Autoritățile române se pregătesc de confruntarea cu noul coronavirus apărut în China

22 ianuarie 2020 | 0 comentarii |

Astăzi a fost constituit un grup de lucru la nivelul Ministerului Sănătății și a fost dispus un prim set de măsuri ce vor fi puse în aplicare imediat.

 

Veștile despre noul coronavirus apărut recent în China sunt din ce în ce mai îngrijorătoare. Specialiștii confirmă că acesta se transmite de la o la om și au identificat chiar unele mutații ale acestuia. A fost confirmat și primul caz din afara continentului asiatic, în Statele Unite, pacientul fiind un cetățean american întors recent dintr-o călătorie în China. Din păcate, se pare că nu este vorba de informație alarmistă de genul celor care inundă mediul online, problema fiind tratată cu toată seriozitatea de autoritățile sanitare din întreaga lume.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat toate țările că noul coronavirus din China s-ar putea răspândi la nivel mondial şi a îndemnat spitalele din întreaga lume să se pregătească pentru acest scenariu. Specialiștii OMS s-au întrunit astăzi, în ședință de urgență, pentru a se decide dacă este cazul ca apariția noului coronavirus să fie declarată problemă de sănătate publică la nivel global, și este foarte posibil ca o alertă în acest sens să fie lansată la finalul întrunirii care are loc la Geneva.

Ministerul Afacerilor Externe din România a lansat încă de marţi, o atenţionare de călătorie în provincia Hubei, Wuhan, din China, unde există un focar de pneumonie virală cauzată de coronavirus şi recomandă românilor să evite deplasările în această zonă.

 

Alexandru Rafila, Adrian Streinu-Cercel

Și autoritățile din România au reacționat, la Ministerul Sănătății având loc astăzi, o întâlnire la care au participat specialiști în sănătate publică, boli infecțioase și microbiologie, alături de reprezentanți ai ministerului, pe agenda discuțiilor aflându-se măsurile ce trebuie luate în privința noului agent patogen care amenință sănătatea publică.

Astăzi s-a constituit astfel un grup de lucru, coordonat de secretarul de stat Nelu Tătaru, care se va întruni săptămânal, dar și oricând va fi nevoie, pentru a analiza evoluția situației la nivel național.

Din grup fac parte și managerul Institutului Național de Boli Infecțioase Matei Balș, dr. Adrian Streinu Cercel, și dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Micobiologie și membru în Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății. În această calitate, dr. Alexandru Rafila a precizat, cu referire la reuniunea de la Geneva,  că este posibil ca OMS să lanseze o alertă la nivel global, caz în care România, ca stat membru, va trebui să se conformeze, luând măsurile ce se impun. „Riscul există și pentru România, nu poate fi exclus, dar dacă vedem că în afara Chinei, până în momentul de faţă, sunt 6-7 cazuri, atunci probabil că discutăm de o probabilitate redusă. Nu putem să excludem însă apariţia unui caz şi în România şi în UE, în general”, a declarat acesta la finalul ședinței de la Ministerul Sănătății.

 

Ca măsuri stabilite în primă instanță, dr. Alexandru Rafila a menționat alertarea unităţilor de sănătate publică şi a tuturor unităţilor sanitare, inclusiv a medicilor de familie, precum și stabilirea spitalelor în care vor fi internate eventualele cazuri de pacienți infectați cu noul virus.

Este vorba de spitalele de boli infecţioase Matei Balş şi Victor Babeş din Capitală şi cele de boli infecţioase din Iaşi, Cluj şi Timişoara. „S-a stabilit achiziţia de reactivi şi pilotarea diagnosticului de laborator în cazul apariţiei unor cazuri suspecte şi, bineînţeles, există un set de măsuri de alertare a unităţilor de sănătate publică şi a tuturor unităţilor sanitare, inclusiv a medicilor de familie privind definiţia de caz, astfel încât să fie informaţi dacă vin în contact cu o persoană care este suspectă”, a mai precizat acesta, menționând că în curând vor fi achiziționate și  teste rapide pentru depistarea coronavirusului.

Toate unitățile sanitare au obligația să asigure personalului medico-sanitar substanțele dezinfectante pentru mâini și pentru suprafețe în cantități suficiente, iar personalul medico sanitar din toate UPU /CPU /camere de gardă vor avea obligația ca pe tot parcursul serviciului să poarte echipament de protecție specific (mască și mănuși).

 

Primele cazuri suspecte vor fi dirijate către INBI „Matei Balș”, unde vor fi izolate pentru asistență de specialitate (izolare, diagnosticare și tratament). Pacienții suspecți vor fi izolați în condițiile necesare pentru bolile infecțioase cu transmitere aerogenă și cu respectarea precauțiunilor universale. De asemenea, INBI „Matei Balș” va redacta protocolul de diagnostic și tratament care va fi pus la dispoziția centrelor nominalizate.

Dr. Adrian Streinu Cercel a precizat că diagnosticul pacienților infectați cu acest virus va putea fi stabilit foarte clar și în România. „Este vorba despre un nou virus, care are o altă structură genetică, şi ca atare, primerii sunt puşi la dispoziţie de către OMS printr-o companie din Germania de unde îi achiziţionăm şi noi. Există o singură filieră, ca să nu spună lumea că am luat din altă parte, şi este standardizată, astfel că vom avea un diagnostic cât se poate clar”, a declarat acesta.

Pentru capacitatea de identificare și diagnostic rapid a cazurilor, unitățile sanitare desemnate vor achiziționa teste de diagnostic recomandate de OMS.

Totodată, pentru că principala poartă de intrare în țară a virusului ar fi aeroportul Otopeni, aici vor fi instalate termoscanere prin care vor fi trecuți pasagerii care intră în țară, aparatele având capacitatea să detecteze persoanele cu febră. Totodată, vor fi constituite echipe care să asigure permanenţa serviciilor medicale în aeroporturile internaţionale și vor fi distribuite călătorilor materiale de informare la intrarea în țară referitoare la simptomatologie.

Ministerul Sănătății a anunțat că planul de masuri va fi actualizat în functie de evoluția și recomandările transmise de Organizația Mondială a Sănătății și Comisia Europeană.

 


Adaugati un comentariu


 

*