Va fi elaborată o nouă strategie națională pentru pacienții cu arsuri

22 ianuarie 2020 | 0 comentarii |

Ministerul Sănătății a constituit un grup de lucru care va elabora noua stretgie, astfel încât pacienții români cu arsuri să poată beneficia de asistență medicală la standarde europene.

 

La mai bine de patru ani de la tragedia din clubul Colectiv, Ministerul Sănătăţii (MS) va elabora o nouă strategie naţională dedicată pacienţilor cu arsuri pentru asigurarea asistenţei medicale la standarde europene în cazul acestora, a anunțat astăzi, secretarul de Stat Horaţiu Moldovan, după prima ședință a grupului de lucru constituit la nivel MS în scopul elaborării stretegiei care va permite ca pacienții români cu arsuri să poată fi tratați la standarde europene.

În România ne confruntăm cu un număr mare de pacienţi cu arsură, iar problematica acestui tip de pacient este una complexă, nu numai de natură medicală. Pentru noi este importantă calitatea vieţii pacientului şi vrem să punem la punct o strategie pe termen mediu pentru asigurarea asistenţei medicale la standarde europene pentru aceşti pacienţi. Am chemat alături de noi atât reprezentanţii pacienţilor, cât şi pe cei care sunt implicaţi, zilnic, în tratarea acestora. Am discutat despre problemele existente în ceea ce priveşte transportul, resursa umană şi infrastructura din domeniu”, a spus dr. Horațiu Moldovan, citat într-un comunicat remis de Biroul de Presă al Ministerului Sănătății, după întâlnirea grupului de lucru de la nivelul Ministerului Sănătăţii pentru problematica pacienţilor cu arsuri.

 

În cadrul primei ședințe a grupului amintit au fost stabilite metodologia de lucru şi au fost analizate aspecte privind situaţia actuală a pacienţilor cu arsuri. Discuțiile au loc în condițiile în care România dispune de un număr insuficient de paturi pentru mari arși, iar paturile din structura secțiilor de Chirurgie plastică și recosntructivă din spitalele publice nu pot asigura condițiile necesare tratării pacienților în siguranță.

Ministerul Sănătăţii a invitat să participe în grupul de lucru reprezentanţii autorităţilor publice din domeniu, respectiv Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, reprezentanţii pacienţilor, specialişti în domeniu, toţi cei care sunt implicaţi în asigurarea asistenţei medicale pentru pacienţii cu arsuri – managerii unităţilor cu paturi de arşi, şefi de secţie, dar şi cu transportul acestora -, reprezentanţi ai serviciilor de ambulanţă, reprezentanţi ai DSU.

În aprilie 2019, Ministerul Sănătății a semnat contracte pentru realizarea unor studii de fezabilitate în baza cărora ar fi urmat să se realizeze patru centre pentru mari arşi, dar nu s-a estimat și un termen până la care acestea vor fi realizate.

În octombrie, erau inaugurate 5 paturi la Centrul de mari arși de la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Timișoara, și încă 5 în Centrul de mari arși din cadrul secției de Chirurgie Plastică Microchirurgie Reconstructivă și Arsuri a spitalului „Sfântul Spiridon” din Iași, care se adăugau celor 13 existente la spitalele din București (Floreasca și de Arși) și Brașov și celor 10 paturi pentru copii funcționale în cadrul Spitalului „Grigore Alexandrescu”.

 


Adaugati un comentariu


 

*