A fost inaugurat Centrul de Mari Arși de la Timișoara

10 octombrie 2019 | 0 comentarii |

Prezentă la eveniment, ministrul Sorina Pintea a anunțat că săptămâna viitoare se va deschide o secție similară și la Iași, după care a vizitat Maternitatea „Bega”, Spitalul de Copii „Louis Țurcanu”, Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” și Spitalul de Cardiologie din localitate.

 

Centrul de Mari Arși a Spitalului Clinic Județean de Urgență din Timișoara a fost inaugurat, ieri, în prezența ministrului Sănătății, Sorina Pintea, și a oficialităților locale. Așa cum a anunțat managerul unității medicale, Marius Craina, deocamdată sunt funcționale trei saloane din cinci, cât va avea în total această secție, iar până la sfârșitul acestei luni, toate vor fi disponibile pacienților cu arsuri severe.

Consiliul Județean Timiș a investit în acest proiect aproximativ 1,5 milioane de euro, pentru infrastructură și amenajarea saloanelor, iar aparatura a fost achiziționată de Ministerul Sănătății, prin Banca Mondială.

Sorina Pintea s-a declarat extrem de mulțumită de noul centru, subliniind chiar că este identic, dacă nu chiar superior celor din străinătate. „Este o zi istorică pe care pacienții și medicii o meritau. Mulțumesc celor care au deblocat aceste proiecte. Începând de mâine (astăzi – n.r.) vom putea trata pacienți aici. Avem personalul necesar, pregătit în centre de specialitate din străinătate. Am aprobat 2 linii de garda și 2 posturi noi pentru medici rezidenți de chirurgie plastică pentru această secție. Pot spune fără să greșesc că sunt primele paturi de mari arși care corespund tuturor standardelor impuse de tratamentul marelui ars. Săptămâna viitoare vom da drumul și secției (de mari arși – n.r.) de la Iași ”,  a declarat ministrul Sănătății.

Noua secție de la Iași va avea 5 paturi de Terapie Intensivă pentru Mari Arși și va funcționa în cadrul Spitalului „Sfântul Spiridon”. Conducere aspitalului estimează că iaagurarea va avea loc miercurea viitoare.

 

Secția de Mari Arși a spitalului timișorean va funcționa, temporar, în locația actuală, din „Casa Austria”. Sorina Pintea a promis că, până în anul 2023, în Timișoara va fi construit un nou Centru pentru Mari Arşi, cu bani de la Banca Mondială, iar cel inaugurat acum va fi transformat în Centru de politraumă.

Construcția celor 4 centre de mari arși este un proiect al Guvernului României cu finanțare de la Banca Mondială. Cu aceste noi centre, care au fost blocate din cauza birocrației, am reușit să fim astăzi în faza de proiectare tehnică și, conform previziunilor consultanților, în trimestrul III al anului 2020 începe construcția lor ”, a adăugat ministrul Sănătății.

La rândul său, managerul Marius Craina a declarat că, în câteva săptămâni, vor fi disponibile și celelalte două saloane pentru arsuri grave. „Boxele sunt gata, sunt finalizate, doar că au fost obligatorii anumite lucrări suplimentare, pentru se asigura instalarea unui generator care asigură curentul, în caz de probleme în acest corp de clădire, precum și a unității de sterilizare, achiziționate de minister, prin Banca Mondială. Aceste lucrări, pentru care am primit finanțare suplimentară de la Consiliul Județean, nu au putut fi executate în același timp cu celelalte. Pentru că vrem să asigurăm absolut totul pentru pacienți, vom porni cu cele trei boxe finalizate, pentru că avem și personal și aparatură și era incorect și inuman să nu pornim cu ele, chiar dacă pentru celelalte două probabil va mai dura o perioadă de timp”, a explicat Craina.

 

După „tăierea panglicii” ministrul Sorina Pintea a vizitat doi pacienţi pentru care spune că a purtat nnumeroase discuţii cu spitale din străinătate, dar care au fost refuzaţi, singurii dispuşi să îi preia fiind medicii de la Casa Austria din Timişoara. „Am vizitat un băiat de 19 ani, electrocutat, pe care un centru din Belgia nu a dorit să-l primească pentru că era foarte grav. L-au primit cei din Timişoara. Acum, David vorbeşte, va fi foarte bine, pentru că cei de aici au avut curaj. Cred că a meritat toată această zbatere a mea, a celor din Ministerul Sănătăţii (…) care au înţeles de ce este nevoie de aceste centre şi de ce aceste proiecte nu trebuie să rămână blocate în continuare. Acum, la Timişoara avem cinci paturi de mari arşi funcţionale”, a mai spus Sorina Pintea, menționând că, de la jumătatea anului 2018, au fost realizate mai multe licitații în vederea dotării cu echipamente a centrelor ce asigură sau vor asigura tratamentul pacienților cu arsuri severe.

