Primele alerte de infecții cu noul coronavirus, în patru orașe din România

27 ianuarie 2020 | 0 comentarii |

Din fericire, toate cazurile suspecte au sau fost infirmate, însă circulația persoanelor care ajung la noi în țară din zona geografică a Chinei este strict monitorizată, în contextul în care numărul persoanelor infectate a trecut de 2000.

 

Noul comitet interministerial pentru monitorizarea și managementul potențialelor infecții cu noul coronavirus, înființat la jumătatea săptămânii trecute, a emis primul buletin informativ, în care sunt precizate măsurile care s-au luat până la acest moment și activitățile care se vor desfășura în continuare pentru depistarea eventualelor cazuri de infecție cu noul virus apărut în China.

Evoluția situației epidemiologice din China a alertat autoritățile din întreaga lume, mai ales că au fost înregistrate cazuri de îmbolnăviri si în alte țări, coronavirusul ajungând și pe continentul american dar și în Europa.

În România, circulația persoanelor care intră în țară venind din zona geografică a Chinei este monitorizată pe criterii epidemiologice, fiind deja consemnate și primele alerte la Cluj, Timișoara, Constanța și București. Din fericire, toate posibilele cazuri de infecție cu noul virus au fost infirmate, după cum se precizează în buletinul informativ al comitetului interministerial. În cursul zilei de azi, a fost consemnată o nouă alertă la Bacău, în cazul unui tânăr întors recent din China, care s-a prezentat la spitalul județean, acuzând simptome celor date de infecția cu noul coronavirus. În această după-amiază, acesta a fost trimis cu o ambulanță la Institutul Matei Balș, conform protocolului stabilit, unde urmează a fi supus unor teste pentru a se stabili dacă a fost infectat cu virusul periculos.  vorba de

Mâine, la ora 15.00, pe aeroportul Otopeni sunt așteptați să sosească 25 de membri ai unui ansamblu folcloric din Mioveni, care efectuează un turneu în China, aflându-se în zona Beijing. Reprezentanții ambasadei României în China deja au luat legătura cu aceștia, și au anunțat că niciunul dintre membrii ansamblului nu are probleme de sănătate.

 

Sunt monitorizați în continuare și alți instrumentiști care s-au întors recent dintr-un turneu de 40 de zile în China, niciunul dintre aceștia nefiind suspect că ar fi contractat coronavirusul 2019-nCoV, care a fost descoperit în luna decembrie în China şi a ucis până în prezent zeci de oameni.

Situația în China și în alte zone de pe mapamond se înrăutățește pe zi ce trece, ieri dimineață fiind confirmate 2.061 de cazuri, dintre care 56 de decese. Toate decesele s-au înregistrat în China, iar cazuri de îmbolnăviri în afara granițelor țării s-au consemnat în Thailanda – 6 cazuri, Japonia – 3 cazuri, Macao – 2 cazuri, Coreea de Sud – 3 cazuri, Hong Kong – 5 cazuri, Taiwan – 3 cazuri, Singapore – 4 cazuri, Malaysia – 3 cazuri, Nepal – 1 caz, Vietnam – 2 cazuri, Statele Unite – 2 cazuri, Canada – 1 caz și Franța – 3 cazuri. Este vorba de persoane care au călătorit recent în China, iar la întoarcere au prezentat simptomele specifice infecției cu noul coronavirus.

Simptomele noului coronavirus sunt, în multe cazuri, similare cu cele ale unei răceli, dar pot fi însoţite de febră şi oboseală, tuse uscată şi dispnee (dificultate în respiraţie).

 

În România, setul de măsuri stabilite la constituirea comitetului interministerial a fost pus în aplicare, vizate fiind în special aeroporturile și unitățile sanitare. În spitale, personalul din toate secțiile de urgență și camerele de gardă are obligația ca, pe tot parcursul serviciului, să poarte echipament de protecție specific, format din mască și mănuși, iar unitățile sanitare au obligația să asigure personalului substanțele dezinfectante pentru mâini și pentru suprafețe, în cantități suficiente. S-a dispus și redactarea definiției de caz, conform recomandării Organizației Mondiale a Sănătății și informarea medicilor de familie a Unităților de Primiri Urgențe, precum și a tuturor unităților spitalicești. Totodată, a fost redactat redactarea un chestionar în baza căruia, în urma aplicării definiției de caz, pacientul să poată fi îndrumat către o unitate sanitară, secție sau spital de boli infecțioase. Pacienții suspecți vor fi izolați în condițiile necesare pentru bolile infecțioase cu transmitere aerogenă și cu respectarea precauțiunilor universale.

Primele cazuri suspecte vor fi dirijate către Institutul Matei Balș, unde vor fi izolate pentru asistență de specialitate, aceeași unitate urmând să redactând  și protocolul de diagnostic și tratament care a fost pus la dispoziția spitalelor de boli infecțioase din  Iași, Timișoara, Constanța, Cluj, dar și a spitalului Victor Babeș din București – unități desemnate să preia cazurile de pacienți suspecți.

 

În cabinetele medicale din aeroporturile internaționale București, Iași, Cluj, Constanța și Timișoara se asigură permanența 24 de ore din 24, pentru a putea fi preluați oricând pasagerii care prezintă simptomatologie respiratorie și febră. Totodată, aceste cabinete au fost dotate cu cantități suficiente de materiale de protecție pentru personalul medical, materiale ce au fost puse și la dispoziția personalului din aeroporturi, care vine în contact cu pasagerii.

De asemenea, au fost expuse la loc vizibil afișe informative, în zonele intens tranzitate de pasageri, fiind distribuite și pliante de informare.

O altă măsură dispusă este instalarea de scannere termice pe fluxurile de pasageri pentru detectarea celor a căror temperatură corporală este mai mare de 38 de grade, implementarea acestei măsuri urmând a fi decisă azi, în cadrul unei ședințe a comitetului, care va avea loc la sediul Ministerului Sănătății.

Până acum, Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu a decis declararea stării de urgenţă cu privire la noul coronavirus din China. La conferinţa de presă care a avut loc joi seară la Geneva, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că epidemia reprezintă o criză în China, însă „nu a devenit încă o urgenţă globală de sănătate”. Astăzi, el va merge în China pentru a analiza, împreună cu autoritățile din această țară, dacă se impune starea de urgență globală.

 


Adaugati un comentariu


 

*