Vaccinurile recepționate de la Johnson & Johnson rămân blocate cel puțin până săptămâna viitoare

15 aprilie 2021 | 0 comentarii |

Atunci este așteptată o recomandare din partea Agenției Europene a Medicamentului (EMA) cu privire la administrarea acestui ser.

 

Cele 60.000 de doze de vaccin de la Johnson & Johnson care au ajuns ieri în România au fost depozitate și rămân în centrul de stocare de la Institutul Cantacuzino cel puțin până săptămâna viitoare, când Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) ar trebui să transmită o recomandare către toate statele UE, referitoare la administrarea acestui ser. În Statele Unite, autoritatea similară a recomandat o pauză în administrarea vaccinului după apariția a șapte cazuri de evenimente trombotice la aproape 7,5 milioane de persoane vaccinate, care a fost prelungită cu încă o săptămână.

Având în vedere această situație, administrarea vaccinului în spațiul UE, care ar fi trebuit să înceapă în această săptămână, a fost amânată până la noi directive din partea EMA, care desfășoară propriile cercetări privind o eventuală legătură între administrarea vaccinului și apariția cheagurilor de sânge. Dacă se va stabili că poate exista o astfel de legătură, ca și în cazul vaccinului AstraZeneca, se vor pune în balanță beneficiile și riscurile. Din datele existente la acest moment reiese clar că beneficiile sunt mai mari decât riscurile, având în vedere incidența evenimentelor trombotice de aproximativ un caz la un milion de persoane vaccinate.

 

Autoritățile din România așteaptă însă recomandarea EMA, iar dacă aceasta va fi similară cu cea referitoare la vaccinul AstraZeneca, în mod evident se va da drumul la vaccinarea și cu acest ser.

Compania britanică Airfinity, specializată în analiza informațiilor științifice,  a estimat că o eventuală suspendare a noului vaccin ar putea întârzia cu mai bine de două luni atingerea pragului de imunizare de 75% la nivelul Uniunii Europene. Astfel, dacă în prezent se estimează că se va ajunge la acest nivel până la sfârșitul lunii septembrie, analiștii britanici spun că termenul se va putea prelungi până în jurul datei de 8 decembrie.

Automat, asta înseamnă că vor fi date peste cap și previziunile optimiste ale premierului Florin Cîțu, care anunța zilele trecuteRomânia va atinge pragul optim de imunizare în luna iulie, cu circa două luni mai devreme decât termenul estimat inițial, care era în luna septembrie.

 

Deocamdată, săptămâna aceasta s-a ajuns la capacitatea de 115.000 de persoane vaccinate zilnic, însă până acum, recordul de vaccinări a fost de 80.120de persoane într-o zi, cifră înregistrată ieri. Asta înseamnă că aproximativ 35.000 de locuri au fost neocupate, mare parte din ele în centrele în care se administrează vaccinul AstraZeneca, față de care oamenii au devenit foarte reticenți.

Același lucru s-ar putea întâmpla și cu cel de la Johnson & Johnson, creat pe baza aceleiași tehnologii și suspectat de aceleași efecte adverse. Spre deosebire de celelalte vaccinuri disponibile în prezent, cel de la Johnson & Johnson se administrează într-o singură doză, ceea ce ar contribui semnificativ la accelerarea ritmului de vaccinare.

Pe lângă cele 60.000 de doze primite ieri, România mai așteaptă în perioada următoare alte 103.000 de doze, însă nu se știe când vor sosi, dat fiind faptul că producătorul a sistat momentan livrările către Uniunea Europeană, până când autoritățile americane de reglementare vor emite o recomandare privind administrarea acestui vaccin.

 


Adaugati un comentariu


 

*