Autoritățile europene de reglementare au decis: Vaccinul de la AstraZeneca este sigur și eficient

Prin urmare se recomandă continuarea administrării acestuia, nefiind stabilite în prezent legături clare de cauzalitate între vaccin și apariția trombozelor, fără a exclude însă definitiv acest risc.

 

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a făcut aseară anunțul așteptat de toate statele UE, cu privire la vaccinul produs de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxfrord. Acesta fusese oprit de la administrare în mai multe țări în urma apariției unor cazuri de tromboză la un număr mic de pacienți cărora le fusese administrat serul. În ciuda temerilor alimentate și de o campanie negativă declanșată de cei care nu susțin vaccinarea de nici un fel, decizia EMA este că vaccinul prezintă siguranță și eficiență, prin urmare, recomandă continuarea administrării sale în toate satele din spațiul Uniunii Europene.

Anunțul era unul previzibil și a fost făcut aseară de  Emer Cooke, directorul executiv al EMA, care a declarat că „în urma analizării datelor existente, Comitetul pentru evaluarea riscului în materie de farmacovigilenţă a ajuns la o concluzie clară: este vorba despre un vaccin sigur şi eficace. Beneficiile în ceea ce priveşte protecţia împotriva Covid-19, cu riscul asociat de deces şi spitalizare, depăşesc posibilele riscuri de efecte secundare”. Aceasta a mai spus că, în baza dovezilor actuale, vaccinul de la AstraZeneca nu poate fi asociat cu o creştere a riscului global de evenimente tromboembolice sau cheaguri de sânge, însă un astfel de risc nu poate fi exclus definitiv, fiind vorba de posibile reacții adverse rare.

 

EMA va face în continuare investigații pentru a afla mai multe detalii despre cazurile în care s-au înregistrat reacții adverse și a cerut producătorului să precizeze toate riscurile, inckusiv cel de troboembolie, în prospect.

Până acum, s-au consemnat 25 de cazuri de coagulare intravasculară diseminată și tromboză de sinus venos cerebral, din peste 20 de milioane de persoane vaccinate, frecvența acestor cazuri fiind chiar mai mică decât cea înregistrată în rândul populației generale. EMA a lăsat însă la latitudinea fiecărei țări să decidă dacă va continua sau nu vaccinarea cu acest ser, însă la scurt timp după anunțul făcut de directorul agenției, mai multe state care suspendaseră imunizarea cu vaccinul AstraZeenca au anunțat că vor relua administrarea acestuia.

Autoritățile din România au luat o decizie inspirată atunci când au anunțat că nu vor sista vaccinarea cu acest produs până la o recomandare fermă venită din partea EMA și în acest mod nu au fost pierdute zile prețioase în cursa pentru atingerea nivelului de imunizare de 70%. S-au limitat doar la a retrage temporar un lot suspectat că ar fi provocat probleme în Italia, însă în urma concluziilor comunicate ieri, este aproape sigur că dozele carantinate vor fi repuse în circuit.

 

Astăzi urmează să ajungă la centrul de stocare de la Institutul Cantacuzino o nouă tranșă, de 43.200 de doze de vaccin AstraZeneca, iar de aici vor fi distribuite ulterior către centrele de vaccinare din țară. Deși circa 30.000 de români au renunțat la programările pentru imunizarea cu acest ser în urma izbucnirii scandalului, locurile rămase libere au fost ocupate în mare parte de alte persoane, care ai preferat să le fie administrat acest vaccin și să nu fie nevoite să aștepte imunizarea până la mijlocul verii sau chiar până la toamnă.

Dacă la Buzău, în singurul centru în care se administrează vaccin de la AstraZeneca – cel de pe bulevardul Nicolae Bălcescu – erau disponibile la începutul acestei săptămâni 265 de locuri, în această dimineață, harta de pe site-ul care găzduiește platforma de programare indică faptul că nu mai există nici un loc liber, iar pe lista de așteptare figurează 560 de persoane.

În urmă cu mai puțin de două săptămâni, autoritățile din România au luat o altă decizie importantă referitoare la acest vaccin, eliminând limita superioară de vârstă. Astfel, dacă inițial acesta putea fi administrat persoanelor cu vârste între 18 și 55 de ani, în prezent, singura condiție referitoare la vârstă este ca persoana vaccinată să aibă cel puțin 18 ani. Decizia a fost luată după ce vaccinul și-a dovedit eficiența și în cazul vârstnicilor, categorie care nu fusese suficient reprezentată în studiile clinice anterioare aprobării de punere pe piață a vaccinului.

 


Adaugati un comentariu


 

*