Revenirea la normalitate începe de la 1 iunie?

Un comitet interministerial constituit azi va pune la punct, până atunci, un plan detaliat privind reluarea activităților și evenimentelor supuse în prezent restricțiilor, se angajează guvernul.

 

Florin Cîțu

În ciuda protestelor care au avut loc în ultima săptămână, autoritățile rămân ferme pe poziții și nu renunță la niciuna din restricțiile aflate în vigoare în prezent. Astăzi a fost fixat însă un termen de la care se va putea începe să se facă trecerea spre normalitatea dinaintea pandemiei. Până atunci mai sunt aproape două luni, iar între timp, populația trebuie să respecte în continuare cu strictețe măsurile de protecție și restricțiile impuse pentru prevenirea răspândirii pandemiei, dar și să meargă să se vaccineze.

Anunțul despre revenirea la normalitate a fost făcut de premierul Florin Cîțu, care a precizat că primele măsuri în acest sens vor începe să fie aplicate de la 1 iunie. Acesta a declarat că măsurile impuse în urmă cu o săptămână și îndelung contestate de cei care ies să protesteze în stradă încep să dea rezultate și putem vorbi la acest moment de o stabilizare a situației epidemiologice. „Aceste măsuri le-am luat după ce am discutat cu mai mulţi factori de decizie şi se vede că avem deja rezultate. Mă uit la evoluţia zilnică a cazurilor, avem un platou care se menţine de aproape o săptămână. Măsurile pe care le-am luat dau rezultate, funcţionează” – a declarat Florin Cîțu în această după-amiază.

 

Astfel, restricțiile sanitare actuale vor rămâne și mai departe în vigoare, iar orele de închidere a magazinelor în zonele cu rată mare de infectare vor rămâne cele stabilite în urmă cu o săptămână.

Florin Cîțu a anunțat totodată înființarea unui comitet interministerial pe care îl va coordona personal și care va avea ca scop găsirea de soluții pentru revenirea la normalitate, din 1 iunie, în toate domeniile supuse restricțiilor în perioada pandemiei. Pentru a se ajunge la cele mai bune soluții, specialiștii din ministere se vor consulta și cu reprezentanții patronatelor și sindicatelor din domeniile vizate, astfel încât, până la data stabilită, să fie pus la punct un plan coerent pentru reluarea normală a activităților și evenimentelor.

Termenul de 1 iunie a fost stabilit ținând cont și de faptul că până la data respectivă se estimează că vor fi vaccinate anti-Covid 5 milioane de români, ceea ce reprezintă 35% din populație și jumătate din procentul necesar pentru obținerea imunității de turmă, a subliniat premierul.

 

O altă veste bună venită dată de Cîțu este aceea că pragul de imunizare de 70% din populație ar putea fi atins cu câteva luni mai devreme decât se estima inițial, datorită disponibilității, în perioada următoare, a unui număr mai mare de doze de vaccin și a creșterii capacității de vaccinare la 100.000 de persoane pe zi.

Astfel, dacă la început se estima că se va ajunge în septembrie la 10 milioane de persoane vaccinate – pragul necesar pentru obținerea imunității la nivelul populației –  Florin Cîțu consideră că acest prag se va putea atinge în luna iulie, cu condiția ca populația să meargă să se vaccineze.

Premierul admite că este nevoie și de o mai bună promovare a activității de vaccinare, în special în mediul rural, iar în acest scop, autoritățile vor apela din nou la sprijinul Bisericii, care a anunțat la debutul campaniei de vaccinare că susține acest demers, dar a cărei implicare nu a fost prea vizibilă până acum, cu excepția câtorva mesaje mai mult formale, transmise de clerici de seamă din cadrul BOR.

Celor care își făceau griji că nu vor mai putea ieși din casă dacă nu se vaccinează, premierul le-a transmis că nu se pune problema aplicării certificatului verde de vaccinare în țară, oricine putând călători oriunde, fără a fi obligat să facă dovada că este vaccinat. Cel mai probabil, certificatul nu va fi obligatoriu nici pentru călătoriile în afara țării, dar va constitui un instrument util pentru evitarea unor proceduri cum ar fi testarea sau carantina.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*