din comunitate, dar și de a genera soluții și idei de proiecte locale care pot imbunătăți calitatea vieții.
Prima întâlnire a fost dedicată rolului și importanței femeii în societate, iar la evenimentul care a avut loc în luna iunie au participat femeile cu rol activ in comunitatea buzoiană. Au urmat cele două întâlniri pe tema Sănătății, iar la următoarea, care va avea loc la sfârșitul lunii septembrie se va discuta despre Educația STEAM.
Scopul Fundației Comunitare este acela de a dezvolta resursele locale și de a susține transformarea județului Buzău „într-un loc mai bun pentru copiii noștri. Împreună ne implicăm activ și proactiv în domenii importante de interes comun precum educație, sănătate și mediu înconjurător”.
Conceptul evenimentului este dezvoltat și implementat de echipa Fundației Comunitare Buzău în parteneriat cu Hotel Pietroasa.