Ziua Mondiala a Sanatatii 2017: Sa vorbim despre DEPRESIE!

6 aprilie 2017 | 0 comentarii |

Aproape 932.000 de romani sunt diagnosticati cu depresie, iar la nivel mondial, 322 de milioane de oameni sunt afectati de aceasta problema de sanatate mintala.  

 

depresia_-_hai_sa_vorbim1Celebrata, anual, la 7 aprilie, Ziua Mondiala a Sanatatii marcheaza infiintarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) si oportunitatea de a atrage atentia asupra unei probleme stringente care afecteaza sanatatea globala. Tema din acest an este DEPRESIA, care afecteaza peste 322 de milioane de persoane de toate varstele si categoriile sociale din lume. Altfel spus, echivalentul a 4,4% din populatia globala se confrunta cu aceasta problema de sanatate mintala care, trebuie constientizata si controlata, prin ingrijire de specialitate.Numarul persoanelor cu depresie se afla in crestere, in special in tarile slab dezvoltate.

Stigmatizarea asociata bolilor psihice, inclusiv depresiei, ramane o bariera pentru persoanele care au nevoie de ajutor, dar aceasta stigmatizare poate fi redusa si chiar eliminata prin informare si comunicare. De aceea este important „Sa vorbim despre DEPRESIE” cu un membru al familiei, cu un prieten, un cadru medical, in scoli, la locul de munca sau la evenimente sociale, dar si in spatiul public. Sub sloganul amintit, campania de educatie din acest an se adreseaza cu precadere celor trei categorii de persoane considerate cu cele mai vulnerabile: adolescenti si adulti tineri, femei de varsta fertila (in special dupa nastere) si adulti peste 60 de ani.

 

infografic_romAproximativ 5% din populatia Romaniei sufera de o forma de tulburare depresiva (diagnosticata, aflata sub tratament), arata un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Din 2005 pana in 2015, prevalenta depresiei a crescut in lume cu 18,4% si este mai raspandita in randul femeilor decat in randul barbatilor, afirma specialistii. Prevalenta depresiei variaza, pe plan global, si in functie de varsta – depasind 7,5% in randul femeilor care au intre 55-74 de ani si situandu-se peste 5,5% in randul barbatilor din aceeasi categorie de varsta.

Depresia apare insa si la persoane tinere, inclusiv la copii si la adolescenti sub 15 ani, dar prevalenta este mult mai scazuta, in cazul acestora.

Riscul de a suferi de depresie este amplificat de factori precum: saracia, lipsa unui loc de munca,evenimente triste din viata, precum decesul unei persoane apropiate sau sfarsitul unei relatii, boala fizica sau problemele asociate consumului de alcool sau de droguri, atrag atentia expertii.

 

depresieDEPRESIA, tema din acest a Zilei Mondiale a Sanatatii a fost aleasa avand ca motivatie impactul major pe care il are asupra populatiei aceasta problema de sanatate mintala, afectand uneori exercitarea unor activitati de zi cu zi si avand, in anumite situatii, consecinte devastatoare asupra relatiilor de familie, prietenie si chiar profesionale. In cele mai severe cazuri, depresia poate conduce la sinucidere, cea dea doua cauza de mortalitate in cazul tinerilor cu varsta intre 15-29 de ani, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Chiar daca depresia poate fi tratata, ea reprezinta, inca, o povara personala, sociala si economica majora pentru sistemele de sanatate din intreaga lume. Exista inca o proportie mare a persoanelor care nu urmeaza un tratament, desi acesta este eficient si accesibil din punct de vedere financiar. Totusi, multe persoane subestimeaza importanta acestuia, iar la nivel mondial, mai putin de 50% din populatia afectata de depresie primeste un tratament.

 

Stigmatul social se asociaza cu depresia, arata expertii, acesta fiind un motiv in plus care scade aderenta la tratamentterapie-depresieConform specialistilor, informarea constanta si programele de preventie pot fi eficiente in reducerea ratei depresiei, alaturi de programele organizate la nivel de comunitate, in scoli, astfel incat sa transmit modele de gandire pozitiva, in randul tinerilor, adolescentilor si persoanelor care pot fi vulnerabile in fata depresiei.

Depresia apare in urma unor interactiuni complexe dintre factori de ordin social, psihologic si biologic, arata specialistii. Persoanele care au trecut prin experiente traumatizante sau triste sunt predispunse la depresie. La randul ei, aceasta afectiune poate sa agraveze o anumita stare sau situatie personala de viata. In plus, depresia si sanatatea fizica se afla in corelatie, arata datele.

 

depresieDepresia este o boala care se trateaza, la fel ca orice alta problema de sanatate. De aceea, este esentiala constientizarea problemei si cautarea ajutorului de specialitate. Depresia poate fi abordata din timp si controlata, astfel ca, specialistii ii sfatuiesc pe toti cei care observa semnele depresiei sa actioneze fara retinere si sa se prezinte la medic. Totodata, se recomanda si evitarea deconectarii de la activitatile de zi cu zi, hobby-uri, persoane apropiate si familie, pastrarea unor mese regulate si respectarea orelor necesare de somn, alaturi de integrarea activitatilor sportive in viata si evitarea alcoolului.

Semne precum tristetea prelungita, pierderea interesului fata de activitatile preferate, inabilitatea de a duce la bun sfarsit atributiile de zi cu zi, observate de-a lungul unei perioade de cel putin doua saptamani, pot sa indice aparitia depresiei, arata Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Alte simptome ale depresiei includ: pierderea energiei, modificarea apetitului, putere redusa de concentrare, neliniste, incapacitatea de a lua decizii, sentimentul lipsei de valoare, lipsa de speranta si chiar ganduri suicidale.

 

*Campanie derulata de catre: Organizatia Mondiala a Sanatatii – Biroul pentru Romania, in parteneriat cu Institutul National de Sanatate Publica, Colegiul Medicilordin Municipiul Bucuresti, Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania, Asociatia Romana de Psihiatrie si Psihoterapie, Asociatia Romana de Psihiatrie a Copilului si Adolescentului si Profesii Asociate, Societatea Nationala de Medicina Familiei, Societatea Romana de Pneumologie, Asociatia de Podiatrie, Societatea de Neuropatie Diabetica, Asociatia Romana de Educatie in Diabet 

*Parteneri media: Radio Romania Cultural, SanatateaTV.ro, Click pentru Femei, Ziarul de Iasi, Ro Health Review,  Viata Medicala, Doctorquinn.ro, ComunicateMedicale.ro, La-Psiholog.ro, Sanatatea Buzoiana, Info-Sanatate.ro, Jurmed – Jurnal de Sanatate, SfatulParintilor.ro.

*Management campanie: Sanatatea Press Group.

 


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*