Managerul Marius Craina a specificat că toate saloanele centrului sunt realizate şi dotate cu aparatură care oferă gradul maxim de protecţie împotriva infecţiilor, ținând cont că „acest tip de pacienţi au nevoie de un nivel maxim de protecţie, diferit de tot ce se oferă la orice alte intervenţii”, menționând că acestea sunt dotate inclusiv cu aparat de anestezie, pacientul putând fi intubat.

La Spitalul Județean Timișoara, secția inaugurată ieri a fost dotată cu 34 tipuri de echipamente (începând de la paturi, monitoare, ventilatoare, ecografe, modele de infuzie/perfuzie) în valoare de 1,86 milioane de euro. Secția are 5 paturi și toate sunt operaționale. Pentru 2 dintre ele, Consiliul județean va asigura recepția în urmatoarea perioadă, se menționează într-un comunicat remis de Biroul de presă al Ministerului Sănătății.

Potrivit ministrului Sănătății, cele 10 paturi de la Timișoara și Iași se adaugă altor 13 existente în prezent la spitalele din București (Floreasca și de Arși) și Brașov și celor 10 paturi funcționale în cadrul Spitalului de copii „Grigore Alexandrescu”.

 

Ulterior, Sorina Pintea a vizitat Maternitatea „Bega”, Spitalul de Copii „Louis Țurcanu”, Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” și Institutul de Boli Cardiovasculare din Tmișoara.

Ministrul a subliniat că „anul acesta a fost unul al investițiilor masive în sistemul sanitar. De fiecare dată merg să văd ce se întâmplă acolo unde am alocat fonduri, pentru că vreau să știu ce s-a făcut cu banii și să vorbesc cu managerii și cadrele medicale despre ce s-a făcut și ce mai este nevoie”.

Spitalele din județul Timiș au primit, în 2019, peste 50 milioane lei pentru achiziție de aparatură, reparații și continuarea construcției unor obiective demarate în urmă cu mai mulți ani.

La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Victor Babeș”, ministrul Pintea a punctat importanța măsurilor de siguranță și curățenie într-un astfel de spital, explicând că noile norme ale Organizației Mondiale a Sănătății prevăd reducerea numărului de zile de internare pentru pacienții bolnavi de tuberculoză. Totodată, aceasta a spus că în cadrul campaniei de screening pentru TBC derulată de Guvern, cu ajutorul unor fonduri europene, s-au descoperit deja primele cazuri, urmând ca persoanelor bolnave să le fie acordată asistența medicală necesară.

 

Ultima oprire a ministrului Sănătății a fost la Institutul Inimii din Timișoara, unde se apropie de finalizare o secție de cardiochirurgie pediatrică, reînființată după ani buni în care nu a funcționat și pentru care Ministerul Sănătății a alocat anul acesta 6,5 milioane de lei.

Managerul Constantin Luca a declarat că, cel mai probabil, la început anului viitor se vor relua operațiile pe inimă la copii.  „Secția de pediatrie cred că se va deschide la începutul anului viitor, însă nu trebuie să vă așteptați la minuni, chiar de la început. Sunt puțini specialiști, dar încet-încet vom face intervenții de nivel european. Noi, în permanență avem medici trimiși la pregătire”, a spus managerul Institutului Inimii de la Timișoara.

Ministrul Sănătății a vrut să vadă unde va funcționa Centrul de Chirurgie Cardiacă Pediatrică al institutului, unde a menționat, în cadrul unei conferințe de presă, că „în luna ianuarie anunțam că s-au alocat echipamente, iar între timp o echipă de medici a plecat la Târgu Mureș, unde se pregătește. La Centrul de Chirurgie Cardiacă Pediatrică de la Timișoara procedurile de cardiochirurgie pediatrică s-au făcut până în 2004”, a amintit ministrul, exprimându-și speranța ca acest tip de intervenții se vor relua cât mai curând.

 

(Sursă foto: Ministerul Sănătății/ Facebook)

 


Adaugati un comentariu


 

*