Eliminarea restricțiilor se va face pe măsură ce crește rata de imunizare

29 aprilie 2021 | 0 comentarii |

Pentru că interesul tuturor este ca acest lucru să se întâmple cât mai curând, va fi demarară și o amplă campanie de informare în privința vaccinării, adaptată fiecărui sector în care se impun măsuri de relaxare.

 

La jumătatea acestei săptămâni a avut loc a doua reuniune a comitetului interministerial constituit în vederea stabilirii măsurilor ce se impun pentru începerea revenirii la normalitate începând cu data de 1 iunie. Alături de reprezentanții autorităților guvernamentale, la reuniune au participat și reprezentanți au autorităților locale, împreună cu cei ai operatorilor din turism, ai organizatorilor de evenimente și spectacole și ai operatorilor din sectorul HoReCa.

Acestea se numără printre sectoarele cel mai grav afectate de pandemie, din punct de vedere economic, astfel că măsurile de relaxare anunțate de la 1 iunie sunt așteptate cu nerăbdare, atât de angajați cât și de clienți. În cadrul reuniunii s-a discutat despre perspectiva organizării unor evenimente culturale-pilot despre care vorbea și ministrul Culturii zilele trecute, reprezentanții asociațiilor și organizațiilor de profil venind cu propuneri concrete în acest sens. Pe lângă evenimentele de acest gen, care ar urma să fie găzduite de sălile de spectacole de la Teatrul Național și Opera Română, reprezentanții Asociației Municipiilor și-au exprimat disponibilitatea de a organiza și a găzdui alte evenimente de acest gen.

S-a discutat totodată și de redeschiderea localurilor de alimentație publică din sectorul HoReCa.

 

Reprezentanții operatorilor din sector au venit la rândul lor cu o serie de propuneri în acest sens, care vor fi analizate în grupuri tehnice formate din specialiști ai mai multor ministere.

S-a căzut de acord asupra necesității adaptării măsurilor de relaxare în funcție de specificul fiecărui sector vizat, urmând ca aceste măsuri să fie puse în aplicare treptat. Ritmul de implementare a acestor măsuri va depinde în mare parte de modul în care avansează campania de vaccinare anti-Covid, interesul general fiind acela ca ritmul de imunizare să se accelereze, pentru a se atinge cât mai rapid pragul de 10 milioane de persoane vaccinate. În acest sens, reprezentanții Guvernului au dat asigurări că vor extinde campania de vaccinare, măsurile imediate fiind anunțate recent de coordonatorul campaniei, dr. Valeriu Gheorghiță, iar o parte dintre ele fiind deja puse în aplicare.

 

Tiberiu Horatiu Gorun

Totodată, pentru a convinge cât mai mulți oameni să se vaccineze, va fi demarată în curând și o amplă campanie de informare care va fi adaptată fiecărui sector vizat de măsurile de relaxare. Oamenilor li se va explica astfel că este bine să se vaccineze pentru a putea merge mai curând la spectacole și festivaluri, pentru a  putea călători fără restricții, pentru a organiza nunți, botezuri sau alte evenimente în familie sau pentru a putea petrece o seară la terasă ori la restaurant, fără grija că trebuie să fie acasă la ora 22.00.

Cea de-a doua reuniune a comitetului interministerial a fost prezidată de secretarul general al Guvernului, Tiberiu Horațiu Gorun, care a declarat la finalul întâlnirii că „la acest moment,  campania de vaccinare merge bine, există suficiente doze de vaccin pentru a ne atinge ținta de 5 milioane de persoane vaccinate până în iunie, astfel încât rata de imunizare să ne permită revenirea treptată la normalitate”. La rândul său, secretarul general adjunct al Guvernului, Mircea Abrudean, a declarat că „este nevoie să venim cu propuneri de măsuri concrete într-un timp cât mai scurt și să avem un mod de lucru eficient. Secretariatul General al Guvernului se va implica total, iar grupurile de lucru vor avea în analiză propunerile venite în domeniile economie, sănătate, muncă și protecție socială, transporturi și infrastructură, educație și cercetare, tineret și sport, respectiv, cultură”.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*