România așteaptă recomandări oficiale în legătură cu vaccinul produs de AstraZeneca

Îngrijorarea față de acest produs a crescut, după ce șeful strategiei de vaccinare din cadrul Agenției Europene a Medicamentului a declarat într-un interviu că există o legătură între evenimentele trombotice și administrarea serului.

 

Unul din subiectele principale abordate în conferința săptămânală susținută de coordonatorul campaniei naționale e vaccinare împotriva Covid-19 l-a constituit declarația făcută de Marco Cavaleri, cel care coordonează strategiile de vaccinate în cadrul Agenției Europene a Medicamentului (EMA). În cadrul unui interviu dat pentru presa italiană, acesta a declarat că există o legătură între evenimentele trombotice și administrarea vaccinului de la Astra Zeneca, ulterior acesta precizând că cele declarate reprezintă o părere personală.

Chiar și așa, declarația a făcut valuri, stârnind un nou val de îngrijorare în privința acestui vaccin, care deja a pierdut mult din popularitate după ce au apărut primele suspiciuni că ar putea genera formarea de cheaguri de sânge. Deși EMA a confirmat luna trecută că produsul este sigur și eficient, numărul celor care se programează pentru a primi acest vaccin a scăzut, fiind semnificativ și numărul celor care se programaseră inițial apoi s-au retras de pe liste.

Medicul Valeriu Gheorghiță a declarat că, începând cu luna martie, au fost peste 207.000 de anulări în platformă, iar dintre persoanele deja programate, circa 99.000 au renunțat la programare, fiind vorba de 28% din cei care își confirmaseră programare. Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare recunoaște că acesta este un procent mare și consideră firească îngrijorarea oamenilor, deși în România nu a fost confirmate cazuri de tromboză asociate cu administrarea acestui vaccin.

 

Dr. Valeriu Gheorghita

Acesta consideră că este nevoie de mai multe informații venite din partea EMA pentru ca oamenii să își recapete cât de cât încrederea în acest vaccin, precizând că este de părere că administrarea acestuia nu va fi suspendată, ci vor fi făcute recomandări suplimentare în acest sens. „Ne aşteptăm să se facă recomandări particulare, poate pentru un anumit profil de persoană, care eventual să fie la risc să dezvolte aceste tipuri de evenimente, trombotice, particulare. De asemenea, trebuie să menţionăm că acest mecanism de evaluare a tuturor reacţiilor adverse este valabil pentru toate medicamentele şi vaccinurile, este un proces obişnuit şi este foarte bine că se întâmplă aşa şi că avem aceste semnale, tocmai pentru a nu trece lucrurile neanalizate şi neinvestigate. Nu ne aşteptăm la o retragere a autorizării de punere pe piaţă a acestui vaccin. Foarte probabil că vor fi recomandări suplimentare transmise şi modificate recomandările din caracteristicile produsului, practic modificări ale prospectului”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiță.

 

Astfel, autoritățile din România așteaptă aceste noi recomandări din partea EMA, care este posibil să fie transmise chiar în cursul zilei de azi, iar vaccinarea cu serul de la AstraZeneca va continua ținând cont de acestea. „Noi sperăm, aşa cum toată lumea aşteaptă, să se facă aceste recomandări, încât să avem o sursă clară pe baza căreia să putem lua decizii. Mesajul este unul cât se poate de clar, aşteptăm recomandările Agenţiei Europene a Medicamentului. Sunt implicaţi toţi experţii de la nivel european, de la nivel internaţional, care analizează în detaliu toate aceste evenimente. În funcţie de recomandările transmise de Agenţia Europeană a Medicamentului, România va adopta toate măsurile, încât siguranţa fiecărui cetăţean, fiecărei persoane care doreşte să se vaccineze, să fie prioritară. De altfel, toate măsurile adoptate până la acest moment au avut în vedere în permanenţă beneficiile versus riscurile şi am plecat de la datele ştiinţifice disponibile şi de la recomandările agenţiei de reglementare europene. Se poate, sigur, ajunge în orice scenariu. Din acest motiv, aşteptăm şi noi să vedem care este decizia Agenţiei Europene a Medicamentului şi care vor fi recomandările”, a mai declarat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Această lipsă de încredere se resimte și la nivelul județului Buzău, centrul de pe bulevardul Nicolae Bălcescu unde se administrează acest ser, fiind singurul din județ unde există locuri disponibile și nu este nevoie de listă de așteptare. Dacă ieri dimineață, aici erau disponibile 427 de locuri, datele de pe platforma on-line de programare arată că la acest moment, numărul locurilor libere este de 882.

 

Vaccinul de la AstraZeneca ar urma să fie administrat și în cabinetele medicilor de familie, împreună cu cel de la Johnson & Johnson, începând cu data de 4 mai. Până acum, 3.082 de medici de familie din totalul de 10.940 care se află în relaţie contractuală cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au optat pentru a participa la campania de imunizare în cabinetele proprii, conform declarațiilor făcute în aceeași conferință de coordonatorul campaniei de vaccinare. Acesta apreciază că numărul medicilor de familie care au acceptat să se implice în această activitate este mai mic decât se aștepta. Azi demarează la Timișoara un proiect pilot în care sunt implicați 50 de medici de familie, care au început în această dimineață vaccinarea în cabinetele proprii, urmând ca din 4 mai, activitatea să se extindă în toată țara. „În cabinetele medicilor de familie vor fi alocate vaccinuri care pot să fie depozitate între 2 şi 8 grade şi, de asemenea, vor fi distribuite pe aceleaşi condiţii de temperatură, ceea ce înseamnă că avem la acest moment două opţiuni: vaccinul de la AstraZeneca şi vaccinul de la Johnson & Johnson, în funcţie de numărul de doze pe care urmează să le recepţionăm. Vaccinurile şi materialele sanitare, inclusiv trusele de adrenalină preumplute, seringile preumplute de adrenalină, EpiPen-uri vor fi alocate către fiecare cabinet de medicină de familie. Medicii de familie fac catagrafia pacienţilor din lista de pacienţi şi alocă un număr de circa 10 persoane la vaccinare pe zi, ţinând cont că vaccinul de la AstraZeneca este distribuit în flacon multidoză a câte 10 doze şi vaccinul de la Johnson & Johnson este distribuit în flacoane a câte 5 doze, aşa încât trebuie să avem între 5, 10 sau mai multe persoane, în funcţie de numărul celor care doresc să se vaccineze”, a explicat dr. Valeriu Gheorghiță.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*