Ziua Mondială a Sănătății 2021, sub spectrul pandemiei de COVID-19

7 aprilie 2021 | 0 comentarii |

Anul acesta, OMS promovează mesajul „Pentru o lume mai dreaptă și mai sănătoasă. Fără inechitate în sănătate!” La mulți ani cadrelor medicale din România și din lume! Multă sănătate tuturor! 

 

Anual, la 7 aprilie, este sărbătorită Ziua Mondială a Sănătăţii, cu scopul de a evidenţia o temă de sănătate specifică unui domeniu prioritar ce provoacă îngrijorare pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Pandemia de COVID-19 a lovit greu toate țările, dar impactul cel mai dur a fost asupra comunităților deja vulnerabile. Peste tot în lume există comunități, oameni care au venituri reduse, condiții de trai și de educație mai slabe, mai puține oportunități de angajare, acces redus la apă, sanitație și produse alimentare sigure, servicii de sănătate etc. iar asta duce la suferințe inutile, boli evitabile și decese premature. Pandemia de COVID-19 a redus câştigurile recente în domeniul sănătăţii şi a împins mai mulţi oameni în sărăcie şi nesiguranţă alimentară, amplificând inegalităţile de gen, sociale şi de sănătate.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS), promovează cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății 2021, mesajul „Building a fairer, healthier world for everyone”, subliniind că este nevoie de p lume mai dreaptă și mai sănătoasă, iar inegalitățile privind sănătatea pot fi prevenite.

 

Cu ocazia Zilei mondiale a sănătăţii, OMS face apel la liderii lumii și la acţiuni de eliminare a inechităţilor privind sănătatea, ca parte a unei campanii globale de-a lungul unui an, pentru a aduce oamenii împreună şi de a construi o lume mai corectă şi mai sănătoasă. Campania evidenţiază principiul constituţional al OMS conform căruia „obţinerea celui mai înalt standard de sănătate este unul dintre drepturile fundamentale ale fiecărei fiinţe umane fără deosebire de rasă, religie, credinţă politică, condiţie economică sau socială”.

Lumea în care trăim este o lume, încă, inegală. Inechităţile în materie de sănătate nu sunt doar nedrepte şi incorecte, dar ameninţă şi progresele înregistrate până în prezent. De asemenea, aceste inegalităţi au capacitatea de a mări, mai degrabă decât de a restrânge decalajele existente.

COVID-19 a lovit cu putere toate ţările, dar impactul său a fost cel mai dur asupra acelor comunităţi care erau deja vulnerabile, mai expuse la boală, cu mai puţine şanse de a avea acces la servicii de calitate de îngrijire a sănătăţii şi cu mai multe şanse de a experimenta consecinţe nefavorabile ca rezultat al măsurilor luate pentru a reduce pandemia.

 

Campania lansată de OMS subliniază că realizarea celui mai înalt standard de sănătate este unul dintre drepturile fundamentale a fiecărei ființe umane fără discriminare de rasă, religie, credință politică, condiție economică sau socială” și îndeamnă la acțiune fiecare comunitate și fiecare om:

Să lucrăm împreună, comunitățile și persoanele afectate, pentru a aborda cauzele inechităților, a identifica soluții și a le aborda. Cel mai mare impact poate fi obținut atunci când autoritățile și comunitățile lucrează împreună.

Să colectăm date fiabile. Livrarea și colectarea datelor din sănătate clasificate în funcție de sex, vârstă, venit, educație, dizabilitate, locație geografică și alte caracteristici necesare vor fi deosebit de utile pentru a evalua inechitatea socială și a lupta cu ea.

Să abordăm inechitățile. Cauzele inechităților trebuie abordate, iar investițiile în asistența medicală primară – mărite.

Să acționăm dincolo de hotare. De exemplu, numai atunci când putem proteja, testa și trata întreaga populație de pe glob putem pune capăt pandemiei de COVID-19. Pe lângă asigurarea unei aprovizionări echitabile cu vaccinuri, teste și tratamente, trebuie să consolidăm mecanismele naționale și internaționale și să construim încrederea și participarea comunității la nivel global.

 

Acoperirea Universală cu Servicii de Sănătate este obiectivul principal al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii și tema din acest an sub care se marchează Ziua Mondială a Sănătății. Acest obiectiv vizează asigurarea accesului tuturor persoanelor la serviciile de sănătate de care au nevoie, atunci când au nevoie, chiar în comunitatea din care fac parte, fără a suferi dificultăţi financiare. Acoperirea Universală cu Servicii de Sănătate include întregul spectru de servicii de sănătate esenţiale, de calitate, de la promovarea sănătăţii până la prevenire, tratament, reabilitare şi îngrijire paliativă.

În 2020, de Ziua Mondială a Sănătăţii s-a pus în evidență munca asistentelor medicale şi a moaşelor şi li s-a reamintit, liderilor mondiali, rolul critic pe care acestea îl au în menţinerea unei lumi sănătoase. În contextul actual, al pandemiei de COVID-19, asistentele medicale şi alţi lucrători din domeniul sănătăţii se află în prima linie oferind îngrijiri şi tratament de calitate, susţinând dialogul comunitar în abordarea temerilor şi întrebărilor.

 

În 1948, cu prilejul primei întruniri globale dedicată sănătăţii şi găzduită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, s-a hotărât aniversarea la 7 aprilie a Zilei Mondiale a Sănătăţii. La această dată a intrat în vigoare Convenţia OMS.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii este o instituţie specializată a Naţiunilor Unite care a fost creată la 22 iulie 1946, cu sediul la Geneva. Ziua mondială a sănătăţii a fost marcată pentru prima dată în 1950.

În ultimii 50 de ani, marcarea Zilei Mondiale a Sănătăţii a scos în evidenţă aspecte importante legate de sănătate, cum ar fi sănătatea mintală, îngrijirea mamelor şi a copiilor, dar şi schimbările climatice cu repercusiuni asupra sănătăţii. Sărbătoarea este marcată de activităţi care se extind dincolo de ziua în sine şi servesc drept ocazie de a concentra atenţia mondială asupra acestor aspecte importante ale sănătăţii globale.

 


Adaugati un comentariu


 

*